Sociology of Richness

Research Center

Tunca Alexandra


IOAN NICULAIE

 

Top 300 / 2010 – locul 19;

Averea estimată: 300-310 miloane euro

Vârstă: 53 de ani

Reşedinţă: Braşov

Domeniu: producţie, construcţii, turism, sport, imobilare, agricultură, zootehnie


Dimensiunea 1

Ioan Neculaie este un om de afaceri român care deţine producătorul de autocamioane Roman Braşov, hotelul Piatra Mare şi complexul Favorit din Poiana Braşov, hotelul Bodoc din Sfântu Gheorghe, este patronul grupului de firme Prescon profilate pe producţia de materiale de construcţie şi pe construcţii civile şi industriale şi echipa de fotbal FC Braşov.

Agricultura este un alt domeniu unde are afaceri. Deţine mai multe sute de hectare de teren arabil, câteva livezi şi aproximativ 100 de hectare de vita-de-vie iar în anul 2008 a investit la Codlea peste două milioane de euro într-o fermă de 400 de vaci.

Ioan Niculaie este membru PD, respectiv PD-L din anul 1996 iar în anul 2008 a candidat pe listele PD-L Braşov pentru Senat, la alegerile parlamentare dar nu a câştigat un loc de senator.

Braşoveanul preferă să investească în modernizarea camioanelor şi a autovehiculelor produse la Roman, pe care apoi le vinde armatei americane, şi în hotelurile pe care le deţine, cel mai mare aducător de profit fiind Piatra Mare din Poiana Braşov. În octombrie 2004, a avut loc în acest complex hotelier reuniunea Miniştrilor Apărării din ţările NATO.
Ioan Niculaie s-a născut la Codlea, are 53 de ani, este căsătorit şi are un copil.

Ca orice om de afaceri înstărit, Ioan Niculaie are şi hobby-uri, unul fiind fotbalul. Omul de afaceri este patronul echipei de fotbal FC Braşov pe care a cumpărat-o din pasiune pentru acest sport dar din care a făcut, ulterior şi o afacere. De asemena colecţionează vehicule de lux.

Pe lângă automobile de lux, piesa de baza a colectiei de mijloace de transport este un elicopter EC-120, în valoare de aproximativ 1.200.000 de euro, pe care omul de afaceri îl foloseste în deplasările prin ţară sau îl închiriază celor pasionaţi de zbor.

Dimensiunea 2

Nu-şi mai aminteşte de când nu şi-a mai luat concediu, si nici unde şi l-a petrecut pe ultimul. Cea mai mare pasiune a sa a devenit dormitul.

Criza economică i-a afectat puternic afacerile. Astfel uzinele de autocamioane Roman au înregistrat o scădere abruptă a vânzărilor. Grupul Prescon a resimţit criza, după cum declara acesta: “Avem nişte şantiere, dar puţine. În comparaţie cu anii trecuţi, acum dacă suntem pe la 20%. Merge foarte, foarte prost.” De asemenea, omul de afaceri a stopat investiţiile la hotelul Bodoc pe care spera să îl aducă la un standard de cinci stele.

În martie 2010, Ioan Neculaie a pierdut dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de acţiuni la societatea „Pro Roman”, administratorul parcului industrial Roman Braşov, în favoarea omului de afaceri Ioan Olaru. La data de 20 aprilie 2011 a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru că a construit ilegal pe un teren al cărui proprietar era tot Ioan Olaru.

Referitor la acţiuni de binefacere, declaraţia lui Ioan Niculaie a surprins atunci când a fost solicitat de consiliera prefectului, Adriana Donţu, de a contribui şi el cu ceva la acţiunea de ajutorare a sinistraţilor din Moldova, în urma inundaţiilor din vara anului 2008: „N-am de unde!” Ulterior, miliardarul Neculaie a „explicat” motivele şocantului său refuz: „N-am zis că nu vreau, ci că nu prea pot acum, fiindcă sunt în criză mare, am avut investiţii imense în fotbal, am băgat peste 10 milioane de euro numai în stadioane şi nu mai am bani! La inundaţiile din anii trecuţi am trimis zeci de camioane cu materiale de construcţii, fără să mă laud la presă.”

Omul de afaceri Ioan Neculaie, patronul FC Braşov, a primit în data de 19 aprilie 2011, o sentință de patru ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de tulburare de posesie. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Braşov şi nu este definitivă, sub supraveghere judiciară, cu o perioadă de probă de şapte ani. Ioan Neculaie a depus deja recurs la decizia Judecătoriei Braşov, a relatat Mediafax.

Dosarul în care a fost condamnat Niculaie are la bază o speţă legată de un teren din Poiana Braşov, de 900 de metri pătraţi, pentru care Ioan Niculaie se judecă de câţiva ani cu Ioan Olaru. Ambii afacerişti au hoteluri construite pe parcela în cauză. Instanţa a decis că Ioan Niculaie a ocupat în mod abuziv terenul în cauză, pe care acesta a construit o sală de conferinţe. În urma acestei decizii, miliardarul Ioan Neculaie a declarat: “Avocaţii mei au declarat deja recursul şi mai mult ca sigur că nu voi avea niciun fel de probleme să câştig la Tribunal, pentru ca n-am tulburat niciun fel de posesie. Decizia a dat-o un judecator care are ceva cu mine, deşi nu-l cunosc, sau e prieten cu avocata părţii adverse. Pentru un trotuar de gard mutat câţiva metri numai un nebun mă putea condamna aşa, la o asemenea pedeapsă!”

Ce mai spune despre el Ioan Neculaie este că din 2011 este cetăţean american: “A câştigat nevastă-mea la Loteria vizelor în ’96, mi-au dat rezidenţă şi cinci ani mai târziu cetăţenia! Cu drept de vot! Şi io n-am stat în State mai mult de opt zile odată! Le-am şi zis că io am afaceri aici”.

 

Dimensiunea 3

Ioan Niculaie este un om de afaceri controversat, controversa începând cu uzina Roman, pe care a obţinut-o în urma unui presupus tun imobiliar, pe marginea căruia candidatul braşovean a fost subiectul mai multor dosare în Justiţie, inclusiv la nivelul DNA. Anchetele deschise împotriva lui Neculaie vizau capete de acuzaţii multiple: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Fiscul braşovean a pus sechestru pe bunurile omului de afaceri din cauza datoriilor clubului de fotbal pe care îl patronează.

Este cunoscut faptul că miliardarul braşovean e un patron dur cu angajaţii săi. S-a spus chiar că-i supraveghează din elicopter: “Pure prostii! Sunt io atât de dur cu oamenii, că 4.000 au rămas lângă mine!?”. Apoi, se contrazice singur: “Am dat 3.500 de inşi afară. Acum mai am 1.500… Sper să încerc, să angajez vreo 2.000 înapoi”, se încurcă în cifre industriaşul de conjunctură.
Afaceristul a fost la un pas de a căpăta imunitatea oferită de un fotoliu de senator PDL. “Am rămas membru inactiv. De fapt io am câştigat alegerile!” A avut cele mai multe voturi, dar, la redistribuire, a ieşit senator PNL-istul Ioan Ghişe, fostul primar al Braşovului. “M-am bucurat că a ieşit Ghişe, că rămăsese fără serviciu. Am băgat mai puţini bani decât în alte campanii unde n-am candidat!”

Din comportamentul său, din declaraţiile date presei, precum şi din problemele pe care le are cu legea, referitor la afacerile pe care le derulează, Ioan Niculaie este o persoană plină de sine, puternică prin prisma averii pe care o deţine şi pe care crede că braţul legii nu o poate atinge (vezi declaraţia dată în anul 2011 referitoare la faptul că a fost condamnat pentru că a construit pe un teren care nu îi aparţinea), o persoană pe care problemele sociale ale semenilor săi nu o afectează (vezi declaraţia referitoere la întrajutorarea sinistraţilor de la indundaţiile din anul 2008) şi o persoană care trebuie să-şi etaleze averea prin colecţiile de lux pe care le deţine şi faptul că îşi supraveghează angajaţii din elicopterul personal.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Neculaie

2. www.mytex.ro/

3. www.libertatea.ro/detalii/articol/colectionarul-de-masini-164379.html+ioan+niculaie+avere&cd=10&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

4. http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ioan-niculaie-condamnat-la-patru-ani-de-inchisoare-cu-suspendare-3490.html

5. http://ro.catavencu.ro/judetul-brasov-7506

6. http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-neculaie-berlusconi-de-brasov-daniela-crudu-bianca-dragusanu-926379.html

CRISTIAN BURCI

Top 300 / 2010 – locul 20;

Averea estimată: 280-300 miloane euro

Vârstă: 45 de ani

Reşedinţă: Bucureşti, Monaco

Domeniu: Industrie, transporturi, media

 

Dimensiunea 1.

Cristian Burci este un om de afaceri român. Are 45 de anişi este rezident în Monaco şi Bucureşti.

Întors din Statele Unite ale Americii, el a înfiinţat prima agenţie de publicitate din România, fiind unul dintre pionierii publicităţii în România şi fondator al grupului de publicitate Graffiti BBDO (la începutul anilor ’90) din care mai deţine în prezent 6,5%.

Burci şi-a început afacerile în România imediat dupa revoluţie într-o piaţă a publicităţii inexistentă la acea dată, pentru ca mai apoi să se implice în producţia de vagoane şi transportul de marfă, punând bazele grupului International Railway Systems (IRS), lider la nivel european, cu cotă de piaţă de 3% din producţia mondială de vagoane. Deţine companiile din industria feroviară Astra Vagoane Arad, Meva Turnu-Severin, Romvag Caracal, companiile de transport pe cale ferată Servtrans şi Carpat Cargo, precum şi compania de trade marketing Cupon Pro.

De asemenea, la mijlocul anilor 90, Cristian Burci a înfiinţat postul de televiziune Amerom care ulterior, s-a transformat în Prima TV.

În 2003, acesta a cumpărat postul Radio Contact şi i-a dat un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.

În 2005, Cristian Burci vinde Prima TV, Kiss FM şi Star FM (deţinut prin firma Romanian Investment & Development şi achiziţionat în anul 2000) celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro iar în prezent nu mai are nicio participare în massmedia.

A fost căsătorit, are 1 copil. Este iubitor de trabucuri şi are o colecţie impresioantă de ceasuri de lux. Este o persoană discretă în ceea ce priveşte viaţa personală fiind o prezenţă destul de rară în peisajul monden, preferând să se implice în afaceri.

Dimensiunea 2

Este interesant de ştiut cum povesteşte Cristian Burci reuşita lui în afaceri şi ce anume a încercat să mai relizeze, cu succes sau nu. După succesul obţinut cu grupul de publicitate Graffiti asociat apoi cu gigantul american în publicitate BBDO, care a preluat 20% din acţiunile agenţiei pentru 500.000 de dolari, Cristian Burci a creat prin anii ’94 – ’95 “… primul ziar în culori din România – Ultimul cuvânt, care a dat faliment pentru că a mers foarte prost. A fost difuzat vreo şase luni. Noi l-am creat pentru a vinde publicitate color şi cred că a fost uţor înaintea timpului. Dacă ziarul acela ar fi apărut 3-4 ani după, cred ca ar fi funcţionat foarte bine”.

În afacerea cu producţia de vagoane, Cristian Burci a intrat dintr-o greşeală, greşeală care s-a dovedit norocoasă şi profitabilă, după cum declară şi acesta: “Din greşeală am ajuns în businessul de vagoane, dar o greşeală care s-a dovedit foarte bună. În 2002, două companii americane au fuzionat în Statele Unite: Trinity şi Thrall. La momentul respectiv Trinity opera două fabrici în Europa, una la Arad şi una la Turnu Severin, iar Thrall opera alte două în Europa: una la Studenka în Cehia şi alta la York în Anglia. Cand au fuzionat cele două, au zis că sunt prea multe fabrici pentru noi şi trebuie să închidă două fabrici: fabrica de la Turnu Severin şi cea de la York. Am luat fabrica de la Turnu Severin, care era o fabrică extraordinar de bună. Tranzacţia avea o sumă foarte mică. Trinity investiseră 10 milioane de dolari în ea. Cum noi nu puteam să dăm 10 milioane la momentul respectiv, cum ei voiau s-o închidă, am ajuns la concluzia să le dăm o sumă de un milion de dolari la început, urmând ca din profiturile viitoare, dacă fabrica face profit, să le împărţim jumate-jumate până la recuperarea sumei, care mie la inceput mi s-a părut foarte dificil de realizat. Timpul a făcut ca noi să fim operatori buni şi Trinity să-şi recupereze investiţia în fabrică”.

Dar criza economică şi-a pus amprenta şi pe producţia de vagoane, astfel încât în 2009, numărul vagoanelor care au ieşit pe poarta fabricilor Meva, Astra Vagoane Arad sau Romvag a fost de 3500, cu 2000 mai puţin decât estimările iniţiale. Deşi profitul afost mai mic în anul 2009, Cristian Burci va continua investiţiile în actualele afaceri şi în noi linii de business: “Reinvestesc tot profitul în capital de lucru şi în investiţii şi voi înfiinţa o fabrică de turnuri eoliene”.

Dimensiune 3

Cristian Burci este totuşi un om de afaceri controversat poate şi datorită legăturilor sale cu SIE.  Informaţiile au fost date de către însuşi fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte, care susţine că începând cu anul 2002 a înaintat instituţiilor abilitate ale statului mai multe note informative despre afacerile lui Burci, dar nu s-au luat măsuri tocmai din cauza protecţiei oferite de foştii generali ai SIE. Radu Timofte susţine că Burci a fost protejat în special de generalul (r) SIE Gheorghe Şerbănescu şi ajutat de generalul (r) Ioan Talpeş, fost şef al SIE, acum senator. Este de notorie prietenia lui cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, alături de care are afaceri în Delta Dunării, dar şi cu ajutorul căruia a reuşit prin intermediul Servtrans Invest SA (parte din grupul International Railway Systems) să obţină vagoanele si locomotivele CFR Marfa în anul 2001 la preţ de fier vechi.

De asemenea, în anul 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie a acuzat companiile Servtrans şi Carpat Cargo, ambele controlate de Cristian Burci, de căpuşarea companiei CFR, în perioada 17.07.2000 – 21.10.2003, când Mihai Necolaiciuc era directorul CFR. Conform informaţiilor procurorilor, Necolaiciuc ar fi traficat bani şi active în folosul grupului format din Servtrans Invest şi Carpat Cargo.

Deşi presa ultimilor ani a scris despre afacerile controversate ale omului de afaceri Cristian Burci şi despre relaţiile sale cu persoane influente autohtone, oficial acesta este o persoană discretă în spaţiul cotidian, nu are condamnări şi este apreciată în cercurile oamenilor de afaceri.

 

Reviste

300 Cei ma bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Burci

2.www.badpolitics.ro/cine-este-cristian burci/+cristian+burci+hobby&cd=2&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

www.paginademedia.ro

3.http://www.zf.ro/companii/cristian-burci-de-la-ganduri-de-pensionare-dupa-vanzarea-prima-tv-a-devenit-lider-pe-vagoane-de-marfa-in-europa-5008491/

4.www.247timisoara.com/pdf-1047-cei-mai-vinati-burlaci-din-romania.pdf

5. www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/timofte-burci-este-protejat-de-doi-generali-sie 117356.html+cristian+burci+controversat&cd=19&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

NICOLAE DUMITRU

 

 Top 300 / 2010 – locul 20;

Averea estimată: 280-300 miloane euro

Vârstă: 46 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domeniu: imobiliare, construcţii, turism

 

Dimensiunea 1

Nicoale Dumitru, poreclit Niro este un om de afaceri român, are 46 ani, este născut în Bucureşti, cartierul Ferentari, este căsătorit. Nicolae Dumitru a terminat Academia de Studii Economice în 1996.

El este preşedintele grupului Niro Investment care adună în structura sa peste 20 de companii distincte. Acestea activează în domenii dintre cele mai variate: industria bunurilor de larg consum, industria alimentară (producţie, distribuţie, comerţ), domeniul imobiliar, industria construcţiilor de locuinţe şi de business, servicii de pază şi protecţie, industria de agrement şi alimentaţie publică, alte investiţii. Aici sunt incluse: Compania Niro Investment SA care a fost înfiinţată în anul 1995 şi reprezintă firma-holding, în jurul căreia s-a dezvoltat Grupul de firme Niro Investment; complexul comercial Dragonul Roşu cu 5000 de buticuri şi spaţii de birouri, toate amplasate pe un teren de 28 de hectare din comuna Dobroieşti, judeţul Ilfov; Grand Hotel du Boulevard; Crama Domnească; clădiri de birouri din zona Herăstrău şi din Piaţa Traian. De asemenea, omul de afaceri mai produce băuturi răcoritoare din gama Happy şi editează revista “Balcanii şi Europa”.

Niro Investment Group colaborează cu cea mai importantă sportivă a tuturor timpurilor, Nadia Comăneci prin faptul că aceasta reprezintă imaginea grupului iar acesta, conform site-ului:www.nirogroup.ro, este alături de ea în proiectele umanitare şi sociale pe care marea gimnastă le desfăşoară în România..

Editorialul “Evenimentul zilei” a scris într-un articol din anul 2009 că Nicolae Dumitru este printre românii care şi-au cumpărat proprietăţi în Monte Carlo, una dintre modalităţile de relaxare ale omului de afaceri fiind aceea de a pleca cu iahtul în larg şi a asculta manele.

 

Dimensiunea 2

Nicolae Dumitru este unul dintre cei mai controversaţi miliardari din România, asociat de presa, ani de zile, cu lumea interlopă. Nicolae Dumitru a recunoscut pentru “România liberă” în anul 2007 că are foşti securişti de renume printre directorii executivi, tocmai pentru a proteja legalitatea afacerilor. Acesta a mai precizat că singurul lui defect este că aparţine minorităţilor: “Sunt ţigan şi de aceea sunt asociat de lume cu interlopii. N-a ieşit acuzaţia pentru că nu a putut fi dovedită legatura mea cu ei….Nu fac politică, dar am sponsorizat, este adevărat, partidele politice. Nu unul, ci pe toate, nu partidele propriu-zis, ci acţiunile lor. Numai în 2006 am făcut donaţii şi sponsorizări de un milion de euro. Am dat bani doar pentru acţiunile sociale, care pot ajuta într-adevar. Afaceri cu statul nu am făcut şi nici nu voi face, pentru a mă gândi că ei mă pot ajuta într-un fel. Concret: eu angajez numai persoane care lucrează. ”

S-a născut în Bucureşti, într-o casă de chirpici de pe strada Păstrăvului 20, imobil care există şi acum. “Am vrut să cumpar vechea casă, dar mi-a fost ruşine. Ce să le spun oamenilor? Eu am ajuns mare şi tare şi de aceea vreau locuinţa înapoi? Evident ca le-aş fi oferit condiţii mult mai bune de trăit. Până la urmă, am renunţat de ruşine, dar şi pentru că eu nu sunt genul să-mi fac muzeu sau să-mi inşir istoria pe pereţi”, subliniază Niro, care, cu toate acestea, a scos recent o carte despre ţigani celebri. Nu a scris-o el, ci a plătit toate cheltuielile făcute de o firmă a sa, care editează ziarul: “Balcanii şi Europa”.

Înainte de revoluţie, Nicolae Dumitru a practicat ca sport popicele şi a fost selectat chiar în lotul naţional şi a plecat în turnee. “Ca toţi sportivii, atunci când plecam undeva, răbdam de foame şi cumpăram tot felul de lucruri din diurna, apoi le comercializam în ţară. La 21 de ani m-am căsătorit şi a trebuit să mai fac ceva pentru a-mi întreţine familia. La 23 de ani aveam doi copii, eram angajat de forma la tot felul de întreprinderi, jucam popice şi făceam obiecte din plastic. Mi-am cumpărat o maşină de injecţie şi produceam – de la clame şi piepteni – tot ce se putea din plastic”, povesteşte Nicolae Dumitru. Aceasta ultimă îndeletnicire l-a facut să ceară sfaturi de la un vecin de apartament, colonelul Constantin Salitra. Salitra avea să fie cel care, dupa 1990, l-a propulsat în afaceri pe Niro.

 

Dimensiunea 3

Nicolae Dumitru este un om de afaceri controversat. Legăturile sale de-a lungul timpului cu lumea interlopă prin fraţii Cămătaru, faptul că afacerile sale au crescut precum Făt-Frumos din poveşti, duc la lipsa de credibilitate referitor la legalitatea lor. Dacă am vrea să-l credem, Niro a pornit de la un credit de 100.000 de dolari în anul 1993 – “bani pe care i-am rambursat, nu ca alţii” – şi a ajuns în anul 2010 la o avere de 50 de milioane de euro.

El nu se vede aşa bogat, chiar dacă are 15 societăţi, un apartament, două case, maşini de lux, sute de angajaţi etc. “Eu nu am nimic pe numele meu. Totul aparţine firmei. Până şi casa în care locuiesc. Daca dau faliment pierd tot. Sper să nu se întample asta.”

Scandalurile nu s-au ţinut nici în anul 2010 departe de Dragonul Roşu, consolidându-i imaginea de periferie a comerţului legal din Bucureşti şi pol al raziilor poliţieneşti. Bilanţul amenzilor date de fisc la Dragonul Roşu a depăşit, doar în luna august a anului 2010, o jumătate de milion de euro. Responsabilul cu comunicarea al grupului Niro, Ion Badea descria astfel descinderile poliţiei de la Dragonul Roşu: „Săptămânal se fac razii. Ne afectează la imagine.”

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://bloggers.com/post/rememberisi-mai-aduce-cineva-de-nicolae-dumitrurdquonirordquoafacerea-niro-si-elena-de-niro-1860137

2. www.nirogroup.ro

 

 

FRAŢII NEGOIŢĂ (IONUŢ ŞI ROBERT SORIN)

 

Top 300 / 2010 – locul 22;

Averea estimată: 250-270 miloane euro

Vârstă:  Ionuţ – 37 de ani; Robert – 39 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domeniu: imobiliare, hoteluri şi agreement, mass-media

 

Dimensiunea 1

Robert Sorin Negoiţă este născut în 29 martie 1972, Ploieşti. Este un politician şi un om de afaceri român de profesie jurist, ca absolvent al Facultăţii de Drept. Este divorţat şi are 2 copii.

În 2003, Robert Negoiţă a intrat în viaţa politică, optând pentru înscrierea în PSD. În prezent, este vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat, preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi (ales în mod oficial începând cu 1 ianuarie 2007) şi alături de fratele său, Ionuţ Negoiţă, preşedintele şi proprietarul unuia dintre cele mai active grupuri de firme din domeniul imobiliar, Pro Confort Group.

După doi ani petrecuţi în Franţa, Robert Negoiţă şi fratele său investesc primii bani într-un depozit de camioane. Între anii 1996 şi 1998, Robert Negoiţă a deţinut funcţia de manager la Euroline. În aceşti doi ani, alături de fratele său, a studiat în paralel mai multe oportunităţi de afaceri luând în cele din urmă decizia să se axeze pe zona produselor de pardoseală: mochetă, linoleum, covoare. La sfârşitul anului 1998 este înfiinţătă firma Pro Confort. Treptat, activitatea firmei Pro Confort s-a extins din zona produselor de pardoseală şi către cea a producției de geam termopan, uşi interioare şi exterioare, mobilier sau construcţii civile. În 2002 are loc trecerea la domeniul hotelier. Sub conducerea “Pro Hotels“ proprietar şi administrator al hotelurilor Rin şi Confort, a fost demarat primul hotel Confort din Otopeni, inaugurat pe 25 august 2003, a cărui investiţie a ajuns la aproximativ trei milioane euro. În septembrie 2004, al doilea hotel Confort, de 3 stele, a fost deschis în centrul Bucureştiului. Al treilea hotel este RIN Hotel, de patru stele, situat lângă aeroportul „Henri Coandă”.

Pe lângă afacerile pe care le derulează în domeniul imobiliar şi hoteluri şi mass-media, Robert Negoiţă are şi o pasiune mai puţin obişnuită şi anume zborul în cosmos. Ar vrea să investească în cercetarea spaţiului cosmic. Astfel, el declara în anul 2008 că “Eu sunt convins că multe dintre răspunsurile întrebărilor noastre se află în spaţiu, iar eu vreau să investesc în acest domeniu pentru că vreau să zbor, să merg până acolo”. Acest proiect trebuia să aibă loc în anul 2009 dar probabil, având în vedere criza economică mondială, acesta nu s-a materializat.

De asemenea, omul de afaceri este pasionat şi de fotbal, fiind acţionar al cluburilor sportive Dinamo Bucureşti şi Poli Iaşi.

Ionuţ Negoiţă este născut în 29 ianuarie 1974, fiind fratele mai mic al omului de afaceri, Robert Negoiţă. Este şi el om de afaceri şi un apropiat al Partidului Social Democrat (PSD) şi unul dintre cei mai generoşi donatori pentru campanile electorale ale PSD. Este divorţat şi are 2 copii: Ingrid si Harry.

Ionuţ Negoiţă este co-proprietar al Pro Confort şi Pro Hotels, care deţine Hotelul Rin Grand, tabloidul Ring, alte două hoteluri în capitală si un proiect imobiliar-hotelier într-o staţiune montană.

În timp ce Robert Negoiţă s-a implicat în politică, devenind deputat al partidului socialist, Ionuţ Negoiţă a devenit principalul administrator al afacerilor comune.

Problemele apărute în urma crizei economice a făcut ca Hotelul Rin Grand din Capitala, cel care trebuia să fie cel mai mare din Europa şi inaugurat în anul 2009, să fie supus unor transformări radicale.Astfel, datorită gradului mic de ocupare înregistrat, Ionuţ Negoiţă a decis să renunţe la jumătate din capacitatea de cazare şi să o transforme în apartamente pe care să le plaseze pe piaţa imobiliară.

Ca şi fratele său, Ionuţ Negoiţă are ca pasiune fotbalul, pasiune pe care o consideră costisitoare: “Aici doar investesc şi nu se întoarce nimic, cel puţin la nivelul ăsta, dar este o plăcere a mea. De doi ani sunt sponsor la Dinamo şi în octombrie 2009 am cumpărat o echipă din divizia a patra, Viscofil, care acum a promovat în divizia a treia şi pe care vreau să o dezvolt. Am luat-o gratis şi am investit în ea câteva zeci de mii de euro, până în 100.000 euro, dar pe măsură ce creştem, cresc şi sumele investite.”

Aunci când au timp liber, fraţii Negoiţă se confruntă în partide de fotbal, tenis şi biliard.

 

Dimensiunea 2

Ionuţ Negoiţă, care se ocupă de toate afacerile comune celor doi fraţi, declara în anul 2010 că deoarece actvitatea lor se desfăşoară într-unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei în urma crizei economice, scăderea pieţei a avut un impact puternic şi asupra vieţii personale: “Am tras nişte concluzii. Fiind prins de peste zece ani în afaceri la cast nivel, mi-am dat seama că trebuie să îmi fact imp şi pentru mine, că averile le poţi face greu şi le poţi pierde repede. Plec mai des în plimbări, îmi fac timp şi pentru hobby-uri”.

Încă din anul 2009, statul a pus sechestru pe 58 de locuinţe ale fraţilor Negoiţă după ce a stabilit că cei doi nu au plătit datorii de 28 de milioane de euro la bugetul de stat reprezentând TVA-ul pentru tranzacţiile imobiliare din 2006-2008, „Nu este în regulă să valorifici un bun sechestrat, atâta timp cât speţa nu e finalizată, se judecă. E o chestiune foarte discutabilă, retroactivă, interpretabilă, foarte neclară şi chiar abuzivă. Un sechestru asigurator era suficient.”, a declarat Ionuţ Negoiţă, preşedinte Rin Group.

Dimensiunea 3

Scandalul sexual în care au fost implicaţi fraţii Negoiţă, în luna octombrie 2010, a făcut ca membrii de marcă ai Partidului Social Democrat, ca Victor Ponta (Preşedintele partidului) şi Adrian Năstase să declare că acesta este nevinovat şi că totul este: “Este o porcărie şi o diversiune”, a declarat Ponta, pentru MEDIAFAX, fără a face mai multe comentarii.

Potrivit unui dosar aflat la DIICOT, deputatul PSD Robert Negoiţă şi fratele lui Ionuţ Negoiţă ar fi fost clienţii unei reţele de prostituate de lux, având drept paravan două agenţii de recrutare pentru fotomodele.

Nici Ionuţ Negoiţă nu a scăpat de presă, în anul 2010 fiind protagonistul unui divorţ tumultos şi cu multe declaraţii în presă, atât din partea lui cât şi din partea fostei soţii.

Cunoscuţi ca mari admiratori ai sexului frumos şi implicaţi în tot felul de situaţii scandaloase, mediatizate din plin de către presă, fraţii Negoiţă rămân totuşi unii dintre cei mai înstăriţi oameni de afaceri din România care au reuşit prin muncă, ambiţie, intuiţie, probabil că şi prin relaţiile avute, să strângă o avere considerabilă.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Robert_Sorin_Negoiță

2. http://oameni.romportal.ro/766/ionut-negoita-biografie/

3. www.dailybusiness.ro

4.http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/fratii-negoita–fiscul-a-vandut-abuziv-apartamentele-sechestrate-de-la-noi-16751.html

5.http://www.realitatea.net/ponta-despre-scandalul-negoita-o-porcarie-si-o-diversiune_770562.html+negoita+scandal&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

 

 

DAN ŞUCU

 

Top 300 / 2010 – locul 45;

Averea estimată: 130-140 miloane euro

Vârstă: 48 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domeniu: comerţ, producţie mobilă

 

Dimensiunea 1

Dan Şucu (48 de ani) s-a născut pe 25 aprilie 1963 în Bucureşti. A absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, promoţia 1989.

În ceea ce priveşte evoluţia în carieră, acesta a lucrat, pentru scurt timp, la ARO Câmpulung, apoi a pornit propria afacere. Până la debutul Mobexpert, a creat şi condus două-trei afaceri care au cunoscut un succes limitat.

În 1993, împreună cu fosta soţie Camelia Şucu (cu care a fost căsătorit timp de 18 ani şi are 2 copii – 2 fete) pune bazele Mobexpert, începând prin deschiderea unui magazin în cadrul complexului Unirea, prin care se ofereau spre vânzare mobilier de import.

În 1994 este deschisă prima fabrică iar în cadrul acesteia se produceau scaune de birou, iar mai târziu au fost deschise secţii de canapele şi mobilier modern melaminic. Anul 1995 a însemnat pentru companie începerea programului de dezvoltare a unei reţele proprii de magazine şi introducerea unor produse importate de la cunoscuţi producători europeni. Ulterior a început să achiziţioneze acţiuni la Samus Dej (în 1996), Ilefor Târgu Mureş şi Mobstrat Suceava, astfel compania a început să producă. În anul 2009, compania avea 3.000 de angajaţi, dintre care 1.900 în fabrici şi 1.100 in retail şi servicii.

În anul 2007, pe data de 25 aprilie care nu a fost aleasă întâmplător, fiind chiar ziua de naştere a omului de afaceri,  acesta s-a recăsătorit cu Diana Lăscărescu cu care are 2 copii.

Tenisul si pescuitul in Delta Dunarii reprezinta pentru Dan Sucu forme de petrecere a timpului liber.

Grupul Mobexpert este liderul pe piaţa de mobilier din România. Mobexpert se clasează între primele douăsprezece întreprinderi europene din industria mobilei. Grupul Mobexpert cuprinde 10 firme pe zona de retail, 9 fabrici de mobilă pe zona de producţie, 6 firme de import şi 3 firme de servicii (informatică, logistică şi proiectare-dezvoltare).

Reţeaua regională a Mobexpert număra, în 2009, 34 de hipermagazine şi magazine. În România, reţeaua cuprinde 8 hipermagazine în Baia Mare, Bucureşti, Braşov, Suceava, Piteşti şi Sibiu şi 23 de magazine în ţară

În anul 2009, omul de afaceri Dan Şucu a fost ales de Adunarea Generală a Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) în funcţia de preşedinte, pe o perioada de 2 ani.

Asociaţia Marilor Retele Comerciale din România (AMRCR) este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România şi a fost constituită în anul 2003.

Dimensiunea 2

Nu ia in considerare posibilitatea unei eventuale implicari in lumea politică, desi nu o data a fost nominalizat pe lista potenţialilor premieri din zona mediului de afaceri. Nu crede, de fapt, că un om de afaceri poate face cariera în politică, pentru că în general sunt două sisteme care nu se întrepătrund, dar, dacă i s-ar cere să contureze profilul premierului ideal, acesta s-ar apropia până la identificare cu portretul comerciantului, care are un singur interes – consumatorul.

Dan Şucu, spunea în anul 2007 că orice companie puternică are o serie de obligaţii sociale. „Noi, de pildă, am donat întotdeauna bani pentru diverse proiecte şi, cu timpul, am ajuns la concluzia că e mai bine să înfiinţăm Fundaţia Mobexpert. În acest mod, putem coordona direct activităţile finanţate“. Fundaţia a promovat acţiuni privind protecţia ecosistemului din Delta Dunării şi pentru ajutorarea copiilor cu probleme de sănătate. De asemenea. De la înfiinţarea sa, în 2007, Fundaţia Mobexpert a susţinut peste 80 de iniţiative şi proiecte pe cele trei direcţii, acordând finanţări în valoare de peste 380.000 de euro.

Referitor la compania sa, cum trebuie condusă în aceşti ani de criză, Dan Şucu a precizat: “Să conduci o companie pe o piaţă în scădere este ceva deosebit. Nu văd cum o societate privată poate să prospere fără ca aceia care au creat-o să fie cu adevărat implicaţi în treburile acesteia. Ziua în care ai hotărât că ai de toate şi te duci să joci golf, delegând conducerea firmei altcuiva, este ziua în care firma ta începe să moară. Lucrul pe care l-am înţeles cel mai bine este că poţi delega absolut orice, dar nu şi relaţia cu clientul, posibilitatea de a asculta şi a face ce ai auzit. Nu ştiu în ce măsură acest lucru este conştientizat şi înţeles de toată lumea.”

De asemenea, în legătură cu averea agonisită, acesta spune: “Nu mă consider posesorul unei mari averi. Cred că tot ce înseamnă atitudinea de lux ostentativ ar trebui să fie, într-un fel sau altul, impozitată.”

Dimensiunea 3

Referitor la afacerea pe care a creat-o în urmă cu douăzeci de ani şi la ofertele de vânzare pe care le-a avut de a lungul timpului, Dan Şucu crede cu tărie că, atunci când un business se desparte de cel ce l-a dezvoltat, vine “începutul sfârşitului”. O variantă ar fi să predea ştafeta unuia dintre cei patru copii ai săi, însă deocamdata şi această opţiune este pusă în aşteptare – “când îmi vor demonstra că se pot ocupa cum trebuie de această afacere şi că au rabdarea necesară, atunci da”.

Deocamdata, Dan Sucu este fericit cu ceea ce face în fiecare zi şi ştie clar doar atât: nu va renunţa prea curând la afacerea pe care a construit-o. Ce se va întampla însă peste cinci ani, zece sau chiar încă douazeci rămâne de văzut: “Am pierdut exerciţiul de a privi atât de departe în timp. L-am mai făcut până acum si s-a dovedit extrem de nefericit”.

Dan Şucu a demonstrat şi demonstrează că este un om de afaceri onest, integru care a muncit mult şi din greu pentru a-şi lansa şi păstra afacerea din domeniul producţiei de mobilă în condiţiile unei pieţe acerbe. Atunci când banii pe care i-a câştigat s-au înmulţit, nu a uitat de oamenii nevoiaşi şi de copiii bolnavi şi neajutoraţi înfiinţând Fundaţia “Mobexpert”.

Faptul ca vine în fiecare zi la birou şi ştie tot ce se întâmplă în fiecare dintre firmele grupului, denotă că Dan Şucu este un om pentru care afacerea sa este la fel de importantă acum ca şi în urmă cu douăzeci de ani când a început-o.

 

 

 

Pagini web

1. www.businessmagazin.ro/

2.http://www.pretaporter.ro/Diana_Sucu_este_insarcinata_din_nou_843.html+dan+sucu+hobby&cd=9&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Mobexpert

4.http://www.wall-street.ro/articol/Success-stories/6342/Dan-Sucu-a-descoperit-autostrada-succesului.html+dan+sucu+facultate&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

5.http://www.bloombiz.ro/business/dan-sucu-este-noul-presedinte-al-asociatiei-marilor-retele-comerciale-din romania_1454641+dan+sucu+asociatii&cd=3&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

6. http://www.prwave.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=11628

MARCEL BUTUZA

 

Top 300 / 2010 – locul 46;

Averea estimată: 130 miloane euro

Vârstă: 46 de ani

Reşedinţă: Braşov, Zărneşti

Domeniu: construcţii, transporturi, servicii, logistică, imobiliare, turism

 

 

Dimensiune 1

Marcel Butuza este un om de afaceri român, născut în 10 martie 1965, la Vima Mică, Maramureş, are 46 ani, este căsătorit şi are doi copii.

Este proprietarul grupului Vectra, una dintre cele mai mari firme de construcţii din România. Printre marile lucrări de infrastructură executate de Vectra în anul 2010 se numără centura ocolitoare a Timişoarei şi centura ocolitoare a Sibiului.

Un alt mare proiect pe care îl demarează companiei lui Marcel Butuza este refacerea domeniului schiabil din Poiana Braşov.

Din anul 2005, omul de afaceri este proprietarul Palatului Ştirbei din Braşov, afacere încheiată legal, după cum susţine acesta dar care în anul 2008 a fost supusă unei acţiuni a Consiliul Judeţean Braşov referitoare la anularea in instanţa a contractului de vânzare. Motivul acestei acţiuni este faptul că nu i s-a dat posibilitatea Consiliului Judeţean Braşov de a uza de dreptul de preempţiune. De asemenea, Marcel Butuza este şi proprietarul Palatului Mogoşoaia de lângă Bucureşti.

Din anul 2009, acesta a devenit investitor în industria turismului. A construit în munţii Piatra Craiului o cabană şi un centru de echitaţie unde are aproape 50 de cai lipiţani.

Tot în anul 2010, firma Vectra a încheiat un contract pentru construcţia unei clădiri destinată unei clinici private din Braşov, după cum declara patronul acesteia: ,,Acolo este o investiţie privată şi într-adevăr sunt constructorul respectivei investiţii.(…) Valoarea contractului, a construcţiei, este de două milioane de euro. Eu am contract direct cu investitorul”.

Marcel Butuza are o mare pasiune şi anume motociclismul. El este unul dintre cei mai titraţi piloţi români, fiind multiplu vicecampion naţional la motocross şi primul campion naţional la enduro. În anul 2007, Butuza a participat la patru etape ale Campionatului Mondial de Rally Ride şi a terminat competiţia pe locul al şaselea în clasamentul general.

Altă pasiune a omului de afaceri este zborul. În anul 2008 a obţinut lucenţa de pilot şi a achiziţionat cu aproximativ două milioane de euro un elicopter.

 

Dimensiunea 2

Marcel Butuza este foarte pasionat de motociclism, de aceea în presă declaraţiile sale sunt în general despre acest sport şi despre performanţele sale şi mai puţin despre afacerile sale. Astfel, în ianuarie 2011, a participat la a 33-a ediţie a Raliului Dakar, cel mai dificil rally-raid din lume care s-a desfăşurat pe traseul Buenos Aires (Argentina) – Arica (Chile) – Buenos Aires. Mi-am dorit foarte mult să ajung la finiş“, spune Marcel Butuza.

Dupa ce acum patru ani în Africa, a fost silit să abandoneze din cauza unei defecţiuni tehnice, după ce trecuse de cea mai dificilă porţiune a traseului şi după incidentul de acum doi ani când a suferit o uşoară accidentare cauzată de praful ridicat de ceilalţi concurenţi, Marcel Butuza a intrat în rândul puţinilor piloţi de off-road care se pot mândri cu un finiş la Dakar, locul 59, din aproape 200 de piloţi aliniaţi la start.

Dimensiunea 3

Nici Marcel Butuza nu se poate lăuda că afacerile sale sunt perfect legale. În anul 2004, firma Vectra a achiziţionat fără plată active din patrimoniul statului sau ale judeţului Braşov, aspect care s-a aflat în atenţia Curţii de Conturi. Marcel Butuza a cumpărat, fără licitaţie prin asociere cu Consiliul Judeţean Braşov, pachetul majoritar de 55% din acţiunile Regiei Drumuri Judeţene. “Firma Vectra nu a plătit aportul în bani, la valoarea stabilită în şedinţa de plen” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Cancescu. Tot fără licitaţie, firma lui Marcel Butuza a obţinut şi 80% din lucrările de asfaltare finanţate de Primăria Braşov, inclusiv concesiunea dezăpezirii municipiului, fiind singurul constructor agreat de către primarul George Scripcaru.

Se pare că succesul în afaceri al lui Marcel Butuza se datorează încheierii contractelor firmelor sale cu statul, privilegiat fiind de prietenia care îl leagă de primarul Braşovului.

Averea sa a crescut considerabil, deşi în această perioadă de criză, mulţi oameni de afaceri şi-au văzut afacerile în pericol iar acest lucru s-a întâmplat după ce a devenit abonat la lucrările de asfaltare şi deszăpezire plătite din bugetul  oraşului, dar şi al unor ministere. În iarna 2011, firma sa a câştigat şi lucrările de amenajare a domeniului schiabil din Poiana Braşov, lucrare finanţată de ministerul Dezvoltării şi Turismului.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:UAMe8j5GUKQJ:www.lalimita.ro/ro/offroad/Concurentii_romani_in_C.E.R.+data+nasterii+marcel+butuza&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

2.http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Sf1AIjn1s_8J:www.jurnalul.ro/special/special/centrul-de-comanda-al-mafiei-asfaltului-la-brasov-96026.html+marcel+butuza+palat+mogosoaia&cd=5&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

3.http://www.brasovultau.ro/Clinica-o-noua-afacere-marca-Marcel-Butuza-40007.html

4. http://www.urbannews.ro/download/259/

 

 


FRAŢII MUREŞAN (SIMION ŞI TEOFIL)

 

Top 300 / 2010 – locul 171;

Averea estimată: 35-40 miloane euro

Vârstă: Teofil – 45 de ani: Simion –

Reşedinţă: Cluj Napoca

Domeniu: construcţii, telecomunicaţii

Teofil Mureşan

 

Dimensiunea 1

Fraţii Mureşan sunt doi oameni de afaceri români care controlează din anul 1997 firma clujeană Electrogrup cu activităţi în domeniul construcţiei de infrastructura energetică, telecomunicaţii şi construcţii civile.

Teofil Mureşan este director executiv şi asociat al companiei Electrogrup şi are o experienţă în de peste 20 de ani în domeniul energetic şi peste 10 ani în domeniul telecomunicaţiilor. A absolvit Facultatea de Electrotehnică din Cluj în 1989.

Din anul 1991 a lucrat la Renel Cluj Napoca ca dispecer şef de tură iar în anul 1997 a decis să intre în sectorul privat, punând bazele firmei de servicii Electrogrup. Timp de doi ani a realizat în paralel atât activitatea de la stat, cât şi cea de întreprinzător privat. Din anul 2000, a renunţat definitiv la sectorul de stat iar tot atunci i s-a alăturat ca partener de afaceri şi fratele său, Simion Mureşan. Împreună au decis să înfiinţeze în anul 2007 compania Direct One, prin divizarea Electrogrup.

Electrogrup a lansat în timp câteva premiere pe piaţa românească. A venit cu primele soluţii de fibră optică aeriană, a adus primul cablu dielectric. A fost prima firmă care a instalat un cablu de fibră optică pe linii de medie tensiune în România.

În anul 2009, fraţii Mureşan au continuat să investească, suma alocată achiziţiilor ajungând la 3,4 milioane euro. Astfel, Electrogrup a achiziţionat Ten Transilvania Energy şi 90% din Amgaz Furnizare, iar o altă investiţie importantă a fost cea prin care Direct one a achiziţionat 80% din MediaDirect, ei investind 3,3 milioane euro în acest scop.

Cei doi oameni de afaceri clujeni consideră că cele mai importante momente ale anului 2009 au fost legate de lansarea de către MediaDirect, o companie subsidiară a Direct One, a primului portal web de tip VoD (video on demand) din România, bazat pe tehnologie de streaming.

Firmele controlate de fraţii Mureşan au active de 63,2 milioane euro şi au înregistrat în anul 2009 o cifră de afaceri de 55,6 milioane euro. Profitul înregistrat de firmele lor se ridică la 5,9 milioane euro.

Compania Electrogrup este deja prezentă în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Braşov şi urmează să se extindă şi în Constanţa. Aici, fraţii Mureşan au încheiat un joint-venture cu două firme germane, care instalează centrale eoliene în România. Mureşan intenţionează să se extindă în afara graniţelor ţării, în ţările din spaţiul sud-est european.

Teofil Mureşan este căsătorit de 21 de ani şi are un băiat de 14 ani. Vacanţele le petrece cu familia, este pasionat de istorie, citeşte cărţi de istorie şi nu ocoleşte nici un muzeu când are ocazia să călătorească în străinătate. Joacă tenis de masă, urmăreşte transmisiunile televizate de Formula 1 şi iubeşte fotbalul.

 

Dimensiunea 2

Teofil Mureşan spune că succesul firmei pe care o conduce împreună cu fratele său, Simion, vine din faptul că s-au dezvoltat în domeniile profesionale ale acţionarilor. Au început în zona energetică, apoi telecomunicaţii (pentru că utilajele şi construcţia unui turn de telefonie mobilă sunt foarte aproape de cele ale unei linii electrice de înaltă tensiune).

Printre planurile de dezvoltare pentru anii viitori, prioritar ar fi proiectul eolian al companiei Ten Transilvania Energy, din judeţul Constanţa, localitatea Grădina.

De asemenea, în anul 2008:„Am achiziţionat un teren cu suprafaţa de un hectar în judeţul Cluj, la Vâlcele, unde intenţionăm să dezvoltam o bază logistică şi de producţie. Am demarat aceasta investiţie în vederea relocării producţiei în afara oraşului, dar şi pentru a moderniza şi extinde capacităţile de producţie”, a declarat pentru Ziarul Financiar Transilvania Teofil Mureşan, director executiv Electrogrup.

Fraţii Mureşan vorbesc puţin despre ei, despre viaţa personală şi de aceea informaţii / declaraţii din presă sau de pe pagini web sunt inexistente. Totul se rezumă la afaceri, la menţinerea lor pe piaţa concurenţială, precum şi la dezvoltarea lor.

 

Dimensiunea 3

Compania Electrogrup condusă de fraţii Mureşan este implicată şi în diferite sponsorizări în scop caritabil. Astfel, programul “Collegium. Excelenta în Educaţie”, implementat de Fundaţia Comunitară Cluj, este iniţiat şi susţinut de Electrogrup SA, printr-un fond de 70.000 de lei.

Programul “Collegium. Excelenţa în Educaţie” îşi propune să stimuleze creativitatea în cadrul instituţiilor de învăţământ/formare din Cluj-Napoca, în rândul elevilor, studenţilor sau a altor voluntari din comunitate, in vederea realizarii unor spaţii care facilitează o abordare practică a curriculei şi care permit diversificarea stilurilor de învăţare. Încurajază excelenţa în educaţie şi inovaţia prin susţinerea unor proiecte, cu impact pe termen lung. Alt program de sponsorizare este “Electrogrup răsplăteşte performanţa”, un program intern de susţinere a educaţiei copiilor angajaţilor, prin care sunt răsplătite performanţele şcolare ale acestora. De asemenea, prin programul “Sănătate cu generozitate” principala motivaţie a Electrogup este de a oferi alternative de recreare pentru pacienţii care trebuie să petreacă, prin natura tratamentului sau a serviciului solicitat, o perioadă îndelungată de timp in instituţiile sponsorizate.

Din cele menţionate în rândurile anterioare, putem concluziona că Simion şi Teofil Mureşan, pe lângă interesul arătat afacerilor personale, nu-i uită nici pe semeni lor care au nevoie de ajutor. Programele de finanţare oferite de compania lor pentru educaţie şi mai ales interesul faţă de educaţia şi performanţele copiilor angajaţilor lor, demonstrează că aceşti oameni de afaceri consideră că termenul de “familie” poate fi extrapolat şi la un nivel mai larg, la cel de marea familie Electrogrup.

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

 

 

Pagini web

1. www.saptamanacj.ro/

2.www.forbes.ro/Teofil-muresan_0_370.html

3. http://www.electrogrup.ro/categoria-comunitate

 

DAN BEŞCIU

 

Top 300 / 2010 – locul 171;

Averea estimată: 35-40 miloane euro

Vârstă: 43 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domeniu: construcţii rutiere, restaurante

Dimensiunea 1

Dan Beşciu este un om de afaceri român care administrează împreună cu Sorin Vulpescu firma de construcţii Euro Construct Trading ’98. Aceasta este una dintre cele mai profitabile companii autohtone din acest domeniu. Sociatatea, implicată în mai multe proiecte de infrastructură a avut la sfârşitul anului 2009 un profit de 16,1 milioane de euro la un număr de 669 angajaţi.

Dan Beşciu este şi proprietarul restaurantelor Golden Blitz, care în prezent nu îşi mai pot primi clienţii pentru că locaţia din cartierul Răzoare din Bucureşti se află în reconstrucţie, iar cea de pe bulevardul Titulescu este închisă din vara anului 2008. Beşciu, împreună cu partenerul său de afaceri Sorin Vulpescu au decis la începutul anului 2010 intrarea pe piaţa taxiurilor a brandului Golden Blitz. Taxiurile sunt operate prin compania de construcţii Euro Construct Trading ’98 şi au fost retrase de la firma Fly Taxi. “Ne-am retras cele 33 de maşini pe care le aveam la Fly Taxi şi ne-am schimbat doar denumirea, având propriul nostru dispecerat. Nu vom investi în extinderea numărului de maşini”, declara Dan Beşciu

Deşi acum este un om cu afaceri profitabile, patronul de la firma de asfaltari Euroconstruct Trading 98 s-a aflat la un moment dat în pragul falimentului. Se intampla în 2003 cand, având doar experienţa din domeniul restaurantelor, Dan Beşciu şi partenerul său au început să asfalteze străzi din Bucureşti. Euroconstruct a fost în procedură specială timp de două săptămâni pentru o factură neplatita către compania Strabag. Situaţia avea să se amelioreze rapid. Au fost solicitaţi de Primăria Capitalei şi au încheiat în scurt timp mai multe contracte de asfaltare ale arterelor din Bucureşti. Drept pentru care firma a ajuns să raporteze venituri nete reprezentand aproape 40% din cifra totală de afaceri.

În noiembrie 2004 firma de asfaltare a celor doi a preluat de la stat, sub forma asocierii in participaţiune, Complexul Muntenia din Snagov. Activul amintit a fost cedat de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) firmei Euroconstruct, pe o perioada de 10 ani, contra unor tarife foarte mici: 1.150 de euro lunar. Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu s-au angajat că vor efectua investiţii de două milioane de euro iar Conform punctului 12.2 din “Contractul de asociaţiune în participaţiune”, vor avea oricând posibilitatea de a cumpăra Complexul Muntenia.

Dan Beşciu este născut în 17 mai 1968 în Bucureşti, are 43 de ani şi este căsătorit.

 

Dimensiunea 2

Dan Beşciu împreună cu Sorin Vulpescu sunt doi oameni de afaceri controversaţi, averea lor crescând vertiginos mai ales în urma câştigării a numeroase contracte de asfaltare şi întreţinere a străzilor, în special din Bucureşti, contracte din care compania Euroconstruct a câştigat sume importante din banii publici. Acest lucru este speculat că nu ar fi fost posibil fără ajutor din partea unor influenţi oameni politici. De exemplu, numele Beşciu şi Vulpescu sunt alăturate (după anul 2000) lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, cei trei fiind asociaţi în firma West Tour 98 SRL împreună cu doi dintre interpuşii lui Alexandru Bittner şi cu Vladimir Ionescu, un fost consilier al lui Miron Mitrea. De asemenea interesele lui Dan Beşciu s-au intersectat cu acelea ale lui Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Nastase, în firma de asigurări Casa de Pensii Private Concordia Română, precum şi în Grupul Român de Investiţii-GRI SA.

Pentru a fi mai convingător că firma sa nu are susţinători influenţi, Dan Beşciu declara în anul 2007 că: “Să stiţi că noi n-am primit nimic de la Dumnezeu! În fiecare săptămână, participăm la zeci de licitaţii din care rareori câştigăm. Acum, cu primaria, am pierdut cinci pachete de străzi din şase. Prin contractul pe care l-am semnat cu municipalitatea ne asumam o serie de obligaţii. Va trebui să supraveghem toate lucrările care se fac pe străzile pe care le vom întreţine noi. Odată vin cei de la gaze şi sparg strada, apoi apar alţii şi repară canalizarea sau alte utilităţi… În tot acest timp, noi suntem obligaţi să menţinem strada impecabilă, fără nici cea mai mica gropiţă, pentru ca altfel plătim de ne sar capacele.”

În anul 2009, fostul premier Adrian Năstase afirma că se află în atenţia justiţiei câţiva constructori importanţi din domeniul infrastructurii, printre care Dan Beşciu, împreună cu Sorin Vulpescu. În urma acestei afirmaţii, Dan Beşciu a spus că „este normal să fie luaţi (adică arestaţi – n.red.) cei care au făcut ceva“ dar că el nu ştie ca să aibă vreun dosar de cercetare.

Informaţiile despre ceea ce crede despre el, despre viaţa sa personală, nu există pe paginile de web, ci doar declaraţii evazive legate de afacerile sale controversate.

Dimensiunea 3

În  mod cert, omul de afaceri Dan Beşciunu nu este corectitudinea întruchipată. Însăşi declaraţia de mai sus referitoare la faptul că firma sa prin angajaţii săi întreţin străzile la un nivel impecabil, denotă faptul că adevărul nu este punctul său forte. Cu toţii ştim cum arată străzile Bucureştiului, parte din ele fiind asfaltate şi întreţinute de firma lui Beşciu: materialele folosite, precum şi finisajele sunt de proastă calitate iar calitate muncii nu există.

Afacerile încheiate cu statul în domeniul infrastructurii, de multe ori fără licitaţii, probabil cu sprijin influent, a făcut ca averea lui Dan Beşciu, patron şi al restaurantelor Golden Blitz frecventate de înalţi demnitari şi oameni de afaceri importnţi să crească foarte mult în ultimii ani.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://www.qmagazine.ro/modules/articles/content/392/small/besciu-bun.jpg&imgrefurl

2.www.mediafax.ro/

3. http://grupul.ro/wp-content/uploads/2006/05/actionariat_Euro_Construct_Trading_98.pdf

4. http://old.cotidianul.roBani & AfaceriBusiness News

5. http://www.roportal.ro/discutii/topic/29602-oligarhii-lui-basescu/

 

IOAN CIOLAN

 

Top 300 / 2010 – locul 171;

Averea estimată: 35-40 miloane euro

Vârstă: 42 de ani

Reşedinţă: Sibiu

Domeniu: distribuţie, comerţ, imobiliare

 

Dimenisunea 1

Ioan Ciolan este un om de afaceri român, are 42 ani, este căsătorit şi are trei copii. A absolvit Facultatea de Automatizari-Calculatoare a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul 1990, Ioan Ciolan împreună cu membri ai familiei sale a înfiinţat prima sa firma denumită Respect SRL iar în 1993 s-a întors in Sibiu, oraşul natal, unde a pus bazele Ambient, o firmă dedicată comerţului cu instalaţii şi finisaje pentru locuinţe. Afacerea a pornit-o din simpla dorinţă de a-şi asigura un viitor atât pentru el, cât şi pentru familia pe care avea să şi-o întemeieze.

În doi ani, reţeaua ajunsese să numere şapte magazine proprii în Sibiu. În 2000, antreprenorul a luat decizia să iasă peste graniţele judeţului şi să dea o anvergura naţională afacerii. Un avantaj pe care l-au avut antreprenorii români din domeniul bricolajului, faţă de multe alte domenii ale economiei, este că reţelele internaţionale nu s-au grăbit să vină în România. Abia în 2002, Praktiker şi Bricostore au intrat pe piaţă, iar alte reţele (ca Obi, Baumax sau Hornbach) abia în anii premergători crizei. Acest lucru le-a dat răgaz antreprenorilor autohtoni să-şi dezvolte afacerile. În anul 2006, Ambient domina deja topul retailerilor de bricolaj, având cele mai mari vânzări.

Afacerea a fost curtată intens de investitori pe parcursul ultimilor ani, iar în 2009 a fost la un pas de asocierea cuEQT, fond deţinut de cea mai puternică familie din Suedia, Wallenberg. În urma asocierii, compania, care a avut în 2008 afaceri consolidate de peste 220 de milioane de euro, ar fi avut la dispoziţie capital pentru expansiune. În ultimul moment însă, reprezentanţii fondului s-au retras din afacere în urma deciziei de a stopa complet investiţiile.

Reţeaua Ambient numără 15 centre concentrate în zona Transilvaniei, în oraşe precum Alba Iulia, Târgu-Mureş, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare sau Bistriţa-Năsăud şi două depozite logistice.

Criza economică l-a afectat puternic pe omul de afaceri, vânzările reţelei sale scăzând cu aproape 60% în 2009, până la 104 milioane de euro, fapt ce a necesitat o restructurare masivă a afacerii pentru menţinerea pe linia de plutire.

Ambient deţine active imobiliare evaluate la circa 95 milioane euro.

 

Dimensiunea 2

De felul sau, Ioan Ciolan este un tip retras căruia nu-i place să iasă in evidenţă; spune ca-i place să nu fie recunoscut pe stradă si nici chiar în propriile magazine şi se consideră un simplu angajat a companiei lui. Se declară un adept al “politicii faptelor”, pornit să-şi pună în practică ideile fără să dea sfoară în ţară.

În interviul pe care l-a acordat revistei BUSINESS Magazin în anul 2007, Ioan Ciolan a arătat care au fost motoarele de creştere ale companiei sale. În timpul acestuia, Ciolan s-a dovedit a fi un patron entuziast, care a vorbit încântat de afacerea sa.

Specializat în inginerie, sibianul a învăţat din mers să facă afaceri, iar cariera i-a fost marcată de oameni de la care spune ca a avut “enorm de mult de învăţat”, ca atitudine în afaceri şi ca abilităţi de comunicare. “Modelul lor şi experienţa câştigată m-au ajutat să-mi clădesc câteva principii solide: fair-play şi consecvenţa, respect faţă de oameni şi faţă de promisiunile făcute”, susţinea întreprinzătorul. Primul contact cu afacerile l-a avut în studenţie, când era în anul al III-lea, la Cluj-Napoca. Atunci a deschis prima firmă, numită Respect, o afacere mică, de familie, în parteneriat cu soţii celor două surori ale sale. Era o societate specializată în service pentru electronice, iar apoi cei trei parteneri au deschis şi un magazin în care vindeau televizoare, costume şi covoare produse la Sibiu. Profitul a început sa “curgă”, după cum spunea Ciolan, iar doi ani mai târziu, în 1992, au deschis la Cluj încă o firmă – Vitrina Advertising, care a fost la începuturi un ziar de publicitate. Însă în anul 1993, când a hotarât să se întoarcă la Sibiu, a renunţat la partea lui din afacerile dezvoltate la Cluj. “Provin dintr-o familie modestă, unde tradiţia este respectată cu sfinţenie. Pe vremea aceea, gândirea era că băiatul trebuie să se întoarcă acasă, să aibă grijă de părinţi”, povestea omul de afaceri, care a părăsit afacerea Respect pe când firma avea deja 20 şi ceva de oameni, plus trei sau patru camioane.

Dimensiunea 3

Ioan Ciolan se deosebeşte de alţi oameni de afaceri avuţi prin modestia pe care o afişează, prin grija sa pentru familie şi prin modul şi respectul în care îşi tratează clienţii, calităţi dobândite prin educaţia primită din familia sa modestă de la Sibiu.

În afacerea sa Ambient, a revoluţionat businessurile în bricolaj prin faptul că a angajat oameni specializaţi în domeniul construcţiilor şi al amenajărilor, adică oameni care pot da un sfat avizat cumparătorilor. Un astfel de vânzător-consilier are în fişa postului sarcina de a cunoaţte cât mai amănunţit gusturile clientului, dar şi situaţia casei acestuia. Poate părea indiscret atunci cand îi spune unui client că vrea să-i facă o vizită ca să vadă cum îi arată locuinţa, dar, argumentează Ciolan, este “perfect justificat, pentru că având aceste informaţii, consilierul poate face o recomandare avizată. Fiecare client are o fişă unde sunt menţionate lucrările pe care le-a mai făcut la casă, când şi ce tip de cumpărături a mai făcut de la Ambient şi angajatul companiei care l-a consiliat. Clientul nu vine pur şi simplu la magazin, ci vine la Vasilică de la magazin, cu care ştie că a mai vorbit şi care îl va întreba, cel mai probabil, la început, ce-i mai fac nevasta şi copiii.”

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://www.businessmagazin.ro/lideri/ioan-ciolan-sibianul-care-a-revolutionat-businessurile-in-bricolaj-7491074

2.http://www.zf.ro/companii/cum-a-restructurat-antreprenorul-sibian-ioan-ciolan-afacerea-ambient-dupa-pierderi-de-20-mil-euro-7725575

3.http://www.revistabiz.ro/cum-se-face-o-schimbare-de-ambient-287.html+ioan+ciolan+respect&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

4.http://www.businessmagazin.ro/printare/cover-story/pregatit-pentru-lupta-1053728

 

RAUL CIURTIN

 

Top 300 / 2010 – locul 171;

Averea estimată: 35-40 miloane euro

Vârstă: 39 de ani

Reşedinţă: Alba

Domeniu: industria alimentară

  

Dimensiunea 1

Raul Ciurtin este un om de afaceri român, are 39 ani, este căsătorit şi are o fetiţă. Este medic de profesie, a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj şi a lucrat la Baia Mare timp de doi ani ca medic generalist.

La 27 de ani a abandonat profesia de medic pentru a deveni preşedintele unei companii de mici dimensiuni la vremea aceea. A preluat afacerea de la tatăl său, Petru Ciurtin, care avusese, încă din 1990, o fabrică de porţelan decorativ. Tocmai datorită acumulărilor de capital din acel domeniu a fost posibilă achiziţionarea fabricii de lactate Albalact, în 1999. Aceasta era fosta Intreprindere de industrializare a laptelui, înfiinţată în 1971, chiar în oraşul Alba Iulia, dar care a intrat în regres după Revoluţie.

Nu avea experienţă de manager, dar a vrut să înveţe. De aceea tânărul patron s-a dus în Germania să vadă cum arata o fabrică de prelucare a laptelui făcută dupa cele mai înalte standarde de calitate. A aplicat cele vazute şi în propria afacere.

Albalact a ramas singurul producator de lactate cu capital integral românesc, Agentul economic din judeţul Alba a cunoscut o dezvoltare accentuată mai ales după finalizarea investiţiei de la Oiejdea. Noua fabrică a inceput să producă pe 1 ianuarie 2008, după doi ani de muncă pentru ridicarea locaţiei.

Pe o suprafaţa de 11.000 de metri pătraţi a fost montat un întreg sistem dotat cu aparatura suedeză, total automatizat iar pentru acest angrenaj tehnologic omul de afaceri a investit peste zece milioane de euro.

Cifra de afaceri a firmei Albalact a crescut simţitor. În anul 2000 era de doua milioane de euro iar in 2008 a ajuns la mai mult de 50 milioane euro.

Fulga şi Zuzu, principalele branduri ala Albalact au crescut afacerile companiei în anul 2009, la 53,3 milioane euro.

Albalact a susţinut, prin furnizarea de specialişti, organizarea şi dezvoltarea a 15 ferme din judeţul Alba, locaţiile respective devenind ulterior furnizori pentru fabrica de la Oiejdea.

În anul 2008, Raul Ciurtin a lansat pe piaţă Prefera Foods, un producător de pateuri şi conserve care în primul an de funcţionare a rulat afaceri de două milioane de euro.

La capitolul investiţii mai trebuie amintită si achiziţionarea, în anul 2009, a fabricii de brânzeturi “Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc. Pe lângă faptul că această întreprindere are o îndelungată tradiţie a produselor tradiţionale românesti, mai e un aspect foarte important – locaţia, aceasta e printre puţinele din România care a obţinut autorizaţia de a-şi comercializa marfa în Uniunea Europeană.

După mai bine de zece ani de muncă intensă, Raul Ciurtin a hotărât să stea mai mult cu familia. Deţine doar funcţia de preşedinte al companiei, dar responsabilităţile executive au fost delegate echipei sale de manageri.

Raul Ciurtin iubeşte pescuitul. De câte ori poate, merge câteva zile în Deltă cu doi-trei prieteni sau pe lacurile din zonă. Se laudă că a prins un exemplar de şapte kilograme şi nu e deloc o poveste pescărească.

Nu în ultimul rând, urmăreşte cursele de For­mula 1, merge la trei-patru evenimente de gen pe an, în special la cele care au loc în Europa. Nici nu e greu să ajungă până la Budapesta sau Barcelona. Sport nu prea face, dar de câte ori poate se duce la schi în Austria, chiar şi vara împreună cu soţia şi cu fetiţa.

Dimensiunea 2

Despre realizările sale, Raul Ciurtin spune fără nicio ezitare că cea mai mare satisfacţie profesională este compania Albalact. Despre faptul că e fiul proprietarului (Petru Ciurtin este cel care a achiziţionat fabricia de lactate Albalact, în 1999), el spune că nu reprezintă un avantaj, dar nici un dezavantaj. „Tatăl meu mi-a încredinţat conducerea companiei încă de la început, convins că o să construiesc o companie prosperă. Şi nu s-a înşelat.”, consideră Ciurtin.

De asemenea, el se consideră un om fericit, care a avut noroc de cele mai multe ori în viaţă, chiar dacă „s-a luptat“ pentru şansele pe care le-a avut.

După mai bine de zece ani de muncă intensă, Raul Ciurtin a hotărât să stea mai mult cu familia. Deţine doar funcţia de preşedinte al companiei, dar responsabilităţile executive au fost delegate echipei sale de manageri. “Nu mai pot fizic. Resimt acum anii în care am stat cât era ziua de lungă la serviciu. Am făcut cât am fost în stare sa făc”, zice el, ca şi cum ar trage linie pentru o etapă din viaţa sa. Întrebat cum se vede într-un viitor mediu, peste zece ani, de exemplu: Va lăsa halatul de “lăptar” şi îl va îmbraca din nou pe cel de medic? Răspunsul a venit rapid: vrea sa pastreze “haina” de “lăptar”. Mai ales că primeşte zilnic oferte pentru cumpărarea Albalact. Numai că doctorul e decis să nu vândă.

Dimensiunea 3

Raul Ciurtin este un om de afaceri împlinit. Are o familie reuşită, o afacere care aduce profit şi planuri de dezvoltare a acesteia. Este un om onest, nu a fost implicat în scandaluri mondene, afacerile sale se încadrează şi respectă legea. Educaţia primită în familie, precum şi profesia sa de bază – medic, au stat la baza respectului faţă de oameni, faţă de sănătatea lor, totul reflectându-se în produsele care ies pe poarta fabricilor sale.

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/un-doctor-salveaza-onoarea-laptarilor-143325.html

2.http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Topul-miliardarilor-Forbes-Alba-milioane_0_344365947.html

3. www.gandul.info/…/medicul-lui-zuzu-raul-ciurtin-2394685

4. http://www.forbes.ro/Raul-ciurtin_0_293_4000.html

 

 

SILVIA ŞI ZSOLT FODOR

 

Top 300 / 2010 – locul 180;

Averea estimată: 35-37 miloane euro

Vârstă: Silvia – 42 de ani; Zsolt – 42 de ani

Reşedinţă: Cluj Napoca

Domeniu: telecomunicaţii, comerţ, imobiliare

Dimensiunea 1

Zsolt Fodor, împreună cu soţia sa, Silvia, sunt proprietarii retailerului de telefonie mobilă Euro GSM şi ai companiei Mobile Distribution, cu  cu sediul central in Cluj-Napoca.

Înfiinţată în anul1997, compania Euro GSM a ajuns unul dintre primii trei retaileri GSM de pe piaţa locală.

Soţii Fodor au început afacerile prin comercializarea bijuteriilor de calitate dar au fost nevoiţi să renunţe la magazinul de bijuterii “Qualitas” deoarece vânzările nu mergeau bine. Cu banii strânşi din afacerea cu bijuterii şi cei pentru achiziţionarea unui apartament au înfiinţat compania Euro GSM.

După ce în anul 2006compania a achiziţionat reţelele Digital GSM cu 23 magazine şi Kartel cu 17 magazine, la 1 ianuarie 2009, au preluat reţeaua de magazine telecom Koiernicus, tranzacâia înscriindu-se în strategia companiei de extindere a reţelei la nivel naţional, de consolidare şi menţinere a poziţiei de lider pe piaţa de retail telecom din România.

Reţeaua Euro GSM numără acum 102 magazine, după ce în anul 2009, din considerente legate de optimizarea costurilor şi eficientizarea activităţilor, compania a închis câteva zeci de magazine.

Familia Fodor mai deţine şi firma Mobile Distribution, considerat cel mai mare distribuitor local de cartele preplătite Orange, Vodafone, Cosmote, Romtelecom sau UPC, dar şi de telefoane sau accesorii.. De asemenea, soţii Fodor au decis în anul 2008 să intre şi pe piaţa imobiliară, înfiinţând companiile Home Construct şi Sunflower care se ocupă de construcţia unui ansamblu de spaţii comerciale şi locuinşe la Borhanci, Cluj şi a unui hotel de cinci stele în Cluj Napoca.

Compania clujeană Mobile Distribution, cu afaceri de 73 de milioane de euro în 2009, s-ar putea extinde în anul 2011 pe noi zone de business. Potrivit deciziei luate de Silvia şi Zsolt Fodor în data de 15 decembrie 2010, compania şi-a completat obiectul de activitate cu comerţul cu ridicata al produselor din tutun şi cu cafea, ceai, cacao şi condimente.

Silvia (42 ani) şi Zsolt (42 ani) au împreună un copil şi sunt persoane foarte discrete cu rare apariţii în presă.

Dimensiunea 2

Succesul în afacerile din telecomunicaţii se datorează după spusele Silviei Fodor faptului că ea ar identifica întrucâtva Clujul cu “gentleman agreement”-ul, mai explicit cu “valoarea cuvântului dat”. “Fair play-ul funcţionează în această parte de ţară. Aici te poţi baza pe ce ţi s-a spus. Asta e o direcţie care ar trebui urmată şi valorificată”, afirmă aceasta, director al companiei Euro GSM. Ea ar marşa şi pe brandul “Cluj – oraş universitar”:”Ar fi foarte important ca, într-un loc în care apar valori, să ştim să le creştem şi să ne bucurăm de ele.” Lucrând într-un domeniu al comunicaţiilor împreună cu soţul ei, Zsolt, Silvia Fodor a reuşit să creioneze un profil al clujeanului cumpărător de telefoane mobile: “Este foarte deschis la nou şi mai aproape de ceea ce înseamnă clientul de afară. Nu caută afacerea cea mai bună în sensul de cea mai ieftină, ci aceea care are un raport preţ/calitate cât mai bun”.

Dimensiunea 3

Oamenii de afaceri Silvia şi Zsolt Fodor sunt printre puţinii români care au investit în ideea lor de afaceri toţi banii pe care îi aveau şi au câştigat.

În 1997, din banii strânşi la nunta şi afacerea comună cu magazinul de bijuterii de lux (care s-a dovedit nerentabil), ei au fost sfătuiţi de parinţi şi de cei apropiaţi să îşi cumpere un apartament, considerând aceasta ca fiind cea mai bună şi sigura investiţie. Dar ei au investit toţi banii într-o mică afacere cu telefonie mobilă (într-un moment când aceste servicii erau considerate nerentabile sau inaccesibile chiar şi pentru foarte mulţi oameni de afaceri sau manageri de companie), o firmă numită Euro GSM. Afacerea valorează azi multe zeci de milioane de euro.

Discreţi în ceea ce priveşte viaţa personală, neimplicaţi în scandaluri mondene, neinteresaţi de a intra în viaţa politică, Silvia şi Zsolt Fodor lucrează la prosperitatea companiei lor şi a celorlalte afaceri la fel ca în prima zi, căutând cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea acestora, bazându-se pe încrederea nativă, tipic clujeană pe care o au în oameni.
Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://www.dailybusiness.ro/top-influenti/it-c/zsolt-fodor

2.http://ro.wikipedia.org/wiki/EuroGSM

3.http://old.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/de-3-x-brand

 

 

 

 

DARIUS JUMANCA

 

Top 300 / 2010 – locul 225;

Averea estimată: 27-28 miloane euro

Vârstă: 45 de ani

Reşedinţă: Timişoara

Domeniu: imobiliare, comerţ

Dimensiunea 1

Darius Jumanca este un om de afaceri român, are 45 ani, este căsătorit şi are doi copii.

El deţine 450 de spaţii comerciale cumulate în trei centre comerciale din Timişoara: Euro 1, Euro 2 şi Galeria 1. Gradul de ocupare, prin închirierea acestora, a fost în anul 2009 de aproape 100% deoarece a renegociat tarifele percepute anterior. Omul de afaceri a mizat pe acestă strategie, a câştigului sigur, şi înainte de această perioadă delicată din punct de vedere economic. Acesta şi-a orientat încă de la început afacerea spre un segment de consumatori cu venituri medii spre mici, punându-se astfel la adăpost de fluctuaţiile financiare drastice. Reducerea bugetelor pentru cumpărături nu i-a redus încasările, ci din contră, a fost o mişcare favorabilă, deoarece o parte dintre clienţii mall-urilor s-au reorientat spre centrele comerciale low – cost. Omul de afaceri este acţionar şi în mai multe companii specializate în tranzacţii şi consultanţă imobiliară care acţionează pe piaţa timişoreană: Metaltim, Royal, Succes Group, JFD Group, Corzotim.

Deoarece cererea de spaţii comerciale a crescut, Darius Jumanca a transformat 20.000 de metri pătraţi de depozite în antrepozite dedicate pieţei de gros. Investiţia în transformarea unităţilor a fost de aproximativ două milioane de euro.

De asemenea, el mai deţine câteva clădiri istorice în centrul Timişoarei. Pe una dintre acestea a tranformat-o într-un apart-hotel clasificat la patru stele. Miza acestui hotel este avantajul preţului: chiria lunară este 500 de euro, în condiţiile în care tarifele hotelurilor din oraş pot ajunge până la aproape 100 de euro pe zi. El declara: „În criză trebuie să te raportezi doar la ce poţi încasa“. În anul 2011 vrea să mai deschidă un hotel, după acelaşi tipar: o clădire veche dintr-o zonă ultracentrală pe care o va reconstrui şi moderniza, tot în urma unei investiţii de patru milioane de euro. Pentru noul hotel, Jumanca afirmă că şi-a făcut temele (spune că are mii de fotografii cu proiecte asemănătoare din străinătate pe care le studiază constant) şi doreşte să angajeze o echipă de arhitecţi din Italia pentru a-i pune în practică ideile: parcare cu lift, amenajarea curţii interioare astfel încât să semene cu o faţadă exterioară sau centru SPA la subsol.

În anul 2007 a achiziţionat şi fabrica de apă minerală de la Buziaş, afacere despre care spune că a fost una foarte profitabilă.

Omul de afaceri timişorean mai deţine 20 hectare de teren în localităţile din jurul Timişoarei.

Mai are ca plan de afaceri inaugurarea unui centru de afaceri: „Este vorba de un proiect european şi o să fie ceva special pentru Timişoara“.

Darius Jumanca este membru activ al Clubului Rotary Timişoara ale cărui activităţi sunt legate de acţiuni întreprinse pentru a facilita existenţa de zi cu zi unor categorii sociale defavorizate (bătrâni institutionalizaţi, tineri merituoşi, dar cu posibilitati materiale reduse, persoane cu dizabilităţi), organizarea de evenimente culturale şi manifestări sportive de amploare, dotarea de spitale şi editarea de cărţi. Clubul Rotary Timişoara se implică activ în comunitatea timişoreană iar activitatea clubului este ghidată de respectarea celor patru căi de a servi.

Darius Jumanca este pasionat de călătorii. „Am şi o colecţie de mici suveniruri din toate ţările pe care le vizitez. Am văzut o mare parte din glob. Sunt multe locuri frumoase, însă cel mai impresionant este la Las Vegas. Îmi plac insulele greceşti, Sardinia, toate capitalele culturale”. Omul de afaceri nu ratează cluburile din Timişoara, Bucureşti şi de pe litoral.

 

Dimensiune 2

Darius Jumanca vorbeşte puţin despre el, de aceea informaţii / declaraţii din presă sau de pe pagini web sunt inexistente. Cel mai mult îl interesează afacerile personale şi deci, astfel de declaraţii ale sale sunt exemplificate în Dimensiunea 1.

Dimensiunea 3

Din cele specificate în rândurile de mai sus, rezultă că Darius Jumanca este un om de afaceri care a reuşit să-şi clădească averea pe curajul de a investi în perioade de timp mai puţin propice, în care alţi investitori s-au limitat doar să stea în expectativă, aşteptând vremuri mai bune. Curajul i-a fost răsplătit. Spaţiile pe care le deţine în Timişoara sunt inchiriate în proporţie foarte mare pentru că preţul este modic. Având în vedere că perioada de criză economică a afectat întreaga populaţie a ţării, şi preţurile de la apart-hotelul său sunt convenabile. Chiar dacă nu mai obţine aceleaşi câştiguri ca în anii precedenţi, decât să se lamenteze dar să nu scadă preţurile, Darius Jumanca a ales varianta mai chibzuită: chirii mai mici dar mai multe.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1.http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PCQhcFFVVq4J:www.adevarul.ro/locale/timisoara/Cum-milionarii-distreaza_0_130786927.html+darius+jumanca+DATA+NASTERII&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

2.http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:1ERZJUXPEJcJ:www.forbes.ro/Darius-jumanca_0_422.html+darius+jumanca&cd=6&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

3. http://banateanul.gandul.info/saptamanal/criza-in-top-300-3325730

4. http://old.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/miliardarii-vechi-ci-noi/3784/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: