Sociology of Richness

Research Center

Papara Sergiu


 

1.Augustin Plesea

Avere: 22‑23 milioane de euro

Vârstă: 51 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domenii: Imobiliare, transporturi, turism

Din 2008, când a bătut palma cu DHL pentru vânzarea Cargus (tranzacţie estimată la 50 de milioane de euro), despre Pleşea Augustin nu prea se mai ştie mare lucru. Apare doar sporadic în presa de specialitate, şi atunci în legătură cu investiţiile demarate în imobiliar. „Este, într‑adevăr, timpul pentru a investi în imobiliare, pentru că preţurile au revenit la dimensiunile de acum trei‑patru ani, când nu rivalizau cu cele din Franţa sau Germania. Mă axez pe prelucrarea investiţiilor făcute deja, din surse proprii“, a declarat Augustin Pleşea. În acest moment, deţine societăţile Pan Express, Pan Express Service şi firma de consultanţă Eu&Ro, toate reunite sub „pălăria“ GCLUB.ro. Astfel, el deţine la Breaza Hotel GClub de patru stele, un hotel de 38 de locuri şi Complex Turistic GClub Floarea, format din şase pensiuni cu 36 de camere în total. „Cred în dezvoltarea turistică a Brezei, dar şi a Litoralului sau a Braşovului. Am pornit investiţii în zonele respective“, a mai spus Pleşea, subliniind că se simte în special atras de Breaza, datorită afacerilor deţinute deja în zonă.

După ce a vândut compania de curierat Cargus nemţilor de la DHL, Augustin Pleşea nu s-a retras din lumea businessului, ci continuă să investească în noi direcţii. Surpriza vine din faptul că Pleşea s-a decis să-şi direcţioneze banii tocmai spre imobiliare, o zonă de care mulţi oameni de afaceri se feresc acum.

Chiar dacă spune că nu a primit 50 milioane de euro din vânzarea companiei, aşa cum s-a zvonit în piaţă, omul de afaceri Augustin Pleşea recunoaşte totuşi că este foarte mulţumit de tranzacţie. “Am vândut-o şi am luat nişte bani”, spune el. Şi investeşte în voie, o mare parte din sumă în imobiliare, într-o perioadă în care mulţi dezvoltatori au îngheţat proiectele.

A început deja patru noi proiecte: un complex de 28 de vile la Buftea, altul de 88 de vile la Sânpetru Braşov, două pensiuni la Babana – Piteşti şi 25 de case în Câmpina. Valoarea totală a acestor proiecte este de 14 milioane de euro, din care au fost investite deja 2,5 milioane de euro..

Costurile intemediare – 2,5 milioane de euro, la o valoare finală totală a investițiilor în aceste proiecte, derulate prin intermediul PAN Express, companie al cărei unic acționar este Pleșea, estimată la aproximativ 14 milioane de euro. De notat că, sub aceeași umbrelă a PAN Express, Pleșea controlează și o companie de construcții, prin intermediul căreia va și derula o parte dintre lucrări. Totuși, spune că, pentru a impune un ritm mai accelerat, va organiza în luna septembrie o rundă de licitații pentru desemnarea unor terți constructori.

Primii bani din imobiliare speră să‑i obțină în 2011, an în care crede că totul se va mișca „mult mai repede“. Mizează în special pe prețul de vânzare al caselor sale și îl dă ca exemplu pe cel al unei vile cu trei camere, etaj, două grupuri sanitare, living la parter, scară interioară și curte de 300 mp, de aproximativ 120.000 de euro.

â„Este, într‑adevăr, timpul pentru a investi în imobiliare, pentru că preţurile au revenit la dimensiunile de acum trei‑patru ani, când nu rivalizau cu cele din Franţa sau Germania. Mă axez pe prelucrarea investiţiilor făcute deja, din surse proprii“

Cargus, unul dintre principalii jucatori pe piata de curierat expres si transport marfa din Romania, si-a bugetat, pentru acest an, o cifra de afaceri de 35 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de anul trecut. Evolutia este estimata sa aiba loc pe fondul dezvoltarii serviciilor deja existente, cat si prin lansarea de servicii noi, a declarat pentru Business Standard, Augustin Plesea, presedintele companiei.

Potrivit acestuia, in primul trimestru din acest an cifra de afaceri pe curierat international a fost de circa 6 milioane de euro, in crestere cu aproximativ

50% fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, daca pe transportul international, afacerea companiei s-a dublat, pe segmentul de transporturi speciale pazite, cresterea a fost de circa 110-120%, in primele luni ale acestui an.

Transporturile de colete si scrisori reprezinta 85% din total, in timp ce acela de tip cargo ajunge la 5%. De asemenea, din totalul afacerii, 90% inseamna piata interna si 10% export.

Pentru acest an, Cargus si-a bugetat un nivel al investitiilor de circa 2,5 milioane de euro in IT si siguranta. De asemenea, potrivit lui Plesea, flota Cargus se va mari de la 1.300 de autovehicule, cat numara in prezent, la 1.500, compania luand in leasing inca 200 de masini in acest an.

Pe de alta parte, Cargus in­ten­tio­neaza sa se extinda, avand un plan de dezvoltare, care include si unele “achizitii”, a mai spus Plesea. Acesta a adaugat ca, in ultimul an, a primit oferte din partea mai multor companii de curierat internationale pentru vanzarea Cargus, dar, in prezent, nu negociaza cu nimeni. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 25 milioane de euro in 2006.

Principalul concurent pe pia-ta locala este FAN Courier. “Detinem circa 25% din piata interna in Romania si intentionam sa atingem la 30% in urmatorul an, bazandu-ne pe investitiile in securitatea livrarilor”, a mai spus Plesea. Pe piata locala, in primele locuri se mai afla TCE Logistica si Curiero.

Cargus a inceput sa-si desfasoare activitatea pe piata in urma cu 15 ani, iar din 2005 a inceput sa dezvolte si transportul international, ajungand, in prezent, la 2.000 de angajati.

Potrivit analistilor din domeniu, valoarea pietei locale de curierat (expeditii interne si din Romania catre strainatate) a fost de 140 milioane de euro anul trecut, pentru acest an estimandu-se o valoare de 200 milioane de euro. Raportat la regiune, Romania se va putea compara cu unele state membre UE abia peste cativa ani. Potrivit Asociatiei Operatorilor de Curierat din Romania, piata din Ungaria s-a situat, in 2005, la aproximativ 150 milioane de euro, cu 50% mai mult decat in Romania. De asemenea, piata de curierat din Europa Centrala si de Sud-Est ar putea ajunge, pana in 2010, la 2,7 miliarde de euro.

“Detinem circa 25% din piata interna in Romania si intentionam sa atingem 30% in urmatorul an, bazandu-ne pe investitiile in securitatea livrarilor” Augustin Plesea presedinte Cargus.

 Primul om de afaceri din TOP 300 repartizat este Augustin Plesea, fost  presendinte Cargus, un om foarte puternic pe piata imobiliara si de turism. La inceput se declara faptul ca ar vrea sa se retraga din lumea afacerilor, sa aiba o viata mai linistata, sa nu mai fie omni prezent in mass-media.

 Asadar  Augustin Pleşea nu s-a retras din lumea businessului, ci continuă să investească în noi direcţii. Surpriza vine din faptul că Pleşea s-a decis să-şi direcţioneze banii tocmai spre imobiliare, o zonă de care mulţi oameni de afaceri se feresc acum. Dupa vanzarea Cargus cu aproximativ 25 de mil Euro a investi bani in turism. Mult controversatul Mihai Plesea fiul lui Augustin Plesea pare sa fie principala atractie a presei, oferind subiecte importante tabloidelor.

 

 

 

Sursa:

http://www.forbes.ro/Augustin-plesea_0_312.html

http://moneyexpress.money.ro/articol_20364/ple__ea__omul_care_merge_contra_curentului_in_imobiliare.html

http://new2.standard.ro/articol_3510/cargus__afaceri_de_35_mil__euro_in_2007.html

2.Familia Guci

Avere: 20-21 milioane de euro

Reşedinţă: Constanţa

Domeniu: Turism

Omul de afaceri constănţean George Guci a pus bazele primului hotel privat din Constanţa încă din anii ’90. Iniţial, Guci a cumpărat, alături de familie, un teren, iar după o scurtă vacanţă în Grecia s-a decis asupra destinaţiei acelei parcele.. Afaceristul povesteşte că ideea construirii unui hotel i-a venit atunci când, în Grecia, au fost cazaţi la o unitate hotelieră unde patronii erau doi fraţi. „Totul arăta perfect acolo, iar noi am fost siguri că putem face ceva asemănător. Astfel, în 1997 am deschis porţile hotelului Guci care dispune de zece apartamente şi zece camere duble“, îşi aminteşte el cu plăcere. Omul de afaceri spune că lucrurile nu au fost uşoare, iar de la achiziţia terenului, în 1993, şi până la inaugurarea hotelului Guci din Constanţa a durat trei-patru ani. În plus, pentru investiţie, familia Guci s-a împrumutat la bancă. Totul a costat peste un milion de dolari, iar constănţeanul mai spune că a garantat tot ce avea. „Creditul l-am luat pe o perioadă de cinci ani, dar l-am achitat mai devreme de termen. Lucrurile se mişcau foarte bine în acea perioadă în turism“, recunoaşte acesta.

Familia Guci nu s-a oprit însă aici. A prins gustul acestui business şi, fiindcă ştiau jocul, au decis că se pot extinde. Astfel, în anul 2000, când s-a decis privatizarea hotelurilor din Mamaia, Guci povesteşte că a aflat întâmplător de hotelurile Dorna şi Modern, aflate acum în proprietatea familiei. „Primii care aveau opţiune de cumpărare erau cei care le-au avut în locaţie de gestiune. Noi eram prieteni cu cineva de aici şi ne-am asociat cu ei“, susţine actualul proprietar al celor două unităţi de cazare de pe litoralul Mării Negre.

George Guci recunoaşte că turismul i-a pus şi piedici, dar nu regretă. Spune că până la urmă, drumul ales este cel câştigător. De profesie medic ginecolog, George Guci susţine că administrarea hotelurilor i-a răpit cel mai mult din timp. „Am profesat până în 2009. Recunosc că administrarea hotelurilor îmi ocupa foarte mult din timp şi nu mai reuşeam să fac faţă. Treptat, m-am retras şi am renunţat la meseria iniţială. Nu regret, şi atâta timp cât îţi place ceea ce faci, deşi este o schimbare radicală, este foarte bine“, recunoaşte businessmanul, care mai spune că în prezent dispune de mai mult timp şi, astfel, nu îşi mai bate joc de munca lui. Nu ştie cu exactitate ce sumă a investit în ultimii ani în hotelurile de pe litoral, dar spune că nu trece an în care să nu aloce un buget. Banii merg către rearanjarea camerelor şi nu numai, dar şi în reabilitarea întregului hotel. „Este o regulă în turism. An de an trebuie să faci schimbări, altfel clientul nu se va simţi bine“, crede afaceristul din Mamaia.

Guci nu are în plan achiziţii de hoteluri, dar nici să vândă nu vrea. „Ar fi cea mai păguboasă afacere“, crede el. Spune că a cochetat puţin şi cu imobiliarele, dar s-a oprit la timp. „Am cumpărat un teren şi am făcut o clădire de locuinţe, dar am reuşit să vând. Criza ne-a oprit de la astfel de investiţii. În plus, nu era o activitate targetată de noi. A fost doar o oportunitate“, mai spune acesta. Recunoaşte că a avut ani mai buni în turism, dar nici acum nu se poate plânge. În 2009, familia Guci a avut un grad de ocupare de 65-70% la hotelurile pe care le conduce.

Pentru 2010, deşi se feresc să dea cifre exacte, reprezentanţii familiei mizează pe un plus.

Hoteluri – Dorna, Modern (Mamaia), Guci (Constanţa)

Camere – 344

Cifra de afaceri – 743.000 euro (2006)

Afacerile în turism ale lui George Guci au fost stimulate de dezvoltarea staţiunii Mamaia. Hotelul Modern deţinut de omul de afaceri este printre puţinele de pe litoralul românesc care oferă pachete all inclusive. De asemenea, familia Guci a construit în centrul oraşului Constanţa un bloc de cinci etaje, pe o suprafaţa de circa 2.000 de metri pătraţi.

„Am ajuns investitor în turism întâmplător. Am intrat în acest business cu soţia şi cu fratele meu. Ei sunt economişti, iar eu medic. Deci nu aveam nimic în comun cu turismul“, spune constănţeanul.

Guci nu are în plan achiziţii de hoteluri, dar nici să vândă nu vrea. „Ar fi cea mai păguboasă afacere“, crede el. Spune că a cochetat puţin şi cu imobiliarele, dar s-a oprit la timp. „Am cumpărat un teren şi am făcut o clădire de locuinţe, dar am reuşit să vând. Criza ne-a oprit de la astfel de investiţii. În plus, nu era o activitate targetată de noi. A fost doar o oportunitate“, mai spune acesta. Recunoaşte că a avut ani mai buni în turism, dar nici acum nu se poate plânge. În 2009, familia Guci a avut un grad de ocupare de 65-70% la hotelurile pe care le conduce.

„Este o regulă în turism. An de an trebuie să faci schimbări, altfel clientul nu se va simţi bine“, crede afaceristul din Mamaia.

Acestea sunt putinele declarati gasite de unul dintre membri familiei Guci.

 

De profesie medic ginecolog, George Guci principalul membru al familiei a fost cel care a initiat afacerile in turism. Ideea de a incepe propriul bussines in domeniul hotelier a fost dupa ce a avut o vacanta in Grecia acolo unde la hotelul unde au fost cazati era patronat de doi frati.

El a avut curajul sa faca un imprumut la banca de 3 mil de euro pentru deschiderea primului hotel Guci – din Constanta. Cred ca acesta este principalul atu in viata pentru deschidere de noi apurtunitati in lumea afacerilor.

S-a retras din domeniul spitalier, doctor ginecolog si si-a dedicat tot timpul turismului. A avut urcusuri si coborasuri ca orice investitor, in cele din urma reusind sa se stabilizeze. Spune ca investitiile care le face sunt numai cele de reamenajare a camerelor din hotel. O alta investie care a avut-o si nu i-a reusit datorita crizei a fost inceperea unui cladire de locuinte, dar dupa ce a cumparat terenul si a terminat cladirea, afacerea nu a mers reusind sa o vand.

Surse:

http://www.forbes.ro/George-guci-si-familia_0_421.html

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/baronii-litoralului-se-bat-pe-un-tort-de-40-mil-euro-pe-sezon-109272.html

3.Ion Basgan

Avere: 17-18 milioane de euro

Vârstă: 72 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domenii: Transporturi, asigurări, imobiliar

Pentru energicul Ion Basgan, 2009 a fost un an cu adevărat dificil. Afacerile au scăzut pe linie, iar terenurile pe care le deţine în ţară sunt singurele care îi păstrează averea la un nivel mulţumitor. Fostul senator PNL se trage dintr-o familie bogată, iar moştenirea pe care o administrează în acest moment ar putea creşte exponenţial în următorii ani. Totul depinde de rezultatul proceselor pe care le are cu statul român şi cu cel american, cărora le-a cerut despăgubiri de sute de milioane de euro pentru invenţia tatălui său, evaluată în prezent la peste 150 miliarde de dolari. Este vorba despre „Efectul Basgan“, prin care se perfecţionează forajul rotativ în cazul extracţiei de petrol.

Până când va primi un răspuns din partea justiţiei, Basgan încearcă să stabilizeze businessurile în care este implicat. A început afacerile imediat după Revoluţie în domeniul pe care îl cunoştea cel mai bine: transportul. Astfel a înfiinţat Double T, companie pe care o conduce şi în ziua de azi. Criza economică şi-a pus amprenta serios asupra acestui domeniu, astfel încât veniturile atrase de Double T scad de la an la an, ajungând în 2009 la sub un milion de euro. Alte două afaceri cu care Basgan a pornit la drum au fost Banca Românească şi Asitrans. „Banca a fost deschisă în 1994, cu două milioane de lei de la mine“, îşi aminteşte Basgan, care în momentul de faţă mai este doar acţionar minoritar la instituţia de credit. În ceea ce priveşte compania de asigurări Asitrans, aceasta şi-a schimbat ulterior numele în Euroins şi a fost preluată de bulgari. Afaceristul român mai deţine doar 12% din acţiuni, dar este mândru de evoluţia companiei, care are perspective bune de dezvoltare şi un management competent

Ion Basgan are o familie fericita, a pus pe picioare mai multe afaceri de succes, iar acum este senator liberal.

In biroul senatorului Basgan, situat pe Calea Victoriei, se amesteca politica intr-un mediul al afacerilor, al stiintei si al misticismului (prin icoana Maicii Domnului adusa de la Ierusalim si care a varsat lacrimi). Desi om de afaceri, si inca unul  de succes, camera in care-si desfasoara senatorul activitatea nu este deloc opulenta. Doar zecile de distinctii si ordine masonice din vitrina se fac remarcate prin stralucire.

Basgan spune ca a avut probleme cu regimul comunist inca din studentie, insa a reusit sa se descurce. Pana in 1989 a avut mai multe functii de conducere in Ministerul Transporturilor.

Cunoscand domeniul, Basgan a intrat in afaceri cu firma de transport international Double T. “Nimeni nu avea curajul pe atunci sa realizeze asa ceva. Am facut mai multe societati, inclusiv de import-export. Am infiintat si societatea de asigurari Asitrans. Am fost fondatorul Bancii Romanesti,  unde am avut 7%, dar am ramas cu 1a pentru ca nu am mai mers la majorarile de capital. Pana in decembrie 2004, am facut parte din Consiliul de Administratie al bancii, unde era si Stolojan. A trebuit sa ma retrag din toate activitatile din momentul in care am devenit senator”, spune liberalul.

“Vintu scapa de inchisoare”

Basgan a intrat si in afacerile cu petrol. In 1993 a importat pacura pentru statul roman, lucru care s-a transformat intr-o amintire neplacuta. “Imprumutasem 30 de milioane de euro de la Banca Mondiala, iar RENEL-ul mi-a furat jumatate din marfa din port. Cealalta jumatate am vandut-o si am reusit sa platesc datoria catre Banca Mondiala.”

Pentru ca fusese incarcat cu o datorie de 13 miliarde de lei de catre stat, Basgan a apelat la Justitie. In urma procesului s-a ales cu sapte miliarde de lei penalitati.

Senatorul spune ca Justitia va trebui sa se inarmeze cu specialisti pentru a putea trimite dupa gratii  oamenii de afaceri care comit ilegalitati. “Nu am vazut niciun om de afaceri inchis pana la aceasta decizie in cazul “Vintu”. Cred totusi ca Vintu va castiga procesul prin recurs pentru ca toate acuzatiile sunt aduse de oameni care nu au specialisti in comercial. In Justitie, toate acuzatiile cad pentru ca se dovedeste ca afaceristul a facut un contract conform legii.”

Inlaturarea lui Campeanu

Ion Basgan se afla in politica din 7 ianuarie 1990, cand s-a inscris in PNL. Ca deputat in primul parlament de dupa Revolutie, liberalul spune: “Parlamentul din ‘90-’92 a reunit cea mai buna structura. El a functionat intr-un moment in care se puteau inca duce discutii. Eu am fost printre cei care nu au votat Constitutia pentru ca nu garanta proprietatea.”

In 1993 a urmat Congresul PNL de la Brasov, care a dus la marea schisma liberala. Campeanu a pierdut sefia partidului si a format PNL-Campeanu. Basgan l-a urmat. “A fost un congres de trista amintire. Au fost introdusi in sala oameni care nu aveau nicio legatura cu votul si au reusit sa-l inlature pe Campeanu. Partidul a fost subminat si din afara, si din interior”, spune Basgan.

Carte de vizita

Profesor, membru al academiei si afacerist

> Ion Basgan s-a nascut pe 16 iunie 1938, in Bucuresti.

> In 1963 a absolvit Facultatea de Transporturi din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti.

> Intre 1971 si 1977 a fost cadru didactic in cadrul Academiei de Studii Economice si la Politehnica.

> Intre 1990 si 1992 a fost deputat in cadrul parlamentului din partea PNL.

> A fost secretar general al partidului PNL-Campeanu si vicepresedinte in perioada 1994- 2003.

> Din decembrie 2004 este senator de Teleorman al Partidului National Liberal.

> Este fondator al societatii Double T Transport, al Asociatiei Generale a Expertilor Contabili si Tehnici, al Bancii Romanesti si al societatii de asigurari ASITRANS.

> Din 2006, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania.

In urma cu 15 ani, liberalul a intrat in masonerie. Basgan vorbeste despre fratia masonilor, dar si despre solutiile de urgenta in cazul in care alianta cu democratii se rupe.

“Suntem obligati sa sustinem conducerile tarii, indiferent cine vine la putere. Intre noi exista o fratie si ne ajutam daca interesele unuia nu afecteaza interesele celuilalt. Bineinteles, interesul national este una dintre probleme…”, spune Basgan despre masoni.
Senatorul a fost introdus in Marea Loja Nationala din Romania de  Dan-Amedeo Lazarescu si de Vladimir Boanta, doi masoni cu renume, ambii stinsi din viata. “Marea Loja Nationala din Romania a fost infiintata in 1993 si singura din tara care este regulara si recunoscuta.”

Basgan a fost presedintele Curtii de Justitie Masonica pana in 2005 si spune ca politica nu este pe lista dezbaterilor masonice: “Masoneria este o forma de perfectionare si educare. Nu discutam politica decat in ceea ce noi numim “intalnirile albe”. Acestea se desfasoara in afara lojei. De obicei ne adunam mai multi membri la o masa si schimbam opinii.”

Jocurile “femeii blonde”

Liberalul nu exclude posibilitatea ca Basescu sa fie suspendat si, de asemenea, nici o colaborare cu celelalte partide parlamentare intr-o situatie de urgenta. “Trebuie foarte bine sa analizam ce castigam si ce pierdem prin suspendarea presedintelui. Noi am cerut PD-ului sa nu faca greseala de a parasi Alianta. PD a luat o decizie inteleapta, iar dupa parerea mea ruperea Aliantei nu este o solutie. Daca luam insa exemplul tarilor din jur vedem ca exista solutii de guvernare care nu corespund doctrinar. In situatii de urgenta, se poate recurge si la astfel de solutii. Tara trebuie guvernata ca sa mearga inainte.”

In opinia liberalului, Elena Udrea a intentionat sa influenteze mersul Congresului PNL prin lansarea operatiunii “Biletelul”. “Congresul s-a desfasurat in conditii perfecte. Nu stiu daca a fost o actiune organizata sau una din proprie initiativa. Eu cred ca femeia blonda a aruncat asa-zisa bomba pe piata, nu a mai putut fi stapanita si a degenerat in situatia grava de astazi.

Cert este ca presedintele a intervenit imediat in favoarea ei. Consider ca a fost o mare greseala si a dovedit lipsa de caracter”, spune Basgan. Senatorul sustine noua conducere a PNL si este de acord cu modul in care Tariceanu conduce partidul. “Dupa o lunga perioada in care a luat numai pumni, presedintele Tariceanu a iesit la atac. Si este foarte bine ca ataca.”

DISTINCTIE

Membru de seama al Marii Loje Nationale din Romania

In anul 1939, preotul econom Cosma realizeaza arborele genealogic al familiei Basgan. Proiectul  se bucura de un real succes. “Membrii familiei  Basgan sunt preoti din tata-n fiu. Prima atestare a numelui Basgan dateaza din 1631. Este o familie in care a dominat spiritul nationalist, dar nu cel dus la extrem. Chiar daca, de-a lungul timpului, multi au studiat in Europa si au avut oferte de munca in afara, ei au revenit in tara”, spune liberalul. Arborele genealogic cuprinde generatiile dintre anii ‘80 si ‘43.

ORIGINI

O familie cu vechime

In anul 1939, preotul econom Cosma relizeaza arborele genealogic al familiei Basgan. Proiectul  se bucura de un real succes. “Membrii familiei  Basgan sunt preoti din tata-n fiu. Prima atestare a numelui Basgan dateaza din 1631. Este o familie in care a dominat spiritul nationalist, dar nu cel dus la extrem. Chiar daca, de-a lungul timpului, multi au studiat in Europa si au avut oferte de munca in afara, ei au revenit in tara”, spune liberalul. Arborele genealogic cuprinde generatiile dintre anii ’80 si ’43.

In numele tatalui

Fundatie pentru stiinta infiintata in amintirea lui Ion Stefan Basgan

Liberalul a infiintat Fundatia “Ion Basgan”, care poarta, de fapt, numele tatalui sau, pe numele sau  intreg Ion Stefan Basgan. Fundatia sprijina oamenii de stiinta si le-a acordat mai multe distinctii.

“Tatal meu a primit post-mortem medalia de merit pentru contributia sa in domeniul stiintei”. De asemenea, tatal senatorului a fost declarat post-mortem membru al Academiei Oamenilor de Stiinta.

Sfatul lui Basgan

Fa afaceri echitabile!

Cu o experienta de peste 15 ani, Basgan destainuie una dintre regulile de baza pe care orice afacerist trebuie sa le respecte: “In afaceri trebuie sa castige toata lumea. Daca vrei sa castigi tu si celalalt sa piarda, atunci nu se mai numeste afacere, ci escrocherie”.

Fata nevazuta

In asteptarea proprietatilor

> Senatorul vrea sa obtina de la americani drepturile materiale pentru inventia tatalui sau de exploatare petroliera. “Inventia este brevetata de statul american si in prezent se foreaza dupa aceeasi metoda. Am o echipa de avocati care se ocupa de caz si vor sa dea in judecata statul american la Curtea Internationala de Comert.”

> Basgan poate obtine pana la 16 miliarde de dolari in cazul in care castiga  acest proces.

> Ca student a fost exmatriculat din Institutul de Petrol, Gaze si Geologie deoarece si-a declarat simpatia pentru Revolutia de la Budapesta din 1956 impotriva sistemului bolsevic. A reusit sa fie reprimit in sistemul universitar datorita interventiei tatalui sau.

> Comunistii au confiscat toate bunurile familiei, iar averea sa poate creste substantial dupa ce i se vor restitui cele 47 de hectare din zona Techirghiol si terenul de 5.000 de metri patrati din Eforie Sud.

> Este un adept al medicinei alternative, de aceea poarta sistemul de reincarcare energetica creat de profesorul Ancu Dinca

Surse

http://www.forbes.ro/Ion-basgan_0_529.html

http://www.newspad.ro/Ion-Basgan-Basescu-a-dovedit-lipsa-de-caracter,195025.html

4.Emil Dima

Emil Dima este un senator român în legislatura 19901992 ales în județul Dâmbovița pe listele partidului FSN.

Este un fost FSN-ist care s-a imbogatit de pe urma privatizarilor. El insusi a fost sef al FPS. Emil Dima s-a nascut in anul 1931, asa ca de acum inainte, copii urmeaza sa se bucure de avere. Dima s-a remarcat, asa cum era de astepta prin mai multe scandaluri legate de afaceri.

Cel de-al treilea asociat al Fibec este Emil Dima, aflat în ambele topuri. La 51 de ani, Emil Dima ocupă locul 397 în “Top 500” cu o avere de 14 milioane euro şi locul 257 în “Top 300”, unde averea sa a fost estimată la 23-24 milioane euro. A lucrat la fosta fabrică Upsae, de unde a demisionat în 1995, atunci când avea funcţia de director general. Ulterior, a cumpărat fabrica la care a lucrat şi are ambiţia de a o transforma în cea mai mare companie din România de structuri metalice pentru construcţii, clădiri şi poduri. Pentru acest deziderat este necesară mutarea fabricii pe un teren dintr-o zonă nepopulată, cu ieşire la DN1, dar şi achiziţia de utilaje performante, investiţia totală fiind estimată la 10 milioane euro.Extrem de discret în viaţa publică, nu are nici o treabă cu politica, dar în fiecare săptămână joacă fotbal pe un teren artificial de dimensiuni reduse, aflat în incinta Arenelor de Tenis “Fibec”.

Sursa:

//www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/tatalui-averea-pentru-lege_0_124187621.html

5. Valentin Visoiu

Avere: 60-63 milioane de euro

Vârstă: 43 de ani

Reşedinţă: Argeş

Domenii: Construcţii, imobiliare

Criza l-a făcut să îngheţe unele proiecte imobiliare, dar nicidecum pe toate. După finalizarea proiectului Răsărit de Soare din cartierul bucureştean Titan în toamna anului trecut, începutul anului viitor va aduce o altă noutate: un hotel la Piteşti, care va opera sub franciza Ramada. Acesta este dezvoltat de către Confiden Travel, o companie în care deţine 50% din acţiuni, restul aparţinând lui Virgil Dumitru, patronul Comesad. Valoarea totală a investiţiei este de 15 milioane de euro, fiind asigurată din surse proprii, dar şi din finanţare acordată de BRD. Despre 2009, Vişoiu spune că a fost un an extrem de greu, în special prin prisma viitorului. În aceste condiţii, concurenţa s-a acutizat, iar preţurile au atins valori nesustenabile în termeni reali, „dumpingul devenind o practică curentă“.

Vişoiu controlează direct Conarg, la care deţine aproximativ 95% din acţiuni, iar în mod indirect, prin intermediul participaţiilor acesteia, celelalte societăţi ale grupului: Conarg Real Estate, Conarg Construct, Conarg Consulting şi Conarg Trade. Grupul Conarg a terminat 2009 cu o cifră de afaceri de circa 66,1 milioane de euro, mai mică cu 20% faţă de 2008 și un profit net de aproximativ 16,9 milioane de euro, în creştere cu 20%. Pentru 2010, estimările sunt în scădere raportat la 2009.

Valentin Vişoiu, cel mai bogat din Argeş

Argeşeanul are, la 43 de ani, o avere estimată la 60-63 milioane de euro şi are afaceri în construcţii şi imobiliare. Criza l-a făcut să îngheţe unele proiecte imobiliare, dar nicidecum pe toate.

După finalizarea proiectului Răsărit de Soare din cartierul bucureştean Titan în toamna anului trecut, începutul anului viitor va aduce o altă noutate: un hotel la Piteşti, care va opera sub franciza Ramada.

Acesta este dezvoltat de către Confiden Travel, o companie în care deţine 50% din acţiuni, restul aparţinând lui Virgil Dumitru, patronul Comesad. Valoarea totală a investiţiei este de 15 milioane euro, fiind asigurată din surse proprii, dar şi din finanţare acordată de BRD.

Despre 2010, Vişoiu spune că a fost un an extrem de greu în special prin prisma viitorului. În aceste condiţii concurenţa s-a acutizat, iar preţurile au atins valori nesustenabile în termeni reali, „dumpingul devenind o practică curentă“.

„Haosul şi lipsa unor repere au distorsionat şi mai mult piaţa, decizia devenind oarecum empirică. Eu am încercat să-mi păstrez lucidiatea şi echilibrul în această degringolada generalizată. Consider că in mare parte am reusit, dar eforturile au fost deosebite“, spune Vişoiu.

Răsărit de Soare din Titan a fost finalizat în toamna anului trecut, fiind în curs de vânzare. La Quadra2 din zona Politehnică (Capitală) lucrările au fost stopate o perioadă de timp pentru redefinirea conceptului şi adaptarea proiectului la noile cerinţe ale pieţei.

Ansamblul va fi dezvoltat în două etape. Lucrările la prima etapă sunt în curs de desfăşurare, urmând să fie finalizate în toamna acestui an. Spaţiile locative se adresează mediului studenţesc. Cel de-al treilea proiect (Prelungirea Ghencea) a fost îngheţat deocamdată pe termen nedefinit, la stadiul de concept.

Antreprenorul declară că cele mai importante probleme cu care se confruntă firma în contextul crizei actuale sunt legate de scăderea drastică a volumului lucrărilor de construcţii şi a preţurilor, creşterea până la paroxism a concurenţei şi influenţa politică în mediul de afaceri.

Ar mai fi şi instabilitatea cursului de schimb, costul ridicat al finanţării şi, cel mai grav, în opinia lui Vişoiu, lipsa perspectivelor, a coerenţei politicilor economice şi fiscale ale statului.

Vişoiu controlează direct Conarg la care deţine aproximativ 95% din acţiuni, iar în mod indirect, prin intermediul participaţiilor acesteia, celelalte societăţi ale grupului: Conarg Real Estate, Conarg Construct, Conarg Consulting şi Conarg Trade.

Grupul Conarg a terminat 2009 cu o cifră de afaceri de circa 66,1 mil. euro, mai mică cu 20% faţă de 2008 şi un profit net de aproximativ 16,9 mil. euro, în creştere cu 20%. Pentru 2010, estimările sunt în scădere  raportat la 2009.

„Rezultatele anului trecut sunt foarte bune datorită inerţiei contractelor încheiate înaintea instalării crize“, declară Vişoiu care adaugă că în această perioadă este foarte important să ai activitate care să-ţi asigure continuitatea şi capacitarea tuturor resurselor, chiar şi cu un profit foarte mic.

Este pasionat de sport, în special tenis pe care îl practică de fiecare dată când are timp liber. De asemenea, călătoreşte foarte mult.

Solutii pentru relansarea economiei Visoiu considera ca guvernul ar trebui sa faciliteze accesul la finantare cu garantie guvernamentala pentru productie si dezvoltarea afacerilor. Grupul Conarg cuprinde si companii cu activitati de productie si distributie a materialelor de constructii si in contextul actual o asemenea decizie din partea guvernului i-ar putea impulsiona afacerile In plus, seful Conarg considera ca ar trebui concesionate domeniile pe care statul a dovedit ca nu le poate administra si dezvolta, precum si administrarea privata a unor regii/societati de stat cu probleme financiare. “Masurile luate de Guvern de la inceputul anului sunt total ineficiente, fara aplicabilitate practica si finalitate. Afacerile noastre nu au resimtit in niciun fel o influenta benefica a masurilor pe care guvernul declara ca le-a luat. Este normal atat timp cat acestea sunt punctuale si conjuncturale. Se revine continuu asupra lor, se incearca corectii, ajustari, fapte care demonstreaza stangacie si inconsecventa”, explica Visoiu. Avand in vedere cresterea somajului, presedintele Conarg considera ca se impune stimularea societatilor pentru protectia fortei de munca active. “Dupa o perioada destul de lunga in care am incercat diverse solutii pentru mentinerea intregului personal, am fost nevoiti sa facem cateva mici ajustari, parte din ele determinate si de o redefinire a activitatilor in cadrul grupului.” Conarg are in prezent 300 de angajati, in usoara scadere fata de anul precedent. Proiectele rezidentiale sunt in derulare Grupul pitestean este format din cinci companii, Conarg SA (firma de management a grupului, fostul Trust de Constructii din Pitesti), Conarg Construct, Conarg Consulting (activitate de constructii), Conarg Real Estate (dezvoltator imobiliar) si Conarg Trade (distributie de materiale de constructii). Cea mai mare cifra de afaceri a fost generata de Conarg Construct, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 66,5 mil. euro, circa 70% din totalul businessului Conarg. Conarg Real Estate, divizia de investitii imobiliare, a realizat pana in prezent un proiect rezidential in Capitala, Quadra Place, in zona Politehnica, cu 343 de apartamente care s-au vandut intr-un timp record, de cateva luni. Compania mai are in prezent in derulare doua investitii in derulare in proiectul rezidential Quadra Place 2 (850 de apartamente) si Rasarit de Soare din Titan (988 de apartamente). Quadra Place 2 va fi finalizat in vara anului viitor, in timp ce prima faza din Rasarit de Soare va fi gata in luna septembrie.

Surse

http://www.forbes.ro/Valentin-visoiu_0_260.html

http://www.adevarul.ro/locale/pitesti/Forbes_500_miliardari-_Visoiu-Lazar_si_Dumitru-miliardarii_Argesului_0_343165950.html

http://www.100construct.ro/index.php?section=detalii-articol&id=420&cat_id=65

6.Familia Benta

Avere: 95 milioane de euro

Vârstă: 36 de ani

Reşedinţă: Mureş

Domenii: imobiliare, construcţii, distribuţie vopsea

 

Pentru judeţul Mureş, numele Benţa este un adevărat brand. Cu afaceri în domeniul vopselurilor, imobiliarelor şi al construcţiilor, familia Benţa s-a făcut remarcată de-a lungul anilor cu creşteri semnificative ale businessurilor pe toate domeniile. Ultimii doi ani au fost însă cu adevărat dificili. Producătorul de vopseluri şi lacuri Daw Benţa a raportat anul trecut o scădere de 14% a afacerilor, la 18,7 milioane euro, dar speră că anul 2010 va pune punct scăderilor şi va aduce un avans de minimum 5% al businessului.

Antreprenorul a investit de-a lungul timpului în mai multe proiecte imobiliare, idee asociată cu succesul în anii trecuţi. Printre cele mai importante proiecte se numără un ansamblu rezidenţial de 203 apartamente în Timişoara, complexul Mioriţa din Făgăraş, Belvedere şi Orizont în Târgu Mureş şi Corona din Braşov. Contextul economic dificil a făcut să scadă cererea de apartamente şi vile, iar Benţa speră să atragă clienţi prin oferte promoţionale. Recent, antreprenorul a anunţat includerea gratuită a parcării în preţul de achiziţie al unui apartament din exclusivistul ansamblu de pe Bega. Pus în dificultate de o piaţă tot mai dificilă, Benţa încearcă să îşi adapteze oferta din mers, astfel încât clienţii speriaţi de criza din imobiliare să nu se îndepărteze de proiectele construite, rămase nevândute.

De altfel, cum resursa umană este unul dintre cele mai importante atuuri ale oricărei companii care se respectă, Benţa face tot posibilul să îşi plătească la timp salariaţii care lucrează de zor pe şantiere, la finalizarea construcţiilor începute înainte de criză. Deşi avea mai multe idei în faza de proiect, Benţa pare să fi sistat orice investiţie suplimentară pentru moment, conştient că s-a avântat prea mult în valul cartierelor rezidenţiale vândute pe bandă rulantă.

Până când piaţa va reveni la un nivel comparabil cu cel din 2007, antreprenorul din Târgu Mureş preferă să se axeze pe finalizarea proiectelor în lucru, plata creditelor şi pe atragerea de clienţi prin oferte promoţionale.

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din judetul Mures, Remus Benta considera ca “perseverenta si forta umana” sunt punctele forte ale oamenilor de afaceri care au reusit sa treaca peste aceasta perioada de criza. Cu toate ca mediul privat a inceput sa simta criza inca din 2009, pentru Benta, anul 2010 a fost cel mai dificil, insa spera ca in 2011 afacerile sa mearga in directia normala.

Intrebat cum a reusit sa isi pastreze locul intai in topul firmelor muresene, realizat de Camera de Comert si Industrie Mures, Remus Benta a lasat sa se inteleaga ca indiferent de situatia economica a tarii, un bun intreprinzator gaseste solutiile pentru reusitele in afaceri.

“Daca comparam anii 2009, 2010 cu anii anteriori, e mai dificil. A face business nu tine intotdeauna cont de vremuri prospere sau mai putin prospere. Sunt cicluri de timp in care afacerile sunt mai prospere. Perseverenta si forta umana intr-o societate sunt foarte importante pentru ca indiferent de vremuri, prospere sau nu, se gasesc solutii. Important in trecerea timpului sunt oamenii”, a declarat directorul general al firmei de constructii Contrascom Benta, Remus Benta.

Contrascom Benta face  parte din “Benta Group”, un grup de firme cu capital integral privat care si-a inceput activitea in urma cu peste 14 ani, avand ca domeniu principal de activitate constructiile civile si industriale. In timp, Benta Group si-a extins sfera de activitate, in domeniul transportului, a fabricarii mobilierului si a binalelor, a exploatarilor agricole, amenajari interioare si exterioare, fabricarii si distributiei vopselelor Caparol, comercializarea sculelor profesionale, precum si in domeniul hotelier, de tratament si agrement.

In timpul activitatii sale, societatea a fost recunoscuta si recompensata de catre autoritatile locale cu distinctii precum locul III in Topul IMM-urilor din Judet in 1997, locul III in acelasi top in 1999, iar din 2001 si pana in prezent a urcat primul loc pe podiumul din topul firmelor organizat de Camera de Comert si Industrie Mures.

Familia Benta se situeaza pe locul 56, cu 95 milioane de euro, in Top 500 miliardari, alcatuit de Revista Forbes Romania, detinuta de Adevarul Holding.

Familia Benta masoara distanta pâna în Bucuresti în sute de locuinte

Unul dintre cei mai activi jucatori de pe piata imobiliara din provincie, familia Benta din Târgu-Mures, a decis sa faca primul pas catre industria ospitalitatii, investind 9,5 milioane de euro într-un complex hotelier si un centru de recuperare.

Businessul grupului înfiintat în 1991 de Remus Benta a crescut în ultimul an cu 30%-40%, cea mai mare crestere fiind înregistrata de compania de constructii, Contrascom Benta. Aceasta a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 20,2 milioane de euro si un profit net de circa 600.000 de euro.

Practic, firma de constructii genereaza 40% din veniturile grupului. Grupul de firme creat în urma cu 17 ani de familia Benta este condus în prezent de Remus, Lazar si Aurel Benta. Familia este prezent si pe piata materialelor de constructii, printr-o fabrica de polistiren expandat si una de lacuri si vopsele, Daw Benta România, în care partener este grupul german Daw&Caparol. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei Daw Benta România s-a ridicat la 19,6 milioane de euro, iar profitul net la aproximativ 1,4 milioane de euro.

Totodata, compania a finalizat lucrarile de extindere pentru sediul central din Târgu-Mures si a înfiintat un centru logistic în Bucuresti, ce va deservi sudul României si Bulgaria. Reprezentantii companiei evalueaza investitia la circa 2,5 milioane de euro.

În acest an, compania îsi propune sa atinga o cifra de afaceri de 21 milioane de euro, alocând pentru investitii doua milioane de euro. Aceasta suma este destinat finalizarii centrului din Bucuresti si extinderii retelei de showroomuri cu înca trei locatii. Daw Benta detine o retea de 31 de magazine de prezentare la nivel national, prin intermediul carora îsi comercializeaza produsele proprii sub brandurile Caparol, Alpina, Capatect, Disbon, Nerchau. Pe plan regional, compania este actionar majoritar în cadrul firmelor Daw Benta Mol, din Republica Moldova, si Daw Benta Bulgaria.

Investitii de zeci de milioane de euro în ansambluri rezidentiale
Pasul urmator în evolutia business-ului a fost crearea diviziei de dezvoltare imobiliara RCB Development& Consulting. „În prezent, investim în proiecte imobiliare în valoare de 160 milioane de euro. Avem în plan un ansamblu rezidential format din 240 de apartamente în judeul Timis, un cartier de 80 de case în Brasov, alte 30 de case în Sighisoara, un complex de 200 de case în Târgu-Mures si un bloc cu apartamente de lux în Iasi“, detaliaza Remus Aurel Benta (Jr.), managerul diviziei de imobiliare si al companiei Daw Benta România.
În plan se afla si constructia a 280 de apartamente în Târgu-Mures, în blocuri cu 18 etaje, Benta Towers. Investitia în acest proiect se ridica la 40 milioane de euro, iar constructia este preconizata a se finaliza în 2010. În Bucuresti, RCB Development& Consulting are în plan un imobil cu apartamente de lux, în care va investi 30 de milioane de euro si un proiect de 900 de apartamente.

Un complex hotelier de zece milioane de euro
Cum segmentul hotelier a crescut foarte mult în ultimii ani, Remus Aurel Benta a decis sa intre si în acest domeniu, prin preluarea complexului Apollo Welness, situat la trei kilometri în afara orasului Târgu-Mures.

„Am preluat locatia, practic în paragina, si am investit, în trei ani, circa 9,5 milioane de euro“, spune el. Complexul include un hotel de patru stele, cu 80 de camere, un restaurant, terenuri pentru sport, dar si un centru spa, cu baza de tratament si doua bazine de 2.900 de metri patrati.
«Preturile apartamentelor noi nu vor scadea; este normal sa existe o reasezare a pietei imobiliare, dar vor suferi doar preturile celor vechi, apartamentele noi pastrându-si nivelul de pret.»

Remus Aurel Benta, presedinte RCB Development&Consulting
160 mil. de euro este valoarea investitiilor imobiliare ale dezvoltatorului RCB Development& Consulting

Afacerile familiei
Contrascom Benta SA (constructii)
• Cifra de afaceri 2007: 20,2 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,6 milioane de euro

Daw Benta România (reprezentant Daw&Caparol)
• Cifra de afaceri 2007: 19,6 milioane de euro
• Profit net 2007: 1,4 milioane de euro

EPS Thermopor (fabrica de polistiren expandat)
• Cifra de afaceri 2007: 2,7 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,11 milioane de euro

RCB Development&Consulting (dezvoltator imobiliar)
• Cifra de afaceri 2007: 7,3 milioane de euro
• Profit net 2007: 1 milion de euro

Mobitech (fabrica de mobila)
• Cifra de afaceri 2007: 1,4 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,006 milioane de euro

Baile Sarate (complex turistic)
• Cifra de afaceri 2007: 0,9 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,005 milioane de euro

Color Expert (comert)
• Cifra de afaceri 2007: 0,6 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,05 milioane de euro

Preventie si protectie (consultanta)
• Cifra de afaceri 2007: 0,2 milioane de euro
• Profit net 2007: 0,02 milioane de euro

Vopsea si imobiliare, un cocktail de succes

Remus Benta îsi doretse sa devina un important dezvoltator imobiliar pe piata din România. Benta Towers vor fi în curând cele mai înalte cladiri din Târgu Mures, în urma unei investitii de 40 de milioane de euro realizate de grupul de firme controlat de familia Benta.
Complexul imobiliar dezvoltat de compania condusa de Remus Benta este cel mai mare proiect din Târgu Mures din 1990 încoace. „Vor fi ridicate doua turnuri de 18 nivele în fata si doua de 14 nivele în spate, legate între ele de un centru comercial. Este un concept complex: ai parcare, spatii comerciale, farmacie, stomatologie, banc, apoi iei liftul si urci la tine în apartament”, explic Remus Benta Jr.

Un al doilea proiect, de data aceasta pe segmentul rezidential, este în derulare în Timisoara, unde investitia atinge 20 de milioane de euro. În Brasov, grupul condus de muresean construieste un cartier cu 60 de case, numit Corona, si în Târgu Mures – 300 de case reunite sub numele Belvedere.

„Contranscom Benta a fost prima companie din România care a dezvoltat un complex rezidential, pe care l-a vândut în regim de credit ipotecar, la nivelul anului 1998. A fost o încercare si ne-am încalzit pentru ceea ce urmeaza”, spune Benta Jr. „Cu siguranta, la nivel local, suntem lideri de piata în ceea ce înseamna dezvoltare imobiliara, toate zonele rezidentiale au fost realizate de noi”, adauga el.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale grupului a fost anuntat în urma cu câteva luni si atac piata din Bucuresti. Omul de afaceri va cumpara un teren de 2,86 hectare în sectorul 1, de la compania Conpref Carpati, si are intentia sa ridice blocuri cu aproximativ 1.000 de apartamente. Valoarea acestui proiect s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro.

Afacere de familie

Povestea grupului familiei Benta îsi are începuturile în anul 1990, când Remus Benta senior a înfiintat societatea de constructii si transport ce îi purta numele. Un an mai târziu, împreuna cu fratele sau, au pus bazele unei noi firme, Contranscom Benta.

Remus Bena Jr. a intrat în afacerea familiei în 1994, în firma de constructii. „Eram un om bun la toate. Eram prezent si la discutiile importante dintre actionarii de atunci, mi se dadeau si alte activitati de învatare a businessului, iar în 1995 am facut o investiie într-un laborator de cofetarie si patiserie, numit atunci Ben Junior.

Trecând la lucruri mai serioase, în 2001 a înfiintat compania de tip joint venture DAW Benta, din care detine 50 de procente. Planurile pentru distribuitorul de produse Caparol includ dezvoltarea prezentei pe piata din Republica Moldova, unde s-au facut deja investitii în acest sens. „Pot spune ca am ajuns la un nivel de maturitate, pentru ca avem productii foarte moderne de vopsele, tencuieli, adezivi si polistiren expandat, alaturi de compania Thermopor”, încheie Remus Benta Jr.

Grupul de firme Benta

Din grupul Benta face parte firma de constructii Contranscom, ce a înregistrat o cifra de afaceri de peste 68 de milioane de lei anul trecut. RCB Development se ocupa de partea de dezvoltare imobiliara, în timp ce segmentul de vopsele este reprezentat de DAW Benta si Thermopor. Grupul produce si mobila, prin intermediul firmei Mobitech.
Benta Towers – “Un nou stil”

Denumit sugestiv “Benta Towers”, proiectul cuprinde un complex alcatuit din 4 corpuri de cladire care vor fi construite pe B-dul Pandurilor din Targu-Mures, pe o suprafata de 8.641 mp. Locatia aleasa pentru viitoarea constructie e una strategica – benzinaria, statia de taxi si autobuz si biserica sunt la doi pasi, parcul de joaca si soseaua de centura, alaturi. Sa nu mai vorbim de faptul ca bulevardul Pandurilor, fiind propriu-zis pe un platou, ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului. Arhitectura este intr-un stil modern, spectaculos, punand in valoare spatiul si panorama locatiei. O inovatie pentru constructiile muresene il reprezinta terasarea primelor nivele comerciale prin acoperirea cu spatii verzi – gazoane etajate, precum si plasarea unei fantani arteziene in spatiul verde. Ideea de la care s-a pornit este cea “de inaltime, in cel mai pur spirit al confortului, al evolutiei, al definitiei de “casa””.  Din cele 4 cladiri doua vor avea 15 etaje iar  celelalte doua 10 etaje, totalizand astfel un numar de 286 apartamente cu 1, 2, 3 si 4 camere. Apartamentele cu o camera, 72  la numar au suprafete cuprinse intre 48-51 mp; 100 apartamente cu doua camere, de 66-79 mp; trei camere vor avea 74 de apartamente, care vor gazdui 100-112 mp; iar cele cu patru camere vor fi 28, cu suprafete construite de 138 mp. De asemenea, ansamblul va dispune si de 12 apartamente tip penthouse,  2 la ultimul nivel al blocurilor de 15 etaje si 4 pe blocurile de 10 etaje. Aceste apartamente au suprafete intre 189 si 353 mp avand terase generoase. Ca si dependinte, vor exista 292 locuri de parcare repartizate pe 2 nivele subterane, precum si 275 de boxe individuale. Fiecare corp de cladire va dispune de cate doua lifturi, care vor cobora pana la nivelele subterane de parcare. La cladirile cu 15 etaje, unul dintre ascensoare va avea peretele din sticla, oferind o vedere panoramica.
La demisolul si parterul cladirilor va fi un ansamblu de spatii comerciale – Benta Towers Gallery, care va gazdui toate activitatile necesare vietii de zi cu zi, in scopul de a facilita la maxim viata locatarilor, acestia putand beneficia de tot ceea ce cuprinde conceptul de “viata mondena”. Mai concret, vor exista supermarketuri, servicii bancare, farmacii, spatii comerciale, cabinet medical, saloane de infrumusetare, sala de fitness, curatatorie, magazine de electronice, “kidsland”, restaurante, cafenele si terase.
Utilitatile sunt contorizate individual, pe fiecare apartament in parte. Fiecare apartament va fi dotat cu cablu optic TV, telefon si internet.
În ceea ce priveste finisajele, acestea vor veni in trei pachete: Standard, Premium si Luxury. Pachetul standard echivaleaza cu ceea ce alti constructori ofera la categoria mediu-lux, adica parchet, gresie, faianta, vopsele lavabile si instalatii sanitare, totul de foarte buna calitate. Celelalte pachete adauga bucatarii, cu electrocasnicele aferente si  instalatii sanitare la cele mai inalte standarde in materie.
Termenul de finalizare a proiectului este sfarsitul lui 2010 – inceputul lui 2011. Cu toate acestea, apartamentele se vor vinde esalonat, in functie de evolutia lucrarii. Se preconizeaza ca, spre sfarsitul lui 2009 – inceputul lui 2010, sa se finalizeze cele doua blocuri cu 10 etaje. În ceea ce priveste preturile, acestea urmeaza sa fie anuntate in cel mai scurt timp posibil. Apartamentele se vor putea achizitiona si prin credit imobiliar sau ipotecar.

Surse:

http://www.citynews.ro/mures/economic-25/avutii-judetului-benta-afacerea-nu-tine-cont-de-vremuri-97838/

http://www.forbes.ro/Remus-benta_0_160.html

Din grupul Benta face parte firma de constructii Contranscom, ce a înregistrat o cifra de afaceri de peste 68 de milioane de lei anul trecut. RCB Development se ocupa de partea de dezvoltare imobiliara, în timp ce segmentul de vopsele este reprezentat de DAW Benta si Thermopor. Grupul produce si mobila, prin intermediul firmei Mobitech. Remus Benta îsi dorese sa devina un important dezvoltator imobiliar pe piata din România. Benta Towers vor fi în curând cele mai înalte cladiri din Târgu Mures, în urma unei investitii de 40 de milioane de euro realizate de grupul de firme controlat de familia Benta. Complexul imobiliar dezvoltat de compania condusa de Remus Benta este cel mai mare proiect din Târgu Mures din 1990 încoace. „Vor fi ridicate doua turnuri de 18 nivele în fata si doua de 14 nivele în spate, legate între ele de un centru comercial.

Este un concept complex: ai parcare, spatii comerciale, farmacie, stomatologie, banc, apoi iei liftul si urci la tine în apartament”, explic Remus Benta Jr. a investit de-a lungul timpului în mai multe proiecte imobiliare, idee asociată cu succesul în anii trecuţi. Printre cele mai importante proiecte se numără un ansamblu rezidenţial de 203 apartamente în Timişoara, complexul Mioriţa din Făgăraş, Belvedere şi Orizont în Târgu Mureş şi Corona din Braşov. Contextul economic dificil a făcut să scadă cererea de apartamente şi vile, iar Benţa speră să atragă clienţi prin oferte promoţionale. Recent, antreprenorul a anunţat includerea gratuită a parcării în preţul de achiziţie al unui apartament din exclusivistul ansamblu de pe Bega. Pus în dificultate de o piaţă tot mai dificilă, Benţa încearcă să îşi adapteze oferta din mers, astfel încât clienţii speriaţi de criza din imobiliare să nu se îndepărteze de proiectele construite, rămase nevândute.

7.Calin si Gheorghita Bultoc

Avere: 23‑24 milioane de euro

Reşedinţă: Bucureşti

Domenii: Auto

Proprietari peste grupul de firme Meridian, fraţii Bultoc (Călin şi Gheorghiţă) şi‑au văzut businessul auto în cădere liberă în ultimii doi ani. Scăderea sectorului de piaţă pe care aceştia activează le‑a redus afacerile la jumătate, iar perioada de criză i‑a obligat să strângă cureaua şi să renunţe la circa 30% din angajaţi, la unele firme. În paralel, principalele firme din portofoliu, respectiv Meridian Vest, Meridian Sud sau Meridian Business Grup, au înregistrat scăderi cuprinse între 20% şi 30% a cifrei de afaceri faţă de anul precedent, iar profitul a fost nesemnificativ în 2009.

Pe lângă vânzare şi service auto Dacia şi Renault, grupul Meridian mai are activitate de taxi, leasing, dar şi vânzări auto second-hand. În businessul celor doi fraţi se mai regăsesc şi companiile de taxi Meridian şi Naţional, cu un parc auto de peste 1.000 de maşini din gama Dacia‑Renault, dar şi Skoda. Investiţiile derulate de fraţii Bultoc au depăşit 6,5 milioane de euro în cele două showroomuri auto bimarcă.

8. Marius Ghenea – Face parte din Consiliului National de coordonare a programului de fundatii comunitare

Avere: 10-11  milioane de euro
Vârstă: 42 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domenii: IT&C

Omul de afaceri Marius Ghenea este proprietarul grupului Fit Distribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online. El este unul dintre antreprenorii de tip business-angel ai mediului autohton de afaceri. Cele mai cunoscute sunt Casia Communications, cu activităţi în
indoor-media, Orbital Solution – distribuţie produse confort termic şi instalaţii, VikingProfil – producător de ţiglă metalică şi Italian Coffee Concept, companie care deţine franciza de cafenele Testa Rossa pentru România.

La începutul anului, Marius Ghenea a vândut toate acţiunile Casia Communications către agenţia de indoor advertising Elevate. Proiectul a fost prezentat în emisiunea Arena Leilor, iar Marius Ghenea a preluat un pachet de acţiuni alături de cofondatoarele businessului, Simona Opriş şi Carmen Vornicelu.

Anul trecut, Marius Ghenea a achiziţionat, prin Fit Distribution, PC Garage SRL, unul dintre primele cinci magazine online IT din România după cifra de afaceri. Veniturile firmei cumpărate au fost de aproximativ zece milioane de dolari în ultimul an dinaintea tranzacţiei.

Cunoscutul om de afaceri predă un curs de antreprenoriat în cadrul programului de Executive MBA de la şcoala de afaceri CEU Business School. Născut la Craiova, el este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Ghenea este cunoscut pentru înfiinţarea companiei Flamingo Computers în 1994, din care a ieşit în 2001.

Businessurile lui din online şi distribuţie IT&C au înregistrat anul trecut o creştere a afacerilor cu 35%, la aproximativ 18 milioane de euro, pe fondul politicii de achiziţii pe care Ghenea a implementat-o anul trecut. În 2009, principalele activităţi ale businessului său au fost cele din domeniul online, cu Fit Distribution, PC Garage şi Online Fashion Group.

În total, cifra de afaceri a grupului său a fost de aproximativ 25 milioane de euro, potrivit propriilor declaraţii, în creştere cu 15% faţă de 2008. Profitul din exploatare a fost de 5% din cifra de afaceri, iar cel net de 1%. „Ţinând cont de criza economică profundă din România, care a afectat mai ales consumul de produse de folosinţă îndelungată (în principal produse IT şi electronice), rezultatele înregistrate de companiile în care investesc au fost excelente. Practic, am fost singura companie importantă din domeniul IT care şi-a continuat creşterea, în timp ce UltraPro a dat faliment, iar eMAG a scăzut ca cifră de afaceri“, a rezumat Ghenea parcursul său în afaceri de-a lungul anului trecut.

Pentru 2010, Marius Ghenea estimează că unele dintre firmele din grupul său vor înregistra afaceri în creştere. ElectroFun.ro, retailer de echipamente electronice şi electrocasnice prezent în mediul online, vizează vânzări de 1,5 milioane de euro până la sfârşitul anului. Firma deţinută de compania de distribuţie IT FitDistribution a avut şi în 2009 afaceri în creştere comparativ cu 2008. Şi PCFun, una dintre cele mai importante afaceri ale antreprenorului în serie, a avut vânzări în creştere în 2009 cu aproximativ 35%. Pe site-urile lui Ghenea care comercializează produse IT, notebook-urile şi netbook-urile au avut cea mai mare căutare.

Marius Ghenea admite că businessul în mediul online îi este cel mai apropiat, însă în portofoliul său s-au aflat şi încă se află afaceri din domenii diferite. Pe lângă publicitate şi cafenele, Ghenea este prezent în acţionariatul unor producători de materiale de construcţii precum Seliron şi Orbital Solution. Până în 2008, el deţinea şi producătorul de ţigle Viking Profil. Nu ar fi exclus însă ca Ghenea să iasă din afacerile care nu au legătură cu mediul online.

Interviu:

1. Am vazut ca sustii mult asociatiile studentesti care fac proiecte de antreprenoriat pentru tineri. Ce recomandari ai pentru un tanar care este la inceput de cariera?

Sa invete cat mai multe lucruri despre antreprenoriat, inainte de a lua o decizie cu privire la cea mai buna ruta de cariera in continuare. Exista numeroase resurse din care un tanar poate invata despre antreprenoriat, atat resurse online cat si carti, cum este chiar cartea pe care am lansat-o recent. De asemenea, un tanar poate invata si din experienta unui antreprenor dintr-o alta generatie, fie intr-o relatie directa cu acesta, sub forma unui internship sau mentorat, dar si participand la conferinte si evenimente unde astfel de antreprenori cu mai multa experienta sunt prezenti si incearca sa sustina dezvoltarea noii generatii antreprenoriale.

2. Stiu ca ai investit pe Bursa. Care crezi ca sunt in acest moment companiile bune de investit pe BVB?

Nu mai sunt foarte activ pe bursa, asa ca nu as putea indica titluri.

3. Daca ai avea acum doar 10.000 de euro, ce ai face cu ei?

As incepe o noua afacere!

4. Ai infiintat compania Flamingo, cand retailul in IT era la un nivel foarte jos si ai ridicat mult aceasta companie. Apoi ai intrat in alte afaceri pe online si de distributie produse IT. Care este afacerea de care te simti cel mai legat?

M-am simtit legat de toate companiile in care am investit si in care investesc in prezent, toate imi sunt la fel de dragi…

5. Ce sansa de succes crezi ca ar avea acum un nou magazin online de IT?

Posibilitatile de intrare pe aceasta piata in prezent sunt destul de reduse, pentru ca este deja o piata foarte competitiva, cu bariere de intrare destul de mari. Oricum, nu este imposibil, insa intr-o analiza risc vs. randament, cred ca nu este o directie foarte buna pentru un start-up in acest moment…

6. Ce ai face acum daca ai avea 20 de ani?

As merge din nou la facultate, m-as bucura de anii de studentie, dar in acelasi timp as incerca sa capat cat mai multa experienta: mi-as lua un part-time job, as incerca sa fac un internship, as participa la actiunile organizatiilor si asociatiilor de studenti si tineri, ca voluntar. Toate aceste lucruri pot contribui la constructia unei personalitati puternice si cu multa experienta chiar la o varsta foarte tanara.

7. Care crezi ca sunt domeniile de business de viitor in Romania?

Vad oporunitati in continuare in zona de IT, unde Romania are mai multe avantaje naturale (talentul IT al romanilor, un project-management de buna calitate, costuri relativ reduse, faptul ca suntem o tara europeana).

8. Care este cea mai de succes afacere in care ai investit la Arena Leilor?

O afacere cu reclama in oglinda, din care am realizat deja un exit anul trecut. Sunt insa alte proiecte in care inca investesc si care au potentialul de a deveni afaceri de succes, dar acest lucru necesita mai mult timp…

9. Poti sa ne spui pe scurt care este programul unei zile obisnuite de munca la tine?

Nu am un program fix, depinde foarte mult de ziua saptamanii, dar si de perioada anului. Ceea ce pot spune cu siguranta este ca daca mi-am notat ceva in agenda pentru o anumita zi, la o anumita ora, atunci exact acel lucru il voi face. Mi-a placut dintotdeauna sa imi planific timpul, astfel incat sa pot fi sigur ca voi onora promisiunile facute. Acum, agenda este deja relativ plina pentru urmatoarele 9-12 luni, ceea ce intr-un fel este bine, pentru ca stiu mai exact ce urmeaza sa fac in acest interval de timp…

10. Cativa oameni de afaceri din Romania pe care ii admiri.

Radu Georgescu, Dan Sucu, Florentin Banu, Florin Talpes, Dragos Anastasiu.

11. Pe 21 martie ai lansat cartea Antreprenoriat. Care este scopul acestei carti?

Cartea Antreprenoriat este un proiect de suflet, care a pornit din ideea de a putea intoarce ceva comunitatii antreprenoriale romanesti, careia ii apartin, dar este in acelasi timp o necesitate pentru piata din Romania, deoarece este prima carte de antreprenoriat scrisa de un antreprenor roman in serie, in limba romana, localizata in functie de specificul pietei antreprenoriale romanesti.

Sursa:

http://razvanpascu.ro/2011/04/19/interviu-marius-ghenea-cu-10-000-euro-as-incepe-o-afacere/

http://www.forbes.ro/Marius-ghenea_0_448.html

– Antreprenor in serie si un business-angel roman cu exit-uri de succes, prezent in toate topurile Capital si Forbes din ultimii ani

– Inclus in Topul 10 oameni de afaceri 2004 de Ziarul Financiar, premiul pentru  cel mai bun antreprenor roman in serie 2008 din partea revistei Target, premiul pentru viziune antreprenoriala 2010 de la Revista Biz, etc.

– Presedinte al Asociatiei Romane a Magazinelor Online; Board Director pentru Venture-Connect Forum; Board Advisor Maastricht School of Management Romania; Board Member in Programul pentru Fundatii Comunitare;

– Sustine organizatii ca AIESEC, Leaders Romania, JCI

– Profesor de Entrepreneurship in programul EMBA al Maastricht School of Management; invitat permanent al emisiunii Arena Leilor de la TVR; co-organizator si lector al scolii antreprenoriale SchoolforStartups Romania; autor al primei carti romanesti de antreprenoriat: “Antreprenoriat, drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri”

9. Constantin Moroianu

Avere: 17-18 milioane de euro

Vârstă: 51 de ani

Reşedinţă: București

Domeniu: Producţie cafea

 

 

Constantin Moroianu este proprietarul Cafea Fortuna, singura companie cu capital românesc aflată în topul celor mai mari producători de cafea prezenţi pe piaţa locală. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 22 milioane de euro, mai mare cu 20% faţă de 2008, în condiţiile în care era prezentă doar pe un singur segment de piaţă, cel al cafelei măcinate.

Majorarea a venit pe fondul preţurilor în creştere, dar şi a volumelor mai ridicate comercializate. Nu trebuie uitat că firma se adresează consumatorilor cu venituri medii.

Mai spectaculoasă, în schimb, este creşterea profitului, cu un avans de 80% comparativ cu 2008, de până la 2,9 milioane de euro. Rezultatele sunt remarcabile dacă ţinem cont de scăderea de 10% în volum a pieţei interne, evaluată la 250 milioane de euro în 2009. Pentru 2010, conducerea producătorului mizează pe menţinerea trendului ascendent, cu atât mai mult cu cât a fost atacat un nou segment, cel al cafelei instant odată cu lansarea brandului Fortuna Rendez-Vous.

Sursa:

http://www.forbes.ro/Constantin-moroianu_0_508.html

10. Iulian Gabriel Stanciu

 

Avere: 18-19 milioane de euro
Vârstă: 35 de ani
Reşedinţă: Prahova
Domenii: Distribuţie IT, retail

Iulian Stanciu este alături de Sebastian Ghiţă cofondatorul companiei Asesoft Distribution, cel mai mare distribuitor de IT&C de pe piaţa locală. Au fost colegi de liceu, iar acum sunt parteneri de afaceri. După zece ani de distribuţie, perioadă în care a ocupat funcţia de director general al Asesoft Distribution, anul 2010 i-a adus o altă poziţie. A trecut la conducerea eMag, companie preluată anul trecut de Asesoft, stabilind targeturi mai mult decât ambiţioase.

Numai un exemplu: o cifră de afaceri de 100 milioane de euro în 2010, după cele 64 de milioane de euro anul trecut. Pe ce mizează? Pe extinderea reţelei de showroom-uri, ajunsă la cinci unităţi în prezent, introducerea unor servicii precum livrarea fără costuri la domiciliu şi posibilitatea de a returna produsele în termen de 30 de zile de achiziţie. De asemenea, retailerul a încheiat în ultimul an mai multe parteneriate prin care oferă diferite produse de creditare precum rate online sau în showroomuri prin EFG şi BRD şi rate fără dobândă pentru Card Avantaj, Euroline şi Bonus Card.

eMag a raportat în primul semestru afaceri de 41 de milioane de euro, în creştere cu 64% comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2009, peste avansul înregistrat de piaţa de retail online, care a consemnat o majorare de 30%. Cele mai mari cereri în acest an au fost la netbook-uri, eMag fiind cel mai mare vânzător de astfel de produse din România.

Ultima mișcare a Asesoft, firmă deținută de Stanciu și Ghiță, este așteptata preluarea a unui pachet de 60% din acțiunile Flanco.

 

Omul de afaceri a dat la inceputul anului conducerea Asesoft Distribution pe sefia eMAG

Iulian Stanciu (foto) si Sebastian Ghita, actio­narii grupului de firme Asesoft, au devenit actionari majoritari ai retailerului de produse electroIT Flanco, cu un pachet de 60% preluat prin firma Asesoft Web. Restul de 40% din actiuni este detinut de trei banci, foste creditoare ale Flanco, ING, Unicredit si BRD-GSC. Noii actionari majoritari vor face in perioada urmatoare o infuzie de capital de 4 milioane de euro, care vor fi investiti in stocuri, urmand ca in maximum sase luni sa plateasca bancilor creditoare ale Flanco 10 milioane de euro, datorie mentionata in planul de reorganizare a retailerului.

„Jumatate de miliard de dolari, cam asta este cifra cumulata a celor trei businessuri pe care eu le voi controla anul urmator: Asesoft Distribution, eMAG si Flanco. Este o cifra mare si sunt mandru ca am reusit sa ajungem aici si sunt convins ca putem merge si mai departe”, a declarat Iulian Stanciu. In euro, distributia afacerilor celor trei companii arata astfel: o cifra de afaceri de 140 de milioane de euro la sfarsitul anului pentru Asesoft Distribution, 100 de milioane de euro pentru cel mai mare retailer online de produse electroIT, eMAG, si 85 de milioane de euro pentru Flanco, a mai precizat Stanciu. Omul de afaceri a precizat ca societatile in care detine impreuna cu Sebastian Ghita participatii majoritare vor functiona separat, astfel ca brandul Flanco va fi pastrat, reteaua continuandu-si planurile de dezvoltare.

Negocieri demarate in urma cu un an si jumatate

Stanciu a motivat investitia in Flanco prin faptul ca desi retailul online va creste, retailul traditional va continua sa existe, iar Flanco si eMAG sunt companii complementare din punct de vedere al produselor si al profilului clientilor. Acesta a precizat ca discutiile cu Flanco au inceput in urma cu un an si jumatate. „Ne-am imprietenit in momentul in care am semnat contractul pentru preluarea distributiei directe a Flamingo (n.r. – in martie 2009), dupa care am tot avut discutii pana cand am ajuns la un agreement”, a mai spus oficialul. In ceea ce priveste planurile pe care noii actionari le au pentru Flanco, Iulian Stanciu a precizat ca spera ca retailerul sa aiba aceeasi evolutie ca eMAG, companie detinuta din aprilie 2009 in proportie de 51% de Asesoft Distribution. Magazinul online a raportat in prima jumatate a acestui an o crestere de peste 60% a vanzarilor, in conditiile in care piata electroIT a scazut.

“Asa cum am reusit din momentul preluarii eMAG anul trecut sa crestem ambele businessuri, si Asesoft Distribution si eMAG, asa estimam ca se va intampla si cu Flanco. Am vazut o evolutie foarte buna in cazul eMAG, eu cred ca acest scenariu se poate repeta”, a explicat Stanciu. Acesta a mai spus ca nu are un plan pentru preluarea integrala a Flanco si ca un viitor scenariu poate fi constituit chiar de un exit din companie. De asemenea, Stanciu a mai declarat ca actuala echipa de management, condusa de Adrian Olteanu din pozitia de CEO va fi mentinuta pentru prezent. ,,Nimeni nu este legat de scaun. Totul se bazeaza pe performanta si eficienta”, a spus oficialul, precizand ca e multumit de rezultatele obtinute de companie in timpul reorganizarii.

Iulian Stanciu – unul dintre tinerii de succes care au ales sa se intoarca acasa

Iulian Stanciu (38 de ani), un inginer roman – in prezent vicepresedinte la o firma bucuresteana – a emigrat dupa Revolutie in Canada, unde a avut “privilegiul sa guste cireasa de pe tort”.

Este seful promotiei 2005 de absolventi ai programului MBA romano-canadian, derulat de Academia de Studii Ecomonice din Bucuresti. Iulian Stanciu (38 de ani), un inginer roman – in prezent vicepresedinte la o firma bucuresteana – a emigrat dupa Revolutie in Canada, unde a avut “privilegiul sa guste cireasa de pe tort”, si crede ca Romania e ca o tara bolnava, care are nevoie de un doctor. “Nu de babe, ci de tineri specialisti, cu spiritul deschis”. S-a intors in tara in care s-a nascut, in urma cu doi ani, convins ca poate ajuta.

 

De la director de firma in Bucuresti la bucatar in Toronto

Iulian Stanciu nu mizeaza in viata pe noroc, pentru ca “norocul nu-l poti controla”. Munca si seriozitate, asta e tot ce iti trebuie ca sa reusesti. In 1995, cand s-a decis sa plece in Canada, se putea considera un tanar aranjat in tara. La numai un an dupa absolvirea Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti – unde l-a avut ca profesor pe actualul premier, Calin Popescu Tariceanu – a castigat un premiu substantial in bani (aproximativ jumatate de million de lei – o avere pe atunci), pentru un proiect de inovatie la care a luat parte, alaturi de ing. Nicolae Gagea. Inovatia consta intr-o metoda de recuperare a pierderilor de caldura din retea si a adus combinatului de cauciuc beneficiar un profit nesperat. La numai 28 de ani, i s-a oferit postul de director tehnic la o firma bucuresteana de proiectari instalatii industriale. A ales insa sa emigreze. “Am lasat cravata de director in septembrie, iar in noiembrie am imbracat sortul de bucatar, intr-un restaurant grecesc din Toronto. Nici macar nu stiam sa gatesc. I-am zis patronului ca nu e nevoie sa ma plateasca in prima luna, doar sa ma lase sa incerc si dupa cateva saptamani, i-am demonstrat ce elev bun am fost”, ne-a povestit Iulian. Pe vremea aceea, nu excela la limba engleza. A trebuit sa urmeze in paralel cursuri, inainte de a incepe sa-si caute un job mai bun.
Canada, tara in care a invatat sa joace hora
Despre reusita sa pe taram canadian, Iulian vorbeste cu modestie. “E foarte adevarat ca acolo te poti realiza mult mai repede din punct de vedere material. Si asta pentru ca sistemul canadian este foarte bine stratificat si osificat. Parghiile sociale functioneaza foarte bine, iar tie nu-ti ramane decat sa lupti pentru a-ti realiza visul. Acolo, tinerii sunt cautati de catre firme si crescuti de acestea inca din facultate. Studentii beneficiaza de imprumuturi de la stat foarte avantajoase, pe care le pot returna, in rate, din momentul angajarii. In plus, la orice varsta, o poti lua de la zero, poti incerca altceva. Statul te sustine!” Ca emigrant, Iulian a beneficiat, gratuit, de cursuri de formare intr-un colegiu (CO-OP) canadian. A invatat acolo tot ce avea nevoie sa stie: cum sunt incadrate joburile, dupa un anumit cod, ce asteapta un sef de la angajat, cum negociezi un salariu. In tot acest timp, a continuat sa lucreze ca bucatar, pentru 1.200 de dolari canadieni pe luna si sa freceventeze comunitatea romana din Toronto. Acolo a invatat sa invarta hora, sa cante melodii populare romanesti, acolo si-a descoperit patriotismul. In ianuarie 1999, a primit jobul ideal: inginer tehnic la colosul industrial Ontario Power generation – Darlington Nuclear. A pornit de la un salariu de 40.000 de dolari canadieni, ca in cativa ani sa ajunga sa castige dublu. N-a facut economii fabuloase, pentru ca a ales sa investeasca in el insusi, sa vada lumea. Odata cu noul job, a decis ca e cazul sa-si desavarseasca pregatirea academica si s-a inscris la un master in inginerie la Universitatea din Toronto. Acum doi ani, a decis sa revina in tara. Prietenii candieni au crezut ca si-a pierdut mintile. “Ma intorc in Romania”, le-a spus. “Mai am treaba acolo!” (Maria Barbulescu)

 

 

 

 

Surse:

http://www.gandul.info/scoala/iulian-stanciu-unul-dintre-tinerii-succes-au-ales-intoarca-acasa-253404

http://www.financiarul.com/articol_50784/iulian-stanciu-nou-actionar-flanco-va-coordona–in-2011-businessuri-de-jumatate-de-miliard-de-dolari.html

 

http://www.forbes.ro/Iulian-stanciu_0_498.html

 

 

11.Ahmad Jabri Tabrizi si fratii

 

 

 

Avere: 8-10 milioane de euro
Vârstă: 48 de ani
Reşedinţă: Timiş
Domenii: Imobiliare, magazine duty-free

Omul de afaceri sirian deţine participaţii în cadrul unor firme precum Pharaohs Ceramics SRL, Centrumag Horia SRL, M&H sau Societatea Cooperativă Igiena. Cea din urmă este şi firma care pare a rula cele mai mari afaceri, încasările din 2009 fiind de aproape un milion de euro, în timp ce restul companiilor au cifre de doar câteva sute sau zeci de mii de euro şi înregistrează pierderi.

Cea mai mare parte a averii lui Tabrizi este adusă de afacerile din domeniul real estate. Sirianul deţine spaţii comerciale în locaţii ultracentrale din Timişoara precum şi în apropierea oraşului de pe Bega.

Omul de afaceri este cunoscut în Timişoara ca un colecţionar de cai-putere. În garajul său şi-au găsit loc un autoturism Porsche Cayenne GTS, cu motor de 4.800 de cmc, dar şi un Porsche Cayman cu motor de 3.600 cmc. Pentru aceste maşini Tabrizi plăteşte un impozit de câteva mii de euro anual.

Jabri Ahmad Tabrizi este cunoscut sub porecla de „Doctorul“ în Timişoara, oraşul în care s-a stabilit încă din 1980, anul în care a venit în România ca student al Facultăţii de Medicină.

Imobiliare, duty free, case de schimb

43 ani, 35 milioane de dolari

Cu o avere estimată la 30-35 milioane de dolari, familia Tabrizi a prosperat în acest an în principal datorită afacerilor imobiliare. “Totul a mers foarte bine. Afacerile imobiliare au crescut, la fel preţurile terenurilor şi ale clădirilor. Dacă anul trecut, spaţiile comerciale din centrul oraşului se vindeau cu 3.000 dolari/mp, în acest an preţul a crescut la 5.000 euro/mp”, spune Tabrizi.

Medic specialist în obstetrică-ginecologie, Tabrizi deţine mai multe spaţii comerciale şi clădiri în zona centrală a oraşului, pe strada Alba Iulia şi în Piaţa Victoriei. “Mă gândesc foarte serios să investesc în industrie”, ne-a declarat omul de afaceri.

Jabri Tabrizi  Ahmad şi fraţii Imobiliare, comerţ, case de schimb valutar – 65-70 de milioane de dolari (creşte) – 45 de ani, căsătorit, trei copii – domiciliu: Timişoara. A găsit cea mai profitabilă nişă pentru afaceri imobiliare: comasarea terenurilor agricole. Cumpără terenuri mici, le comasează şi le revinde. Omul de afaceri este implicat şi în construcţia unui bloc de locuinţe cu 70 de apartamente, la care investiţia se va ridica la cinci milioane de euro. Are şi franciză „Fornetti“, prin care    comercializează produse specifice purtând această marcă, prin intermediul a cinci unităţi în Timişoara.

Surse:

http://www.forbes.ro/Jabri-tabrizi_0_336.html

http://old.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/milionarii-banatului/8129/0/print/

12. Vlad Paunescu – Fundatia Snagov Plus

Avere: 10 milioane de euro
Vârstă: 57 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domenii: Cinematografie, modă   

Vlad şi Oana Păunescu aşteaptă vremuri mai bune pentru Castel Film, compania pe care au fondat-o. După ce anul trecut au încercat să supravieţuiască, în 2010 au fost nevoiţi să apeleze la reduceri de costuri, de personal, să închirieze studiourile şi aparatura. Totuşi, eforturile lui Vlad Păunescu au fost răsplătite la începutul lunii iulie, când „Ghost Rider“, un film care a adus în 2007 încasări de peste 228,7 milioane de dolari, a acceptat să fie continuat în România, chiar la Castel Film. Filmările vor avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie. Cea mai mare parte a producţiei se va filma în studiourile din Snagov, iar protagonistul filmului este actorul american Nicolas Cage.

Tot la Izvorani – unde este sediul studiourilor Castel Film – se va filma „Puzzle pentru un orb“, în regia lui Andrei Zincă. Actorul american Frank Langella va filma pentru această peliculă, de la începutul lui octombrie, în România şi Germania. Producţia are un buget de aproximativ cinci milioane de euro şi se va întinde pe o perioadă de circa cinci săptămâni.

Multe din filmele turnate la Castel Film au avut succes de public şi nu numai. După „Cold Mountain“ (cel mai celebru dintre ele), „Concertul“, în regia lui Radu Mihăileanu, a beneficiat de numeroase premii în 2010. Filmat în 2009 în proporţie de 60% la Castel Film şi în alte zone din Bucureşti, „Concertul“ a luat două premii Cesar (pentru sunet şi coloană sonoră) şi patru trofee Gopo pentru: „cel mai bun montaj“, „cea mai bună muzică originală“, „cea mai bună scenografie“ şi „cel mai bun machiaj şi coafură“.

Soţii Păunescu deţin la Snagov 25 de hectare, pe care sunt amenajate mai multe studiouri cinematografice. Cei doi sunt acţionari în procente egale la Castel Film Investment, DaDa-Design şi Charisma Studio.

Oana Păunescu creează şi vinde produsele sale unicat în sediul din Matei Voievod, aflat în proprietate. Tot aici se află un bistro şi un restaurant care reprezintă, în acelaşi timp, showroomul pentru produsele companiei.

 

Sursa :

http://www.forbes.ro/Vlad-paunescu-si-familia_0_443.html

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: