Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Urasi Bela

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Horaţiu Maier

 

Avere: 45-50 milioane de euro

Vârstă: 56 de ani
Reşedinţa: Cluj
Domenii: Imobiliar, construcţii

 

Bela Urasi a devenit un boem şi ţine foarte mult să ducă o viaţă de calitate, fără stres sau excese de orice fel. De altfel, e şi foarte greu de găsit, dedicându-şi timpul noii sale pasiuni: călătoria. Revine în ţară la două-trei săptămâni, doar pentru a pregăti următoarea plecare sau pentru a-şi întâlni fiica (de 30 de ani) şi ginerele, care conduc ceva afaceri imobiliare iniţiate de el.

Sursa averii afaceristului de 56 de ani este compania Astral Telecom, vândută către UPC în 2005 cu suma de 420 milioane dolari. Urasi deţinea 3,95% din companie şi era asociat cu alţi milionari Forbes din Cluj: Horia Ciorcilă, Sorin Ghiţe, Nicolae Pop Baldi, Valentin Nicola, Dorel Goia. Pentru partea sa de acţiuni, antreprenorul clujean a încasat atunci 16 milioane dolari, pe care i-a investit în imobiliare. Anterior afacerii cu cablu, Bela Urasi investise în acţiuni la Banca Transilvania (deţine circa 4% din acţiuni) şi în afacerea Codec, specializata în instalarea de camere video petru supravegherea autoturismelor în trafic. Zece astfel de camere au fost montate pe drumul E60 între Turda si Cluj.Între timp, societatea nu mai are deloc obiect de activitate. Bela Urasi mai are acum investiţii pe piaţa de capital şi imobiliar. „Din averea mea, circa 10-15 milioane de euro sunt investiţi în SIF-uri, restul în zeci de hectare de păduri, terenuri intravilane în Timiş, Constanţa, Cluj şi alte oraşe importante“, explică Urasi.

Achiziţia de terenuri a început, după spusele acestuia, încă din 1992. Urasi se declară dezamăgit de mediul de afaceri din oraşul Cluj, motiv pentru care nu a mai vrut să înceapă alte businessuri. „Când vreau să călătoresc, mai vând din acţiuni“, explică acesta disponibilităţile băneşti pentru călătorii. Poartă la mână, în funcţie de dispoziţia din acel moment, un Vacheron Constantin, un Jaeger-LeCoultre, unul dintre cele mai respectate nume din haute horologerie (pe care a dat 14.000 de euro) şi un Patek Philippe, în valoare de 16.000 de euro.

Urasi Bela dedică afacerilor propriu-zise circa trei ore pe zi. Merge în concediu de patru, cinci ori pe an, câte două săptămâni cel mult. Spune că nu are un buget constant pentru cumpărături, însă cheltuielile lunare, ale sale şi ale familiei, se ridică uneori la 10.000 de euro. De scăzut, nu prea scad sub 2.000. Hainele şi le cumpără din Milano, însă nu ezită să achiziţioneze ceea ce îi place din magazinele româneşti. Poartă costume marca Pal Zileri, Ermenegildo Zegna şi Armani, ale căror preţuri se învârt între 1.500 şi 3.000 de euro. Este căsătorit şi are o fiică de 27 de ani. Cea mai recentă carte pe care a citit-o este “Toamna patriarhului”, de Gabriel Garcia Marquez. Mărturiseşte că nu ia masa la restaurant, preferând mâncarea gătită de soţia sa. Favoritele lui sunt pastele.Se menţine în formă alergând în fiecare zi 5-7 kilometri, făcând fitness şi masaj.De asemenea, o dată la două-trei zile face saună.  Are un McLaren Mercedes de 410.000 de euro şi un Audi S 8. Ceasuri: Jaeger-LeCoultre (14.000 de euro) şi Patek Philippe (16.000 de euro).

Presa locala, nu il vede cu ochi buni pe omul de afaceri clujean:

 

“Bela Urasi este amicul întru suferinţă a lui Toma Rus. Milionar, posesor de „supercar”, Urasi s-a îmbogăţit din afaceri dintre cele mai dubioase. Biznisul Codec este cel mai renummit şi pe departe, cel mai profitabil.

Bela Urasi, zis şi „ungurul din Carpaţi”, a avut misiunea, mai ales că a ieşit din puşcărie, să-i „capteze” prin bunăvoinţă şi cadouri pe şefii Poliţiei clujene din acea vreme. În plus, Bela Urasi a devenit informatorul Poliţiei, calitate în care era predat „pe proces verbal de predare-primire” de la un ofiţer la altul. Norocul lui Toma Rus a fost că Bela Urasi i-a fost repartizat ca informator.” – Gazeta de Cluj

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: