Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Radu Tudorache şi familia

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

 

Avere: 15 milioane de euro

Vârstă: 37 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domenii: Farma şi imobiliare

Cei doi fii ai familiei Tudorache, Radu (37 de ani) şi Rareş (36 de ani), preluaseră practic frâiele afacerilor familiei.Ei deţineau, în proporţii egale, compania Newarch Investments a€“ entitate care controla toate cele 15 linii de business ale familiei. Ei au renunţat la funcţiile executive, fiecare linie de business având propriul manager. În 2006, grupul Montero îngloba 70 de companii în domenii diverse, de la farmaceutice la software şi de la real estate la import de utilaje. În acea vreme, Radu Tudorache Jr. încă mai avea părul lung, strâns într-o coadă la spate, şi asigură, împreună cu fratele său cu un an mai mic, Rareş, conducerea executivă a grupului. Între timp, Radu Tudorache jr. şi-a schimbat look-ul, s-a retras din operaţiunile de zi cu zi şi a făcut planul pentru regruparea afaceri lor.

Sintagmă „afacere de familie” nu e câtuşi de puţin o figură de stil pentru Radu Tudorache jr., coproprietar “împreună cu fratele său Rareş” a ceea ce până nu demult era grupul Montero, un business de 150 de milioane de euro care în 2007 a căpătat ambiţii regionale. El este de părere că  „In România mai toţi se laudă că au fost primii, că au plecat de la zero”. Când povestea istoria de şapte decenii a antreprenorilor Tudorache începea cu străbunicul său care a pornit o “afacere cu caruţe”.  Fiindcă afacerea nu a mai funcţionat, s-a îndreptat către mori. Ţine să facă observaţia că “spiritul antreprenorial este foarte puternic la noi”. Prima lecţie aplicată de business pe care a primit-o a fost de la tatăl său, fondatorul lanţului de farmacii Remedio.  În anii care au urmat, afacerile au crescut de  la o farmacie la un grup de 70 de companii. După cum şi susţine, întradevăr spiritul antreprenorial în familia Tudorache este puternic.  După ani, când companiile din grupul lor de afaceri a sporit considerabil că număr, cei doi s-au retras din funcţiile de conducere ale vreuneia. Îşi doresc să gândească mai mult strategic şi să aducă firmele într-o ligă superioară.

Odată cu preluarea afacerilor de către cei doi fraţi au intervenit şi schimbările pe care  aceştia au dorit să le facă. Prima a fost cea de nume: Montero a fost înglobat alături de farmaciile Remedio , proiectele imobiliare, firma de soft, producţia de dispozitive medicale, importul de utilaje industriale, precum şi restul firmelor mai mici, într-un holding numit Newarch Investments(fond  de investiţii).

Radu şi Rareş Tudorache sunt reprezentanţii celei de-a patra generaţii de antreprenori ai familiei şi sunt puşi pe ordine într-un business care se ramificase şi dezvoltase atât de mult încât avea nevoie de o gândire strategică. Cei doi reuşesc să facă acest lucru. În plus ei au ocazia să îşi exerseze spiritul antreprenorial , lucru care li se pare foarte interesant. Sunt atraşi de ideea generaţiilor care preiau aceleaşi afaceri. Radu Tudorache delara : „Prima generaţie munceşte şi creează, a două generaţie munceşte şi ordonează, iar a treia cheltuieşte… Eu sunt a două generaţie renăscută. Să vedem care va fi modelul de trecere a afacerilor către copii”. Anul 2009 nu a fost unul plin de reuşite pentru cei doi fraţi şi averea familiei. Montero nu a mai ţinut pasul şi a ieşit din rândul marilor distribuitori de medicamente. În 2010, familia Tudorache, proprietara companiei, se confruntă cu o problemă şi mai usturătoare: insolvenţa. În primele săptămâni ale anului 2010, după un 2009 care a scuturat din temelii mediul de afaceri, Montero, cea mai mare companie din grupul Newarch Investments controlat de familia Tudorache, intră oficial în insolvenţă. După 17 ani de creştere continuă “firma ajunsese în 2008 la afaceri de 74,5 milioane de euro, proprietarul brandului Remedio are datorii către furnizori şi instituţiile finanţatoare de peste 30 de milioane de euro. În 2009, cifra de afaceri s-a înjumătăţit (36,5 milioane de euro), iar din 510 angajaţi au rămas doar 340. În 2010, numărul angajaţilor a scăzut sub 100. Deşi business-ul principal îl reprezenta industria farmaceutică, Tudorache intenţiona în 2007 să între şi în marea ligă a investitorilor imobiliari.

Arătându-se atraşi de antreprenoriat fraţii Tudorache erau interesaţi de dezvoltarea strategiilor prin care compania lor ar putea întră în topul celor mai bune firme din domeniile în care activează. Au căutat soluţii de extindere fie prin creştere , fie prin achiziţii. Au folosit modelul unui grup islandez cu afaceri de 550 milioane de euro. Se pare totuşi că planurile de marketing şi strategiile alese de ei au dat greş. În februarie 2010 a devenit oficială intrarea în insolvenţă a companiei Montero SA, cea mai mare afacere din grupul Newarch Investments controlat de familia Tudorache. Unii sunt de părere că şi managementul greşit condus de Radu Tudorache după retragerea lui Rareş în 2006 a condus la insolvenţă companiei în 2010. Oricare ar fi fost motivele  care au dus la faliment, cei doi nu s-au dovedit a fi buni strategi aşa cum se descriau în 2006.

Se pare că ultima generaţie dintre cele trei care se succed şi se completează, nu va mai găsi şi Montero SA în picioare. Însă cum cei doi fraţi au ales să înveţe din experienţa familiei, vor găsi cu siguranţă resursele din care să se poată îndrepta către alte orizonturi, alte domenii de afaceri.

Site-uri:

http://moneyexpress.money.ro/articol_11818_16/cover_story___schimbarea_la_fata_a_afacerilor_marca_tudorache.html

http://moneyexpress.money.ro/articol_20972/din_culisele_montero__cea_mai_mare_insolven__a_din_industria_farmaceutica_locala.html

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/probleme-in-piata-farma-montero-a-intrat-in-insolventa-132024.html

http://moneyexpress.money.ro/articol_11818_16/cover_story___schimbarea_la_fata_a_afacerilor_marca_tudorache.html

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/39497/Afacerile-familiei-Tudorache-150-mil-euro-in-2007.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: