Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Liviu Jitea

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 140 milioane de euro
Vârsta:
Reşedinţă:
Domeniu: 

 O familie de vrânceni care a intrat în premieră în topul celor mai bogaţi români este Liviu şi Florenţa Jitea, care în 2009 au făcut parte oficial din Topul 300 al revistei Capital, pe locul 79, cu o avere estimată la 140 milioane euro, în special din industria vinurilor, cu firma Vinexport, dar şi cu alte afaceri colaterale. Liviu Jitea, cunoscut ca un „magnat al alcoolului”, este singurul vrincean care a intrat oficial anul trecut în TOP 300 al revistei Capital, prezentat că fiind unul dintre cei cinci noi jucători „de succes” din businessul românesc. El este proprietarul combinatului de vinificaţie Vinexport SĂ Focşani şi al fabricii de alcool Trust LF. Omul de afaceri, implicat în noua firme, face bani şi din alte afaceri, fiind între altele şi proprietarul Vranlact SA, firmă care asigură produsele lactate din programul guvernamental. De loc din Coteşti, Liviu Jitea este văzut că un afacerist cu greutate al judeţului.

Liviu Jitea deţine firma de vinuri Vinexport SA şi şi-a sporit averea în 2009 cu 55 milioane de euro, ajungînd pe locul 42 în Top Capital 300 cei mai bogaţi romani” ,de pe locul 79 pe care figura în ediţia de anul trecut a aceluiasi clasament astfel, cu averea sa, Jitea îi surclaseaza pe mai titraţii afacerişti autohtoni Adrian Sîrbu, Silviu Prigoană sau Dan Diaconescu.

Vinexport SA Vrancea moşteneşte o tradiţie de 62 de ani în producţia de vinuri. Fructexport, aşa cum se numea în 1949, cînd a fost înfiinţată, avea ca obiect de activitate exportul fructelor şi al vinurilor. Din 1967 societatea şi-a schimbat denumirea în Vinexport, fiind construită cu ajutorul şi participarea unor firme din Franţa, tot în 1967 a început construcţia fabricii actuale a companiei. Din 1987, societatea a început să producă şi pentru piaţa internă. După Revoluţia din ‘89 societatea a intrat în declin datorită contextului economic şi a schimbărilor repetate la nivel de acţionariat, conducere şi organizare. Activitatea s-a orientat în primul rînd spre piaţa internă sub numele de Vinicola SA Focşani. La sfîrşitul anului 1999, societatea a vîndut majoritatea activelor şi cu un nou acţionariat, a luat fiinţă SC Vinexport SA. Conform site-ului companiei, începînd cu anul 2000 societatea se află pe un drum ascendent, avînd o cotă importantă de piaţă în România, plasindu-se pe locul 5- 6 din punct de vedere al volumului productiei”. Între oamenii de afaceri Liviu Jitea şi Victor Istrate se consumă de cîţiva ani un litigiu comercial şi cu privire la folosirea mărcii Vinexport.

În topul celor mai bogaţi români se înscrie şi Luchi Georgescu, proprietară Vincon SA Vrancea, cu o avere de 40 milioane euro. Nici “Regii asfaltului” nu sînt mai prejos şi au ţinut pasul cu criza. Dorinel Umbrarescu (Spedition UMB şi Tehnostrade )şi Corneliu Istrate (Vega 93) care derulează mai multe lucrări de asfaltare în Vrancea figurează la rîndul în primii 100 de oameni de afaceri în “Top Capital 300” ediţia 2010.

Compania cea mai importantă a grupului deţinut de Liviu Jitea, Vinexport SA Focşani, a reuşit să-şi mărească exporturile către ţări precum Italia, Spania şi China, volumul exportului ajungînd la 10% din cifra de afaceri. Această performanţă a fost posibilă şi datorită obţinerii locului întîi în cadrul unui concurs de degustări organizat în China, la Tirgul Interwine din Guangzhou, prin marca de vin Gurban. La capitolul profit, Vinexport stă însă, potrivit datelor depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), nu tocmai bine: a inregisitrat pierderi de aproape 700.000 de euro în 2009. Nici alte firme din cadrul trustului nu o duc rău, precum Trust LF Trade SRL, care a înregistrat o crestrere a cifrei de afaceri cu 25%, dar şi a cotei de piaţă în domeniul băuturilor alcoolice, cu 50%. Şi firma de distribuţie Rodistrib SRL Focşani şi-a mărit cifra de afaceri cu 40% şi are un profit apropiat faţă de cel din anul anterior: 100.000 euro. Vranlact, firmă aflată tot în portofoliul omului de afaceri focşănean, a realizat un profit de 200.000 euro în 2009, raportat la o cifră de afaceri de 2,5 milioane euro. Milionarul Jitea şi-a permis şi investiţii pe criză, de cinci milioane de euro. Liviu Jitea şi-a făcut intrarea în premieră în Top Capital anul trecut, pe locul 79, cu o avere estimată la 85-90 milioane euro. Liviu Jitea are 43 de ani, este căsătorit şi are doi copii.

Despre viaţa personală nu se gasesc mai multe informaţii decat cele oferite mai sus.

Exista însă informaţii despre implicarea acestuia în dosarul “prăduirii” Vinexportului. Omul de afaceri se face vinovat de folosirea cu rea credinţă a bunurilor firmei.

Site-uri:

http://www.vrn.ro/afaceristul-de-%E2%80%9Ctop-300%E2%80%9D-liviu-jitea-inculpat-in-dosarul-%E2%80%9Cpraduirii%E2%80%9D-vinexportului-i

http://www.ziare.com/focsani/firme/pag4

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=53697

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: