Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Ion Rădulea

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 50-52 milioane de euro
Vârsta: 53 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domeniu: imobiliar

 

Ion Rădulea este un milionar in vârsta de 53 de ani, discret şi rezervat în declaraţii. El s-a născut în anul 1958 în Gaeşti, lângă Arctic, al carui destin pare să fie legat de cel al Semanatoarei, fabrica de maşini agricole. O afacere care pare “predestinată” milionarului Ion Rădulea  are radacini adânci în copilarie, atunci când jocul lui preferat era construirea unor orase în miniatură din cuburi. Pana în liceu, Ion Rădulea  era convins ca va deveni inginer constructor. Chiar daca facultatea l-a condus către Semanatoarea, care i-a devenit destin, latura de constructor a lui Rădulea  a ştiut să aştepte momentul oportun. La uzina bucureşteană, Ion Rădulea  a lucrat vreme de şapte ani, însă a ales să îşi pornească propria afacere la firma de distribuţie a maşinilor agricole MYO-O. Dupa alţi şapte ani a revenit la Semanatoarea ca patron, dupa ce a plătit 1,1 milioane de dolari pentru cumpărarea pachetului majoritar de la stat şi alte câteva milioane pentru achitarea datoriilor. El a devenit astfel proprietar şi pe 43 de hectare de teren într-o locaţie de primă mană, în plin centru al Capitalei, cu o valoare actuală estimată la circa 200 de milioane de euro. De la anunţarea proiectului Sema Parc (parc industrial) până în prezent, Rădulea  a vândut deja două imobile de birouri aflate în faza de proiect pentru mai mult de 90 de milioane de euro unui grup austriac. Dezvoltatorul imobiliar spune că afacerea Semanatoarea l-a costat destul de mult. Oricât de vizionar ar fi fost, visul de la care a pornit era să repuna pe picioare mult încercata companie producatoare de utilaje agricole de care spune că îl leagă multe amintiri şi multi ani din viaţă. S-a intors la compania la care a lucrat încă din perioada facultăţii şi a facut-o cu implicare şi pasiune. Începutul propriilor afaceri nu a fost un lucru uşor de întreprins, însă ambiţia şi avântul perioadei “mai individualiste” au facut ca amintirea acelor momente să fie placută.

Deşi este unul din cei mai bogaţi 500 de români, el conduce de ani buni aceeaşi maşină, un Volvo XC 90 . Nici când vine vorba de vacanţe, omul de afaceri nu face risipă de capital. A fost, ca tot românul, în Grecia, unde a stat patru zile. Înainte de această mini vacanţă, Rădulea s-a mai relaxat câte zece zile în Portugalia şi Croaţia.  În ceea ce priveşte relatarea propriei poveşti de viaţă, milionarul este de parere ca “Pasiunea şi implicarea profundă în tot ceea ce faci te pot ajuta să prinzi doi iepuri fără să trebuiască să alergi după nici unul”. Faptul că a fost omul potrivit la locul potrivit reprezintă pentru el un alt factor important în atingerea succesului, pe lângă luciditate, raţiune şi dorinţă. Povesteşte că la începutul anilor  ’90 a simţit dorinţa de a-şi controla propriul destin si totul ii parea posibil, insa fara increderea in propriile puteri nu ar fi reusit, iar in prezent privind la anii trecuti nu ii pare ca a fost greu sa reuseasca. “Anii ’92-93 au reprezentat perioadă mai individualistă, în momentul acela eram deja convins că pot să conduc singur o afacere şi mi-am dorit să am dreptul de a-mi conduce propria viaţă fără să fiu tributar altor minţi. Că orice început, a fost plin de entuziasm şi, privind înapoi acum, nu mi se pare că a fost deloc greu. Chiar mă întreb acum de ce nu încearcă toată lumea. Foarte mulţi se plâng astăzi că nu pot să înceapă o afacere sau nu ştiu cum să abordeze un business. Nu îţi trebuie decât luciditate, multă raţiune şi o dorinţă arzătoare de acţiune sau, după caz, dorinţă de a fi propriul tău şef. Cel mai important este să ştii foarte bine ceea ce faci. Îmi dau seamă că a fost mult mai greu în perioadă aceea să intri în afaceri decât ar fi în perioadă actuală, când posibilităţile de abordare a pieţei sunt extraordinar de mari. Atunci nimeni nu prea ştia în ce domeniu intra. Eu trebuie să recunosc că am avut un avantaj net, pentru că ştiam foarte bine despre ce este vorba”. Recunoaşte că investiţia a presupus un risc de care era conştient, însă şi l-a asumat. În privinţă actelor caritabile făcute de omul de afaceri, acesta donează bani pentru copiii defavorizaţi din Programele Salvaţi Copiii, însă nu există multe articole care să dea mai multe informaţii despre implicarea să în viaţă socială a comunităţii.

Despre sine spune că se relaxează acasă citind sau gătind. Îi place să experimenteze lucrui noi alături de familia cu care nu petrece atât de mult timp pe cât şi-ar dori. Din perioada liceului a jucat volei, iar acum sporturile sale preferate sunt tenisul şi pescuitul. Este atras de clima caldă şi îi plac vacanţele de vară. Recunoaşte că nu crede în excese şi de aceea are doar două maşini: un Mercedes cumpărat “pentru imagine” şi vechiul Volvo XC 90. Când s-a gândit să vândă ţăranilor tractoare, a început treabă muncind de dimineaţă până noaptea târziu. Avea un Oltcit cu care a stabatut sute de kilometri, în căutarea clienţilor. Astăzi însă relatează cu detaşare despre eforturile pe care a trebuit să le depună. Totuşi, alergând prin ţară a reuşit să facă primul milion de dolari.

Omul de afaceri imobiliare este familist, iar pe parcursul vieţii s-a dovedit devotat aceleiaşi companii la care a lucrat încă din timpul studenţiei. A dat lovitura cumpărând fabrica Semănătoarea. Pe locul acesteia se ridică cel mai mare complex rezidenţial din Capitală, ce presupune o investiţie de milioane de euro, iar Ion Rădulea  stă undeva deasupra. Totuşi nu simte nevoia de recunoaştere publică. Motivul acordat presei: „Din acelaşi motiv pentru care nu mi-am schimbat maşina în 1995, ci în 2001. Sau pentru care stau încă la bloc” ne acordă posibilitatea de a-l eticheta ca fiind un om discret, care nu doreşte să iasă în evidenţă datorită averii sale, care probabil apreciază liniştea propriului cămin fără implicarea presei în viaţa personală. De asemenea, puţinele articole care arată implicarea sa în campanii de  întrajutorare socială nu înseamnă neaparat implicare minimă ci poate să reprezinte un argument bun adus în favoarea discreţiei pe care şi-o doreşte.

 

 

 

Site-uri:

http://www.businessmagazin.ro/lideri/semanatorul-de-profit-4073449

http://89.42.11.20/upload/p00010006_comunicat_rezultate_festival_08.pdf

http://www.sfin.ro/articol_8206/un_milionar_ajutat_de_zeul_dragostei.html

http://imobiliare.atum.rol.ro/content/view/256/2/

http://www.adevarul.ro/forbes/Rădulea -Omul-Ion-milionar-discret_0_134987054.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: