Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Ilie Carabulea

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 200 milioane de euro
Vârsta: 64 de ani
Reşedinţă: Sibiu
Domenii: transport, turism, bancar, asigurări, imobiliare

 

Ilie Carabulea este născut în 14 aprilie anul 1947, sat Fântânele, Sibiu. El povesteşte că în anii ‘90 a făcut comerţ cu rulmenţi pe pe ruta Sibiu- Instanbul şi că de aici i-au ieşit şi primii dolari. Recunoaşte că a avut şi o informaţie care s-a dovedit a-i fi foarte utilă în timp: preţurile camioanelor urmau să se dubleze în câteva luni. A considerat momentul oportun pentru începerea unei activităţi de transport de marfă, a cumpărat un camion cu 460.000 de lei şi a fost chiar şi el însuşi şofer pe camion. Primul camion cumpărat a fost un Roman, diesel de zece tone cu care transporta mărfuri nealimentare. Primul transport a fost de scaune, de la o firmă din Brăila, până în nordul Germaniei, lângă Dortmund. A angajat un şofer şi împreună cu acesta conducea până în Germania, pentru început. Era o necesitate şi o plăcere. În 1992 mergea cu cinci autobuze, din care două proprietate şi nu avea şoferii necesari. Câteva luni mai târziu, Carabulea a primit din nou o informaţie valoroasă, în legătură cu industria transportului internaţional de persoane. S-a hotărât să intre şi în acest domeniu. A cumpărat un autobuz, pentru care a obţinut autorizaţie pe ruta România-Germania. „Tin minte ca, la prima cursă, am aşteptat foarte multe femei care mergeau la muncă în Germania. Am cumpărat multe buchete de flori, dar au venit doar patru femei. Am rămas cu florile.”, a povestit, râzând, Ilie Carabulea. La următoarele curse însă, autobuzul s-a umplut, iar firma s-a dezvoltat apoi din ce în ce mai mult. Drumul către succes nu a fost atât de uşor nici pentru cunoscutul om de afaceri. Îşi aminteşte acum că s-a trezit la un moment dat cu datorii la bancă de peste 26 de milioane de lei, lucru care i-a dat insomnii la vremea respectivă. După ce a observat că pe piaţă românească s-au dezvoltat mai multe bănci, s-a hotărât să înfiinţeze Banca Carpatica. De-a lungul timpului a făcut  numaroase investiţii în domeniile imobiliar, asigurări, bancar. Anul 2008 a reprezentat o provocare de a găsi soluţii şi mijloace de a combate criza economico- financiară. Printre efectele negative se enumera şi scăderea numărului de angajaţi.

Cunoscutul om de afaceri se descrie pe  sine, prin declaraţiile făcute ca fiind o persoană conştiincioasă, care nu poate dormi din cauza problemelor. „Nu puteam nici să dorm din cauza asta. Dormeam câte două ore pe noapte. Ţin minte că era pe atunci o rubrică în Adevărul, cu omoruri şi violuri. O citeam tot timpul noaptea, pentru că nu puteam dormi. Am făcut atunci nişte greşeli pe care, dacă le-aş face acum, n-aş scăpa atât de uşor.”

Milionarul este de părere că “la un moment dat apar nişte idei care te poziţionează pe locul de a transmite un mesaj social, de a face ceva, să laşi ceva în urma ta, să faci ceva bun, să faci ceva mai bun decât s-a făcut până azi.”Ilie Carabulea consideră ca prin înfiinţarea firmei Atlasib face ceva bun”, oferind până la şapte mii de locuri de muncă. Compania Atlasib este cel mai mare transportator internaţional de persoane din România.

E adevărat că este prezentat de multe ori în media ca fiind “cel mai puternic om de afaceri din Sibiu”, însă nu consideră că aşa stau lucruile. El se descrie ca fiind” unul dintre bunii sibieni care au drept crez promovarea societăţii româneşti pe teritoriul judeţului Sibiu, în topul firmelor de succes”.

Ilie Carabulea spune despre el că a repurtat succese pe bază unei munci intense, astfel încât să poată acoperi o rază cât mai largă din preocupările firmelor pe care le conduce. “O zi de muncă începe de dimineaţă, cel târziu cu oră 7, şi se termină foarte târziu, întrucât atunci când îţi dedici atenţia problemelor curente şi de perspectivă ale firmelor, te identifici cu acestea şi până nu găseşti soluţiile necesare momentului, nu poţi să te despărţi de ziua respectivă.” El crede că este foarte importantă această manieră de lucru şi o susţine pentru a fi adoptată de orice investitor. Consideră ca fiecare zi aduce o altă stare de lucrui, alte probeleme care necesită soluţionare. Trebuie să rezolvi problemele întâmpinate în ziua respectivă, alfel roişti că a două zi să se dubleze. Carabulea lucrează şi în week-end.  Şi directorii lui vin de multe ori pentru că atunci au timp să pună la punct strategiile de business. Adică o afacere de peste 200 milioane de euro, cu 6.900 de angajaţi cu carte de muncă şi 3.100 cu convenţii civile de prestări servicii, respectiv de mandat (la asigurări).

Omul de afaceri sibian e cu zâmbetul pe buze chiar şi când spune că, în condiţii de criză, afacerile (în special pe partea de transport) i-au scăzut cu circa 10%, iar acţiunile Băncii Carpatica, unde e acţionar majoritar, au scăzut şi ele pe Bursă. Despre familia sa este rezervat în declaraţii şi nu oferă informaţii cu privire la aceasta.

Cred că milionarul a reuşit să îşi dezvolte afacerile şi să strângă o avere demnă de notat în topul celor 300, însă fără o viziune largă asupra lucruilor. Faptul că a tot schimbat domeniile de activitate şi de investiţie relevă acest lucrul. Totuşi, numeroasele investiţii au avut şi roade considerabile, însă cred că sunt de menţionat şi faptul ca încrederea în compania sa de asigurări este foarte mică, dar şi că probitatea sa în societate este una dubioasă. Articolele din presă care acordă detalii despre afacerile sale sunt numeroase, însă majoritatea nu îi creează o bună imagine. Recunoaşte că a avut şi procese cu jurnalişti şi susţine că îi urăşte pe cei care nu sunt corecţi şi prezintă trunchiat realitatea. Se pare că munca pe care o depune şi implicarea în afacerile proprii le face din pasiune pentru acele proiecte. Nu este vorba despre bani ci despre dezvoltarea continuă a unui concept.

 

 

Site-uri:

http://www.citynews.ro/sibiu/interviu-11/video-carabulea-primii-dolari-din-rulmenti-de-la-istanbul-63310/galerie-video-7510/

http://www.primm.ro/430_ilie-carabulea–presedinte–grup-financiar-carpatica.html

http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/45876-Interviu-Ilie-Carabulea-In-2011-trebuie-sa-mai-stam-locului-si-sa-definitivam-investitiile-pe-care-le-avem.html

http://www.adevarul.ro/financiar/profil/Ilie-Carabulea-franeaza-dezvoltarea_0_22198414.html

http://www.forbes.ro/Ilie-carabulea_0_577.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: