Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Gheorghe Mois

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 24-25 milioane de euro
Reşedinţă: Satu Mare

Vârstă: 55 de ani
Domenii: imobiliare, construcţii, retail

 

Cunoscutul milionar a reuşit să îşi clădească averea şi reputaţia pe seama investiţiilor imobiliare. Provine din Negresti- Oas şi dirijează grupul de firme Castrum Grup,pe care l-a înfiinţat în 1992. Firma a acaparat mai multe fabric din ţara, scoase la privatizare. Mois a ajuns în scurt timp unul dintre milionarii în dolari ai perioadei post-decembriste, alături de personaje că Vuza, Tender şi alţi privilegiaţi ai sistemului. În urma unei investiţii de 12.000 de USD, Gheorghe Mois a înfiinţat Oas Corporation, firmă de reparaţii şi construcţii, care a funcţionat puţin timp. Castrum Corporation şi Castrum Electric au făcut lucrări pentru şcoli din judeţul Maramureş, reabilitări de drumuri naţionale, reparaţii de tribunale şi unităţi militare, au instalat 2.000 de kilometri de cablu pentru RomTelecom şi piloni pentru Conex şi Dialog. În 1998, Castrum Corporation a început să cumpere societăţi scoase la privatizare în diverse domenii, cele două cunoscând extinderea astfel. Castrum deţine jumătate din compania de taximetre Auto Cobalcescu din Bucureşti şi este dealer Renault . Grupul a mai achiziţionat societăţile Metecom Satu Mare (comerţ de produse nealimentare şi închirieri de spaţii comerciale), Vastex Vaslui (filatură, ţesătorie şi confecţii) şi Saturn Satu Mare (construcţii de maşini şi prelucrarea metalelor). Holding-ul lui Mois mai cuprinde firmă Econsult (produse software) şi SAS Grup (localizare autovehicule prin satelit).

Fiind o firmă specializată în construcţii de clădiri care a câştigat numeroase contracte de achiziţii publice,compania controlează noua societăţi răspândite în întreaga ţara, iar domeniile de activitate ale acestora cuprind o gamă largă, de la construcţii la localizarea autovehiculelor prin satelit. A reuşit în 2009 să închirieze spaţiile de birouri pe care le deţine în zonă Piaţă Victoriei. Parcul office, alcătuit din două imobile, a fost construit de la zero de Gheorghe Mois. Lucrările au fost finalizate la sfârşitul lui 2009. Investiţia lui Mois în Castrum Corporation Business Center a fost de 33 de milioane de euro. Aproximativ 17 milioane de euro au provenit dintr-un împrumut bancar, restul reprezentând aportul personal al omului de afaceri. Proiectul este format din două corpuri de şase, respectiv zece etaje. Gheorghe Mois (55 de ani) are trei fiice. Cea mai mare este parteneră sa în afaceri, iar cele mici, gemene, eleve de generală. Familia Mois locuieşte în Negresti-Oas, dar omul de afaceri are birourile la Bucureşti, unde petrece între trei şi cinci zile pe săptămână.

De fiecare dată când face declaraţii legate de afacerile şi averea sa, atitudinea să este una degajată. Cu zâmbetul pe buze se declară răbdător în ceea ce priveşte noua să investiţie într-un imobil de şase etaje, la o sută de metri de clădirea Guvernului : „Mai pot să aştept, nimic nu mă preseaza”. Este receptiv la  schimbările pieţei şi îşi doreşte să fie proprietar de hotel. Consideră că a descoperit o parte încă neexploatată în România. Apart-hotelurile lipsesc cu desăvârşire de pe piaţa Capitalei, iar turiştii preferă să plătească un preţ mai mic pe cazare în perioade economice dificile. Singurul operator internaţional cu acest profil, prezent în Bucureşti, este lanţul austriac Starlight Suiten Hotel. La nivel european, acesta mai este prezent în Budapesta şi Viena. Proiectul din Bucureşti are 78 de camere şi este parte a complexului Metropolis Center, care mai include spaţii comerciale şi de birouri. Printre investiţiile omului de afaceri se enumera şi 10 milioane euro în construcţia unei fabrici de conserve la Vaslui, proiect cofinanţat cu fonduri europene. Fabrica exportă mai mult de jumătate din producţie.  Îşi propusese sa deschidă la începutul lunii mai un centru comercial la Satu Mare, proiect de 6 milioane euro, cu o suprafaţa închiriabilă de 4.500- 5.000 metri pătraţi. În luna martie 2011, locul era închiriat în proporţie de 30%. Grupul a închiriat anul trecut către Sanador un proiect imobiliar dezvoltat în zona Victoriei din Bucureşti, unde compania de servicii medicale private a deschis un spital.

Gheorghe Mois a încercat extinderea afacerilor şi în afara ţării. Însă condiţiile nu i-au părut accesibile. Grupul Castrum cuprinde şi producătorul de textile Vastex Vaslui.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a se implica în campanii sociale de întrajutorarea ori acţiuni de voluntariat, nu am găsit articole care să indice existent lor din partea milionarului Gheorghe Mois. Anumite publicaţii susţin că grupul Castrum este îndreptat doar spre profit  din orice fel de bani şi atât, duc cu gândul la posibilitatea că personajul să fie de o moralitate îndoielnică. Cum Castrum este compania care a primit contractul privind recompartimentarea parterului Căminului de Garnizoană a Unităţii Militare 02547 din Bucureşti, obţinând un contract cu statul acesta a fost pus pe seamă legăturilor dintre el şi oficialii ministerelor apărării şi internelor, deşi compania trebuia exclusă din licitaţia care a avut loc la acel moment.

Din articolele oferite de presă, cert este că averea milionarului a sporit prin numeroase investiţii pe care el le-a făcut de-a lungul anilor mai ales în imobiliare. Nu se găsesc informaţii despre viaţa personală , educaţia ori familia sa.

 

 

Site-uri:

http://www.gazetanord-vest.ro/2010/09/27/trei-satmareni-in-topul-forbes-al-miliardarilor-din-romania/

http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1729678-castrum-constructorul-armatei.htm

http://www.adevarul.ro/locale/satu_mare/Lucut-Mois_si_Lieb-cei_mai_bogati_satmareni_0_343166134.html

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/101523/Omul-de-afaceri-Gheorghe-Mois-investeste-16-mil-euro-intr-un-centru-comercial-si-o-fabrica-de-conserve.html

http://www.adevarul.ro/forbes/Gheorghe-Mois-hotelier-vrea_0_124787572.html

http://www.gazetadecluj.ro/citeste/581-amenajare-cu-dedicatie-la-scoala-de-agenti-de-politie

http://www.forbes.ro/Familia-mois_0_415.html

http://www.gazetademaramures.ro/fullnews.php?ID=728

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: