Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Florin şi Doris Andronescu

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 17-18 milioane de euro
Vârstă: 54 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domeniu: Servicii medicale

 

Inginer de profesie, Andronescu a absolvit în 1982 Facultatea Electrotehnică din Bucureşti. Până la Revoluţie a lucrat în domeniul de automatizări telecomunicaţii din cadrul IMSAT.

Imediat după revolutie, a sesizat că intreprinderile de stat aveau nevoie de birotică, iar la sugestia unor prieteni care nu au cerut plata în avans a bunurilor, a început să importe. Acea perioada a fost cea în care omul de afaceri şi-a descoperit “talentul de vanzator”. Adaugă şi că la acele timpuri era mul mai simplu. Omul de afaceri este cunoscut că fiind antreprenorul care dezvoltă business-uri pentru a le vinde. La sfârşitul anilor ‘90 înfiinţează Flanco Import Export (Flanco este acronimul pentru Florin Andronescu Company). “Am avut bani atât de la părinţi, cât şi personali pe care i-am pus la bătaie. Lucrurile se derulau cu o viteză ameţitoare la acea vreme. Toate lumea voia. Existau în întreprinderile de stat bugete de investiţii care trebuiau consumate până la sfârşitul anului pentru că altfel le pierdeau şi luau tot ce se putea lua”, îşi aminteşte omul de afaceri. Importa aparatură, telefaxuri, centrale telefonice, computere, centrale telefonice, computer la acea vreme, din Austria. La început avea doar un contabil şi un avocat. În 1992 a deschis primul magazin Flanco. Pe piaţă tocmai începuse distribuirea televizoarelor color. Tot din acea perioadă datează şi începutul colaborării cu producătorul de televizoare NEI, pentru că doi ani mai târziu să ajungă să ruleze jumătate din producţia companiei. Dezvoltarea afacerii în acea perioadă se făcea pe intuiţie, pe simţ comercial, “cine stătea să facă business planuri?” . “Apariţia primului magazin de electronice Flanco pe Moşilor, în acel văd comercial foarte bun, făcea că televizoarele să se vândă din camion. Se făceau cozi de dimineaţă”, mai spune Andronescu, care în acea perioadă stătea destul de mult în magazin. Piaţă cerea pentru că era lipsă de “orice”, astfel că a apărut şi concurenţă pentru că “nimeni nu te lasă să te desfăşori de unul singur”. În timp, cei de la care cumpărau produsele au permis un preţ bun pentru compania Flanco. În 2006 a avut loc fuziunea dintre Flanco şi Flamingo şi pentru Andronescu finalul unei afacerii începută cu 16 ani în urmă şi crescută până la o valoare de 70 milioane de euro. Cele mai recente investiţii ale sale sunt reţeaua de clinici private Sandor şi brokerul de credite Kiwi Finance. Un alt proiect este un broker de asigurări de sănătate Sanas. Printre investiţiile personale pe care le aminteşte se numără cele în imobilele pe care a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii doi ani..

Motivul pentru care el şi soţia sa- Doris Andronescu- au ales să investească în clinică privată Sanador este observaţia că „Unul din cinci români se adresează acum sistemului privat”. Mizând pe propriile observaţii şi responsabilitatea mai ridica a românilor faţă de propriul job, propria familie, cei doi au reuşit să dezvolte acest business.

Se pare că singurul care nu a fost încă dat spre vânzare, ei luând în calcul variantă de a vinde un pachet minoritar de acţiuni, doar în cazul în care nu ar mai putea susţine financiar proiectul.  Ulterior, singurul acţionar al clinicii rămâne Dorin . Este de părere că acest proiect este unul pentru care să investească şi a ales s ail păstreze.  Însă implicându-se şi soţul său-Florin , acesta a avut de câştigat experienţă în sistemul de servicii private în domeniu sănătăţii.  În anii de când este implicat în acest business, a învăţat foarte multe despre afacerile din domeniul serviciilor medicale private, care nu se compară cu alte businessuri. El ar putea fi acum un „adviser” pentru alţi investitori, rol pe care însă nu şi-l doreşte. „O clinică nu vinde produse obişnuite, vinde servicii complexe. Din acest motiv, structură costurilor este foarte diferită de a unui business obişnuit, la fel şi structură veniturilor. Din perspectivă unui investitor, diferenţele sunt mari.

Cunoscutul antreprenor alege mai multe domenii de activitate şi alege să le vândă ulterior. Alege să facă acest lucru din dorinţa acestuia de a schimba continuu. Multe companii au fost dezvoltate de acesta în ideea vanzarii. „Evident că toate sunt facute pentru exit. Nu mi-am propus niciodată sa fac o afacere care să dăinuie vesnic cu mine la comandă şi în proprietatea mea“, explică. Iar argumentul său e simplu: „ Orice antreprenor care îşi trăieşte businessul câţiva ani de zile ajunge la un grad de saturaţie, de oboseală în businessul respectiv, în care nu mai vede nimic nou şi provocator. Trebuie să-ţi dai seama că acest moment va veni la un moment dat şi trebuie să te pregăteşti din timp să iesi”, spune . De aici se deduce atracţia faţă de noi domenii de fiecare data. Este instigat de noi orizonturi şi cred că se dovedeşte că acesta este unul dintre factorii care au contribuit la mărirea averii familiei. Tot mizând pe noi investiţii şi noi domenii de activitate, acesta este lucrul care l-a adus în top 300 Capital. Soţia sa a ales să se dedice unui singur proiect- clinica privată Sanador. Ea are şi contribuţii caritabile la diferite campanii de binefacere. Este membru voluntar al Fundaţiei  “Copii Sanatoşi”, ocupând funcţia de Prim Vicepreşedinte al Consiliului Director. De profesie este medic şi a dorit întotdeauna să dezvolte ceva de durată. Face parte din generaţia de medici care a “apucat şi condiţii mai proaste”. Este de părere că o femeie are success în afaceri cu responsabilitate, “seriozitate şi Dumnezeu să o ajute”. Diferenţa dintre ea şi soţul ei este astăzi sesizabilă: în timp ce Florin  alege să dezvolte afaceri pe care să le vândă, ea rămâne devotată aceluiaşi domeniu şi încearcă ascendenţa în sistemul de sănătate privat.

Site-uri:

http://www.zf.ro/companii/20-de-ani-de-capitalism-florin–de-la-perioada-in-care-televizoarele-se-vindeau-din-camion-si-bancile-erau-neprietenoase-la-cel-mai-mare-exit-4938379

http://moneyexpress.money.ro/articol_13624/__seria_noua.html

http://www.forbes.ro/Forbes-women-criza-ne-a-facut-mai-selectivi-in-alegeri_0_1335.html

http://www.forbes.ro/Florin-_0_511.html

http://www.revistamonden.ro/index.php?action=detalii2&ID=361

http://www.zf.ro/eveniment/precizare-dr-doris–este-actionar-unic-la-sanador-8165926

http://www.neplacideiletale.ro/articol_37866/-piata-serviciilor-medicale-private-valoreaza-aproximativ-400-500-de-milioane-de-euro-si-este-in-continua-crestere.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: