Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Dan Vasile

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Horaţiu Maier


Avere: 11 milioane de euro

Vârstă: 58 de ani

Reşedinţă: Bistriţa- Năsăud
Domenii: Industrie          

 

Dan Vasile a investit anul trecut peste zece milioane euro în platforme industriale, macarale şi linii tehnologice. Este acţionarul majoritar, cu 99,99%, din grupul Dan Steel Negreşti.

Din 1991 şi până azi a reuşit să construiască o afacere de familie, care produce peste 2000 de tipuri de produse metalurgice şi materiale de construcţii. Numai în gama cuielor există peste 340 de modele. Ginerele său, se ocupă de partea de import-export, iar fiul, la numai 24 de ani, e director comercial.

Modernizarea acestor utilaje, care filtrează întregul conţinut rezidual face parte din lista de priorităţi ale afaceristului de produse metalurgice.„Totul e automatizat cu elemente Siemens”, precizează proprietarul. Produsele grupului Dan Steel Negreşti sunt exportate atât în ţările din UE, cât şi în Africa şi Orientul Mijlociu.

Cele mai importante companii din portofoliul lui Dan Vasile sunt Dan Steel Negreşti Oaş şi Dan Steel Beclean. Companiile pe care le deţine sunt specializate în metalurgie şi produc peste 2.000 de astfel de produse. Vasile a investit peste zece milioane de euro în platformele industriale, macarale şi linii tehnologice, şi aştepta să recupereze anual banii investiţi din profit.

Criza pare să-i fi dat însă calculele peste cap, dacă ţinem cont că veniturile Dan Steel Negreşti Oaş au coborât la 36,4 milioane euro, de la 55 milioane euro în 2008. Totuşi, omul de afaceri avut o realizare importantă în ceea ce priveşte profitabilitatea. Pe fondul cifrei de afaceri mai mici, firma lui Vasile a raportat în 2009 un profit similar celui din 2008, de peste un milion de euro.

Pe lângă businessul din domeniul metalurgiei, o parte semnificativă din averea lui Dan Vasile provine din terenuri. Afaceristul este proprietarul a aproximativ 100 de hectare de teren în jurul Bistriţei, din care 30 de hectare sunt destinate depozitelor companiei Dan Steel Beclean. Aceasta deţine o cotă de 5-15% din piaţa sârmei trase la rece, între 35 şi 45% din piaţa sârmei ghimpate şi a celei zincate şi 15-25% din piaţa cuielor din România.

Vasile mai este acţionar direct sau prin intermediul firmelor sale la companii precum Rapid S.A., Helios şi Eurocasa.

Dan Vasile are trei copii, iar în timpul liber îi place să facă drumeţii pe munţi. Petrece două vacanţe pe an – scurte, ce-i drept – iarna şi vara, când se detaşează departe de casă şi de problemele cotidiene ale companiilor pe care le conduce .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: