Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Cristian Teodorescu

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Horaţiu Maier

Avere: 38-39 milioane de euro Vârsta: 50 de ani

Reşedinţa: Braşov

Domenii: Piaţa de capital, imobiliare, industrie, mass-media   
După revoluţie, tânărul de numai 29 de ani voia să aplice personal cunoştinţele acumulate şi să treacă de la statutul de angajat la cel de angajator. Avea nevoie de parteneri. Aşa că, trei prieteni buni, foşti colegi din comerţul exterior, i-au sărit în ajutor: Dumitru Ciocan, Ioan Georgescu şi Ion Gheorghe. Au început cu Vlady (exporturi de confecţii metalice în special în Olanda), apoi au continuat cu Romintrade (companie de brokeraj) şi cu Norvea prin care au intrat în acţionariatul fabricii Colgate-Palmolive de la Braşov, alături de americani. De altfel, începând cu 1998, afacerile lui Teodorescu şi ale asociaţilor lui s-au concentrat în special în zona Braşovului şi a judeţelor vecine.Mutarea de pe pieţele din afară a fost determinată de fluctuaţiile cursul valutar care le „mâncau” din profit.
În 2006, după ce au fost zece ani parteneri cu americanii de la Colgate-Palmolive, cei patru asociaţi le-au vândut pachetul de 24% de acţiuni pe care-l aveau. Teodorescu nu a dat detaliile valorice ale tranzacţiei, din cauza unui contract de confidenţialitate. Nu confirmă nici suma de 25 de milioane de euro care s-a vehiculat în presă. Dar, după cum vorbeşte, este mulţumit cu ce a primit.

Anul 2010 a început contradictoriu pentru afacerile lui Cristian Teodorescu. Astfel, în sectorul industrial a reuşit să reia exportul în Germania după o pauză de mai bine de un an, timp în care anulase toate comenzile făcute anterior. De asemenea, şi pe segmentul imobiliar, anul acesta, lucrurile s-au desfăşurat invers faţă de 2009: a crescut gradul de ocupare pe partea de depozite, scăzând, totodată, închirierile pe secţiunea de birouri. Însă antreprenorul nu renunţă la investiţiile în aceste clădiri, deşi subliniază faptul că anul trecut a fost unul dificil pentru afacerile sale.

Pe lângă Teo Holding, firmă care gestionează închirierea mai multor clădiri proprii, omul de afaceri a dezvoltat încă două spaţii de birouri în Braşov: Teo House şi Teo Central. Ambele au fost date în folosinţă în totalitate anul acesta, „ceva ieşit din comun pentru perioada asta“, spune Teodorescu cu o urmă de mândrie în glas. Cu totul specială pentru el este Teo Central (fostul sediu Colgate-Palmolive pe care l-a achiziţionat în 2009), mai ales că aici a dezvoltat un proiect de suflet: un spital. Evită să ofere detalii mai ales atunci când vine vorba de cifre, limitându-se doar la a spune că spitalul privat „Sfântul Constantin“ este dezvoltat într-o clădire de 9.000 de mp. Teodorescu are investiţii şi în mass-media, el fiind unul dintre acţionarii trustului regional de presă Transilvania Expres.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: