Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Corneliu Idu

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere: 115 milioane de euro
Vârsta: 61 de ani
Reşedinţă: Constanţa
Domeniu:  Shipping

 

Omul de afaceri Corneliu Idu este născut în anul 1950, în judeţul Constanţa. Shipping-ul i-a adus căpitanului de navă Corneliu Idu averea de 130 de milioane de euro. Este cunoscut ca fiind unul dintre cei 14 oameni din judeţul Constanţa, cei mai bogaţi din România,ocupand locul întai printre acestia.  Idu s-a axat pe investiţii diversificate,iar cele mai relevante sunt în domeniul shipping-ului. Comvex Constanţa (una dintre afacerile în care Idu este acţionar majoritar) este unul dintre cei mai importanţi operatori portuari de la Marea Neagră. Publicatiile media acorda mai multe informatii despre trecutul agitat al omului de afaceri. A fost director al companiilor maritime CNM Navrom si CNM Romline. A fost acuzat de abuz în serviciu si de crearea unui prejudiciu de peste 14 milioane de dolari, prin vanzarea navelor, in urma unei licitatii internationale, cu tot cu combustibilul aflat la bord (peste 15O.OOO litri motorina si 1,5 milioane litri de pacura). A beneficiat de doua prescrieri spectaculoase in dosarele care au pus flota Romaniei pe butuci. Dupa doisprezece ani de amanare, inculpatul a fost exonerate de toate acuzaţiile şi învinuirile.

În 2008, an considerat de patron ca „perioada de investitii”, a fost sporită capacitatea de manipulare a minereului de fier, prin achiziţionarea unor utilaje de ultima generaţie. Investiţia a fost pregătită pentru o eventuală atragere a gigantului siderurgic austriac Voestalpine la Constanţa, însă, din cauza recesiunii, acest lucru nu s-a mai putut realiza. Corneliu Idu deţine şi o serie de proprietăţi imobiliare ce contribuie substanţial la întreagă sa avere.

La sfârşitul anului 2008, când se ciocneau cupele de şampanie, Corneliu Idu nu anticipa ce avea să-l aştepte în 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al cărei acţionar majoritar este, de gigantul Arcelor Mittal, principalul său client. În afară de participaţiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping şi Octogon, Idu mai deţine proprietăţi imobiliare, evaluate la câteva milioane de euro. Afaceristul a investit 5 milioane de euro şi în domeniul sportului, în Club Idu din staţiunea Mamaia. În anul 2010 s-a hotărât să se lanseze şi în asigurări şi a înfiinţat United Insurance Brokers- Broker de Asigurare SRL.

Cunoscutul om de afaceri nu apare în media cu multe donaţii ori campanii de întrajutorare socială. Însă este sponsorul jucătoarei de tenis Simona Halep, după cum aceasta declară într-un interviu.  Unele articole din presa susţine ca aceasta este o modalitate de “a-şi spăla păcatele” şi de aceea decis să investească într-un modern centru de tenis de câmp în staţiunea Mamaia şi se implică serios în sponsorizarea tinerelor talente din acest sport.

Transportul de marfuri pe apă – maritim şi fluvial – rămâne însă pasiunea de suflet a lui Corneliu Idu. Dovada stă faptul că firma Idu Shipping & Services, înfiinţată încă din 1997, produce anual milioane de euro şi efectueaza peste 4OO de voiaje pe mare. Omul de afaceri a preluat în 2008 controlul asupra operatorului portuar Comvex Constanţa printr-un lanţ de firme pe care le controlează.

Una dintre calităţile definitorii ale patronului este discreţia, fapt pentru care evită să atragă atenţia pe oriunde s-ar afla. Tocmai de aceea, articole care să ofere informaţii personale despre acesta nu există.

Site-uri:

http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/actualitate/cornel-idu-isi-face-firma-de-asigurari-23681.html

http://www.replicaonline.ro/idu-s-a-combinat-in-afaceri-cu-iranianul-implicat-in-scandalul-fregatelor-4147/

http://www.qmagazine.ro/articole/1310/topul-bogatasilor-de-la-malul-marii.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: