Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Constantin Toma

Posted by cercetator on July 14, 2011


de Florentina Vârtejanu

Avere:  30-31 milioane de euro
Vârsta: 52 de ani
Reşedinţa: Buzău
Domenii: Industria apei, agricultură, prelucrarea lemnului, turism

 

Constantin Toma este născut în judeţul Buzău, comuna Ţinteşti, în anul 1959. Şi-a petrecut copilăria la ţara şi de aceea este obişnuit cu muncă fizică.  A terminat Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, iar mecanica este ceea ce a ales ca domeniu de activitate şi ulterior. Când a izbucnit revoluţia, Constantin Toma avea 30 de ani şi lucra ca şef la una dintre firmele de stat. Metalurgica Buzău (Aromet) îngloba la acea vreme peste 28 se firme şi 300.000 de angajaţi. Acestea desemnau cam toată industria autohtonă de tractoare, camioane automobile şi maşini agricole. Imediat după anul 1990, uzină la care lucra a început să primească din ce în ce mai puţine comenzi şi s-a văzut nevoit să cultive pământul pe care îl avea pentru a asigura traiul familiei sale. Din necesitatea unui loc de muncă a ales să îşi înfiinţeze o firmă în 1991. La acea vreme angajările se făceau foarte greu, ba chiar piaţă nu oferea oportunităţi. De aceea oamenii s-au îndreptat şi spre cultivarea propriilor terenuri.  Fiind receptiv la transformările care se petreceau în jurul său, Constantin Toma alege să construiască căruţe, iar mai târziu garduri. Mai târziu, în fabrică sa au început să asambleze şi produse pentru companiile de apă care solicitau aceste servicii. Omul de afaceri este contactat ulterior de nişte ingineri de la Romcarbon Buzău care îi prezintă o invenţie de purificare a apei. Câştigă medalia de aur la salonul mondial de invenţii de la Bruxelles, doi ani mai târziu. Aceste întâmplări îl determină să îşi deschidă o fabrică de filtre de apa denumită Aquador. Întrucât îndeplineau standardul NATO, au existat solicitări de instalaţii mobile de purificare a apei, iar în aceste circumstanţe a apărut şi dorinţă de investiţie şi lărgire a proiectului. Milionarul face investiţii , de-a lungul anilor şi achiziţionează ServAgromec Buzău (actualul Agroglobal) cu circa 300.000 – 400.000 de euro, cumpără fosta fabrică la care lucra, respectiv Aromet Buzău (ARMS). Criza economică din 2008 l-a ajutat să investească mai mulţi bani în propriile afaceri. A reuşit să atragă fonduri europene în proiectele din domeniul reţelelor de apă şi canalizare. Una dintre problemele pe care acesta le întâmpină în  creşterea propriilor cifre de afaceri este pătrunderea pe piaţa românească a produselor din afară ţării. Faţă de ce anume cunoştea că se producea înainte, Constantin Toma observă scăderea cererii. Un alt factor pe care îl ia în calcul şi îl dezamăgeste este că nu are concurenţă pe piaţa românească. Ba chiar competitorii săi care îi aduc scăderea cifrei de afaceri sunt turcii şi chinezii la producţia de butelii.

În ceea ce priveşte implicarea socială de care ar putea da dovadă nu există articole care să releve acest aspect. Totuşi este de urmărit modalitatea în care acesta acţionează pe măsură ce îşi dezvoltă afacerile. Probabil că perioadă care a urmat revoluţiei din 1989 l-a marcat pe cel care avea să devină unul dintre cei mai bogaţi români. Rămânând fără loc de muncă şi cu fără oportunităţi de a se angaja, acesta şi-a construit propriul viitor. A decis să îşi facă un loc de muncă în cadrul afacerii pe care tocmai o lansează. Alege să îşi deschidă o fabrică producătoare de căruţe la care angajează patru sute de oameni, foşti colegi, foşti lucrători la fabrică de stat care tocmai dăduse faliment cu un an în urmă. Contribuie într-o anumită măsură la bunăstarea acelor oameni,oferindu-le o şansă rar întâlnită în acea perioadă.  El sesizează nevoia de locuri de muncă existenţa în oraşul sau şi le întinde o mână de ajutor celor aflaţi în dificultate la vremea respectivă. Mai târziu, când reuşeşte să îşi extindă planurile şi ajunge să cumpere mai multe fabrici creează în acelaşi timp oportunităţi pe piaţă muncii. Cumpără şi cea mai mare firmă de agricultura din judeţul Buzău. Îşi deschide o firmă mică de construcţii, una de instalaţii pe motiv că serviciile prestate de aceste tipuri de companii sunt costisitoare, încercând astfel să reducă cheltuielile. Din aceeaşi raţiune întemeiază şi o firmă de transport. Aşadar este de luat în calcul şi faptul că o data cu extinderea propriilor afaceri reuşeşte să creeze şi noi locuri de muncă pe piaţa românească.

Constantin Toma poveşteste despre propria istorie degajat şi îşi descrie acţiunile ca fiind reacţii firesti în împrejurarile date. În 1990 rămâne fara loc de muncă şi este “nevoit” să se apuce de cultivat. El a fost “nevoit” să isi faca firmă “nu ca sa devină patron , ci pentru ca nu avea un loc de munc şi nu era nimeni să îl angajeze pe vremea aceea”. Aşadar a acţionat astfel în conditiile oferite de întâmplari, de condiţiile în care “ne-am trezit patru mii de oameni fără loc de muncă”. Milionarul oferă detalii despre cum anume a început prima sa afacere, iar fiind un copil crescut “la ţară” în povestea sa au loc efortul fizic şi implicarea personală.  “Am luat un strung de la Cooperativa în lichidare, o maşină de frezat şi una de găurit. Le-am luat foarte ieftin. Am cumpărat materiale foarte ieftine de la fostele baze de aprovizionare şi cu foşti angajaţi de la fabrică am început să facem căruţe vreun an şi jumătate. Ne-am dat seama foarte repede că nu acesta era viitorul şi am căutat să facem tot felul de lucruri, inclusiv garduri pentru cimitire, garduri pentru curte”.

Patronul Romet este o persoană activă, se scoală la 5,30 dimineaţa, iar pe la şapte este deja la birou, unde stă până seara. Are o adevărată religie pentru muncă, ar munci şi duminica, dacă ar avea cu cine. Aşa este de când se ştie. Recunoaşte că nu prea are timp liber, însă asta nu înseamnă că nu-şi face răgaz pentru a-şi menţine condiţia fizică. Aleargă de trei ori pe săptămână, medicii spun chiar că are parametrii unui sportiv. Îi place să meargă şi la munte, de altfel, are o cabană, unde de retrage din când în când. Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar schimba multe, probabil nu ar mai face atâtea greşeli, dar tot spre aceleaşi domenii s-ar îndrepta. Toma este încrezător în potenţialul businessului cu echipamente pentru tratarea apei, despre care spune că va deveni numărul unu la nivel mondial în următorii 20 ani. Va bate până şi energia.

Bineînţeles că nu doar calităţile menţionate mai sus l-au ajutat să devină unul dintre cei mai bogaţi buzoieni. Sunt de părere că deciziile inspirate şi receptivitatea la schimbările din jurul său sunt atuuri pe care omul de afacere le-a avut şi care s-au dovedit mai mult decât utile a-şi dezvolta propriile afaceri. Deşi nu există informaţii care să indice acţiuni caritabile ale cunoscutului om de afaceri, Contantin Toma a contribuit la a crea noi locuri de muncă pe piaţă românească. Fiind astăzi unul dintre cei mai puternici antreprenori din România, milionarul a profitat de “oportunităţile” din viaţa sa pentru a-şi creşte averea. A considerat de fiecare dată că era firesc “să facă ceva” şi a acţionat după propriul instinct.

Site-uri:

http://www.zf.ro/companii/constantin-toma-a-construit-un-holding-cu-afaceri-de-300-milioane-de-euro-pentru-ca-ramasese-fara-serviciu-8154673

http://www.forbes.ro/Constantin-toma_0_323.html

http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Constantin_Toma_este_cel_mai_bogat_buzoian_0_343166070.html

http://www.zf.ro/companii/romet-daca-avem-industrie-si-agricultura-restul-vine-de-la-sine-8154714

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: