Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Viorel Cataramă

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Radu Vălean

 

Dimensiunea 1:

S-a născut la Bacău, unde a urmat cursurile şcolii primare nr. 7 şi ale Liceului „Lucrețiu Pătrăşcanu” (în prezent Colegiul Național „Gheorghe Vranceanu”). A absolvit Facultatea de Comerț, din cadrul ASE, promoția 1980, fiind doctor în economie, titlu acordat de Academia de Studii Economice din Bucureşti – Catedra de Relaţii Economice Internaţionale, din anul 2004.

Primii ani după terminarea facultăţii i-a petrecut ca economist, şef serviciu, la Întreprinderea de Casete Radio şi TV din Bucureşti. Din 1984 îl găsim ca economist la Tehnoforestexport, iar în 1987 este numit Director pentru Europa de Est al firmei BELCO – Belgia la Camera de Comerț şi Industrie a României. Din 1990 este Presedinte-director general al grupului de firme ELVILA.

Din anul 1990 este membru în Comitetul Director al Partidului Național Liberal – Aripa Tânără, iar în 1991 este numit Secretar de Stat la Ministerul Comerțului şi Turismului în guvernul Stolojan. În anul 1992 se afla la conducerea Noului Partid Liberal, iar din 1993, după fuziunea acestuia cu PNL, devine Vicepreşedinte al Partidului Național Liberal, funcție pe care o va ocupa până în anul 1999. În legislatura 1996-2000, ca senator PNL de Bacău, a fost ales preşedinte al Comisiei Economice a Senatului, perioada în care au fost promovate numeroase iniţiative legislative, parte din ele devenind legi.

Dimensiunea 2

Viorel Catarama a ales să se implice şi în domenii fără o puternică miza financiară sau politica, astfel între 1992 – 1996 este ales Preşedinte al Federației Romane de Tenis, în 2005 este Vicepreşedinte al Federației Romane de Golf, iar în 2010 devine Vicepreşedinte al Asociației Friends of Opera. Din punct de vedere social Viorel Catarama este implicat cu preponderenta în evenimente cultural sau educaţionale. În anul 1995 instituie premiile „Viorel Catarama”, care li se acordă în fiecare an elevilor Colegiului Național „Gheorghe Vranceanu” din Bacău, ca o răsplată financiară pentru eforturile celor care au obținut premii la olimpiadele şcolare naționale. În anul 2001 este ales cetăţean de onoare al oraşului Beiuş.

În 3 octombrie 2000 organizează concertul susținut de tenorul Jose Carreras la Ateneul Roman, cu prilejul aniversării a zece ani de la constituirea grupului de firme Elvila, concert acompaniat de orchestra Filarmonicii din Bucureşti, sub bagheta tânărului dirijor spaniol David Gimenez. Începând cu anul 2007, organizează, în colaborare cu Opera Naționala din Bucureşti, câte un concert extraordinar anual, de Crăciun, cu solişti şi/sau dirijori de renume mondial, selectați de comun acord de cele două parți.

 

Dimensiunea 3

Viorel Catarama a găsit timp să îmbine cariera politică cu cea business, iar printre cele două a reuşit chiar să strecoare finanţarea unor evenimente cultura chiar şi în anii crizei economice. Deşi a recunoscut chiar el că s-a confruntat cu dificultăţi din punct de vedere economic, ELVIRA a închis 2 magazine şi a concediat numeroşi angajaţi Catarama a ţinut să păstreze investiţiile în sectorul social acordând în continuare burse de studio elevilor cu merite deosebite şi continuând finanţarea altor evenimente culturale. Chiar dacă pe plan personal s-a confruntat cu o dramă, divorţul după 15 ani de căsnicie, el a reuşit să depăşească momentul şi să se menţină optimist. Cred că putem afirma faptul că Viorel Catarama pune la mare preţ educaţia primită în tinereţe deoarece premiile acordate elevilor cu rezultate deosebite, şi profesorilor care i-au pregătit, sunt constituite din sume considerabile.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Viorel_Cătaram%C4%83

http://m.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=1030&cam=1&leg=1996&pag=2&idl=1&prn=0&par=

http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/04/29/premii-catarama-in-valoare-de-aproape-18-mii-de-dolari.html

http://www.jcarreras.com/articles/2000/etc10052000a.stm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: