Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Tiberiu Urdăreanu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Georgiana Gherman

Tiberiu Urdareanu ocupă poziția 59 în Top 300 Capital și are o avere estimată de 105-110 milioane euro. Este maior in rezerva si fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost sef al Comandamentului Trupelor de Tancuri si Auto in vremea regimului comunist.

Tiberiu Urdareanu s-a nascut la Dej si a absolvit doua facultati: Automatica si Comertul. Este căsătorit cu Lucia Urdareanu.

In 1990, Tiberiu Urdareanu, a inceput sa construiascaun adevarat imperiu financiar in jurul grupului de firme UTI Systems. Dezvoltarea colosului UTI Group a inceput prin infiintarea, in 1990, a firmei Incon SRL, care avea ca obiect de activitate grafica  computerizata, procesare de imagini, subansambel si accesori pentru computere si produse de birotica. Dupa cum povestea Urdareanu, in primavara anuluiu 1990 “a aparut un decret care permitea persoanelor ce aveau o anumita specializare sa desfasoare anumite activitati comerciale. (…) Atunci nu era nimic, nici legislatie, nici reglementari, nici licitatii, era o jungla in care aparea o mica raza de lumina. Nu toti au vazut-o”. Urdareanu sustine ca, intr-un moment de inspiratie, a infiintat impreuna cu sotia, Lucia Urdareanu, si cu un prieten, Dumitru Aelenei, o asociatie familiala cu scop lucrativ. Prima tranzactie a fost vanzarea unui laptop. „Mi-am dat seama insa ca in domeniul IT este foarte greu daca nu ai bani. Practic, asociatia familiala creata de mine a insemnat doar un salariu folosit in acest scop, alte resurse de finantare nu aveam”, a spus el. Au urmat mici tranzactii conjuncturale, a cumparat PC-uri pe care le-a vandut impreuna cu un mic program software, valoare adaugata, dar si-a dat seama curand ca nu este pe drumul cel bun. Schimbarea directiei a venit dintr-o pura intamplare. „Unul dintre furnizori, din Israel, care trebuia sa ne dea cateva calculatoare, a intarziat foarte mult livrarea. Si, drept compensare pentru intarziere, intr-unul dintre drumurile facute la Bucuresti, patronul acelei firme mi-a adus cadou un sistem de alarma. Era prima data cand vedeam asa ceva”, continua patronul UTI. A aparut si primul client: Medecines sans Frontieres. „L-am instalat chiar noi, asociatii, impreuna cu niste amici care ne ajutau si cu care imparteam, cumva, niste bani. Nu existau contracte de munca, nu aveam angajati. Acela a fost momentul in care ne-am dat seama ca este o directie interesanta”, a povestit Tiberiu Urdareanu. A inceput sa importe si sa revanda acele sisteme in Romania, apoi si-a format o echipa care instala echipamentele si, in scurt timp, s-a specializat in aceasta afacere. Intre timp, s-a cristalizat si legislatia in domeniul afacerilor, asociatia a devenit societate comerciala, iar lucrurile au intrat in normalitate. UTI Group s-a impartit in patru divizii: UTI Systems (un integrator de sisteme care furnizeaza solutii complete pentru sisteme de securitate) Cobra Security (care furnizeaza servicii specifice de securitate pentru bunuri si persoane, fiind specializata in paza si protectie, protectie antiterorista, monitorizare si interventie, paza si transport de valori, patrulare) sau UTI Retail Solutions (companie specializata in furnizarea de echipamente si solutii pentru securitatea spatiilor comerciale si a fondului de marfa) si UTI Instal Construct (specializata in constructia si instalarea de sisteme electrice).

La finele anului 2008, UTI Group anunta o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro.

In anii urmatori, Urdareanu a pus pe roate o serie de firme prin care a scos contracte din ce in ce mai substantiale, cele mai importante cu statul, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. UTI a inceput afacerile cu statul inca din 1993, fapt care a impus firma pe piata. Una dintre principalele lucrari ale societatii lui Urdareanu a fost securizarea retelei Bancorex si Eximbank. O lucrare extrem de importanta a UTI a fost si cea de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. De asemenea, UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanta si 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. Si de la Metrorex firma lui Urdareanu a incasat bani frumosi: 1,4 milioane de euro, plus 239,7 miliarde de lei vechi. UTI a derulat afaceri si cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru securizarea frontierelor. Printre beneficiarii serviciilor UTI mai pot fi amintiti Directia Generala a Vamilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicatiilor Tehnologiei si Informatiilor, CONEL etc.

De asemenea, UTI Italy, societate inmatriculata tot de Urdareanu, a jucat rolul de finantator si furnizor de produse pentru SPP. Creat pentru a asigura demnitarilor paza si protectie, SPP a beneficiat de un singur act normativ care i-a permis sa contracteze imprumuturi externe, anume HG 550/2000. Cea mai mare parte din garantiile in euro si dolari oferite pentru SPP de Ministerul de Finante au fost decontate la firma UTI Italy. Societatea privata nu a avut insa doar rolul de furnizor de servicii si echipamente, ci a fost chiar creditorul SPP. Garantiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 si 5154, valorand in total 1,6 milioane de dolari si 2,24 milioane de euro, au fost emise pentru SPP direct in favoarea UTI Italia, care a devenit astfel creditorul Serviciului de Protectie si Paza. Contractele cu SPP nu au fost singurele situatii in care compania UTI Italia a ajuns sa beneficieze de garantii guvernamentale din partea statului roman.[1]

UTI System, divizia de sisteme de securitate a grupului UTI a investit 400.000 de euro in primul poligon subteran al Romaniei, care a fost inaugurat in prima parte a anului 2009. Complexul incorporeaza trei linii de tragere, cu o lungime maxima de 15 metri, precum si un magazin de arme si munitii, un atelier de reparatii si intretinere armament, o camera de depozitare a armelor si munitiei si un punct sanitar pentru interventii medicale in caz de urgenta. Poligonul de tragere subteran este primul de acest gen din Romania si despre el s-a spus ca poate fi considerat un program pilot al grupului UTI[2].

Un articol publicat in 12 august 2009 in “Catavencu” atragea atentia ca ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, care, de la inceputul anului, “a stat pe perfuzii la capitolul inzestrare, ingurgitand in principal numai contracte de hrana si paza, doreste acum sa recupereze”, pregatindu-se sa “inghesuie niste bani in buzunarul de campanie al PD-L prin atribuirea unor contracte grase si fara licitatie unor sponsori de partid”. Potrivit “Catavencu”, “Principalul pion al transformarii banilor publici in bani de campanie este Tiberiu Urdareanu, cu celebra sa companie UTI. Miscarea se bucura si de sprijinul lui Adriean Videanu, care dintr-o mare concidenta isi petrece vacantele de vara pe Coasta de Azur, pe proprietatea lui Urdareanu” [3].

Pe de alta parte, intr-un interviu acordat in luna iunie 2009 publicatiei “Business Standard”, Urdareanu insusi spunea, atunci cand a fost intrebat ce masuri ar trebui sa ia Guvernul Romaniei pentru redresarea situatiei economice a tarii, ca “Prima ar fi legata de proiectele de inzestrare in domeniul militar”. Omul de afaceri a explicat ca “Exista, in prezent, programe importante de modernizare a armatei, de circa zece miliarde euro, care trebuie implementate pentru a indeplini standardele minime cerute de NATO. La acestea se adauga cateva miliarde de euro pentru operatiuni de intretinere, scolarizarea personalului etc. Multi factori de decizie, mai ales intr-un an electoral, vad aceasta suma ca pe un cost inutil in momentul de fata, dar se uita ca acesti bani vor trebui cheltuiti pentru indeplinirea obiectivelor”.

 

Tiberiu Urdăreanu și-a asumat riscuri, a îndrăznit să facă lucruri care nu erau încă experimentate în România. Prin spiritul său inovator a reușit să aducă tehnologii noi care i-au adus profit în timp.

            Implicarea sa în modalitățile de securizare, de apărare a teritoriului României poate fi semnificația unui sentiment de patriotism puternic dezvoltat sau intuirea unui domeniu la a cărui dezvoltare a putut participa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: