Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Sorin Şerban Vulpescu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

SORIN SERBAN VULPESCU (49 ani)

Avere estimată: 55 mil. euro

Domiciliu:Bucureşti

Domenii: Construcţii

Sorin Vulpescu administrează împreună cu partenerul său de afaceri Dan Besciu firma de construcţii EuroConstruct Trading’98, specializată în construcţii şi reparaţii de drumuri. Prin intermediul acesteia au obţinut în ultimii ani contracte de sute de milioane de euro provenite din mediul public, de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Administraţia Străzilor din Primăria Generală a Capitalei. În perioada 1997-2004, firma a avut doar trei contracte cu Ministerul Transporturilor. După 2004 “Euroconstruct” a încheiat 12 contracte cu Compania Drumurilor Naţionale. Nouă dintre contractele încredinţate firmei “Euroconstruct” de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), subordonată MTCT, au fost încheiate în 2005, cu o valoare de 14,3 milioane de euro. Trei dintre contractele din 2005, în valoare cumulată de 4,5 de milioane euro, au fost încredinţate prin procedura negocierii cu o singură sursă. Tot prin negociere cu o singură sursă, CNADNR a mai încheiat, în acest an, alte trei contracte cu “Euroconstruct”, la o valoare de 300.000 de euro. La acestea se adaugă contractul de 30 de milioane de euro pe care “Euroconstruct”, în asociere cu alte două firme, l-a câştigat în iunie 2006, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii la un tronson al Autostrăzii Bucureşti-Piteşti.  În noiembrie 2004 Euroconstruct a preluat deasemeni de la stat, sub forma asocierii în participaţiune, Complexul Muntenia din Snagov. Activul amintit a fost cedat de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) firmei Euroconstruct, pe o perioadă de 10 ani, contra unor tarife foarte mici: 1.150 de euro lunar. Cei doi s-au angajat că vor efectua investiţii de două milioane de euro iar Conform punctului 12.2 din “Contractul de asociaţiune în participaţiune”, vor avea oricând posibilitatea de a cumpăra Complexul Muntenia.

Euroconstruct Trading ’98 este unul dintre principalii constructori de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de 58,7 mil. euro, fiind implicată în construcţia tronsonului de autostrada Moară Vlasiei-Ploiesti (45 km), în consorţiu cu firmele PA & CO International şi Spedition UMB. Compania are în derulare mai multe contracte de întreţinere de drumuri în Capitala şi construieşte unul dintre tronsoanele centurii de sud a Capitalei împreună cu Romstrade.

Sorin Vulpescu, în parteneriat cu Beşciu, este şi proprietarul restaurantului Golden Blitz, devenit celebru încă din anul 2000 datorită faptului că era frecventat de nume mari din politică precum preşedintele Traian Băsescu. Cei doi proprietari ai faimosului restaurant din zona Răzoare, supranumiţi şi „regii asfaltului“, au dărâmat din temelii vechea locaţie a Golden Blitz încă din luna februarie a anului trecut, pentru a extinde suprafaţa unităţii şi a spori numărul locurilor de parcare. Localul va fi transformat într-o clădire cu şapte niveluri, care va cuprinde, pe lângă un restaurant, şi spaţii de birouri.

Sorin Vulpescu împreună cu partenerul său de afaceri au decis la începutul anului 2010 intrarea pe piaţa taxiurilor a brandului Golden Blitz. Taxiurile sunt operate prin compania de construcţii Euro Construct Trading ’98 şi au fost retrase de la firma Fly Taxi.

Sorin Vulpescu este un om de afaceri controversat, averea acestuia crescând mai ales în urma câştigării a numeroase contracte de asfaltare a străzilor, în special din Bucureşti, contracte din care compania Euroconstruct a câştigat sume importante din banii publici. Acest lucru este speculat că nu ar fi fost posibil fără ajutor din partea unor influenţi oameni politici. Sorin Vulpescu nu vede însă nicio neregulă în numărul mare de contracte câştigate în ultimii ani, după ce Alianţa D.A. a intrat la guvernare din 2004. “Este normal să câştigăm pentru că ne-am tot dezvoltat şi vom mai avea contracte noi. Aşa sper, pentru că participăm în continuare la licitaţii. Avem utilaje mai multe şi mai bune, am angajat oameni mai mulţi. Asta e! Ce să fac eu dacă au fost cazuri în care m-am prezentat singur de trei ori la o licitaţie publică? Nu este nici vina şi nici problema mea că nu am avut contracandidat”, a pledat Vulpescu. “Şi trebuie să fim serioşi. Nu poate să se bată cu mine unul care are două roabe. Nu aşa se fac drumuri şi nici autostrăzi. Probabil apar tot felul de articole acum pentru că s-a anunţat rezultatul licitaţiei pentru săptămâna aceasta. Este o problemă politică ce intra în spectrul economic. Nu mă întreabă nimeni ce politica fac. Atunci ar afla că nu fac aşa ceva şi poate lucrurile s-ar mai lămuri”, a mai adăugat Vulpescu, unul dintre cei doi patroni ai firmei Euroconstruct Trading 98 şi ai restaurantului Golden Blitz.

Având în vedere articolele din presă (în marea lor majoritate vorbind despre afacerile firmei Euroconstruct ca fiind rodul clientelei politice şi favoritismului în obţinerea contractelor de multe milioane de euro de la bugetul de stat – conform celor susţinute de Grupului de Investigaţii Politice), creşterile spectaculoase a afacerilor făcute Ministerul Transporturilor (în anul 2005, de exemplu, de 250 de ori), şi nu în ultimul rând declaraţiile sale prezentate mai sus, tind să cred că Sorin Vulpescu nu poate reprezenta un model (corect şi onest) demn de urmat în afaceri.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Sorin-vulpescu_0_269.html
  2. http://grupul.ro/wp-content/uploads/2006/05/actionariat_Euro_Construct_Trading_98.pdf
  3. http://www.roportal.ro/discutii/topic/29602-oligarhii-lui-basescu/
  4. http://www.zf.ro/eveniment/besciu-si-vulpescu-vin-cu-taxi-golden-blitz-5789925/
  5. http://stiri.rol.ro/patronii-golden-blitz-contracte-de-39-de-milioane-euro-5678.html

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/34560/Clientela-politica-de-la-Golden-Blitz-primeste-contracte-de-la-bugetul-de-stat.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: