Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Ovidiu Budeanu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

OVIDIU BUDEANU (50 ani)

Avere estimată: 20-25 mil. euro

Reşedinţa: Bacău

Domenii: Centre comerciale

Omul de afaceri Ovidiu Budeanu este proprietarul mai multor firme, între care Centrul comercial Arena Mall Bacău, postul de televiziune Euro Tv şi Apa-Canal SĂ Oneşti, furnizorul de apă din municipiul Oneşti.  Este supranumit “căpitanul de mall”  având în vedere prima lui meserie şi, mai ales, pasiunea pentru yahting. Averea sa este în creştere şi a fost cotata la 20-25 de milioane de euro. Budeanu a deschis primul mall din Bacău, Arena, care a fost inaugurat în decembrie 2007, reprezentând o investiţie totală de peste 80 de milioane de euro. La deschidere, în anul 2007, proiectul avea o suprafaţă inchiriabila de 19.500 mp, iar în 2008 a fost extins cu încă 6.500 mp utili.

În anul 2010  Budeanu a avut avantajul deţinerii celui mai mare mall din zonă, ceea ce i-a permis atragerea unui număr de vizitatori destul de ridicat. Potrivit omului de afaceri, traficul în cadrul mall-ului se ridică la 14.000 de vizitatori în weekend, o cifră uşor mai mare comparativ cu cea din urmă cu un an, când traficul Arena Mall era de circa 12.000 de persoane. Suprafaţa totală a mall-ului este în prezent de 43.000 de metri pătraţi construiţi, printre chiriaşi numărându-se : Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, TeraNova, Reserved, Humanic, Fox, Kenvelo, Deichmann, New Yorker, Takko, Intersport adidas, Orsay, Sephora şi KFC.  În 2010, Arena Mall s-a aflat în Top 10 cele mai performante malluri şi parcuri de retail din afara Bucureştiului ca volum al vânzărilor. ”A fost un an dificil în care am făcut eforturi destul de mari pentru susţinerea întregului proiect şi atingerea obiectivelor stabilite pentru 2010. Considerăm însă, că beneficiul pe care l-a adus intrarea marilor retaileri în Arenă Mall, a meritat. Acum ne bucurăm de un consumator matur, obişnuit să găsescă aici confortul unui comerţ civilizat.”, a declarat Ovidiu Budeanu.

Evoluţia Arena Mall nu se opreşte aici. Pentru viitor sunt pregătite şi alte proiecte pentru dezvoltarea acestuia într-un concept de “Family Mall”. „În perioadă ce urmează vom urmări mult mai atent obiceiurile şi tendinţele în materie de consum, pentru a adapta mixul de chiriaşi la cerinţele pieţei. Prin campaniile de marketing pe care le vom organiza, vom urmări fidelizarea clienţilor şi compensarea bugetelor de cumpărături restrânse, prin mărirea ariei de acoperire (catchment area).”

Povestea omului de afaceri băcăuan este una de succes, dar se pare că odată ce a ajuns persoană publică, fiind şi vicepreşedinte al PNL Bacău, a fost adeseori în vizorul presei din pricina datoriilor la bugetele publice Sumele pe care le datora în anul 2005 statului, prin firmele sale, erau de ordinul miliardelor. Numai patru dintre societăţile despre care se ştie că îi aparţin au de dat statului cam 35 de miliarde de lei. Cele mai mari sume erau datorate de societatea Onsal, peste 25 miliarde de lei şi Apa Canal, peste 8 miliarde de lei. Datorii considerabile avea de achitat şi firma Servsal, tot din Oneşti, care depăşesc 1,2 miliarde de lei, dar şi societatea Promode Bacău. În total, Budeanu avea de plătit statului cam 35 de miliarde de lei, din care firmele din Oneşti deţin o pondere de peste 80 la sută, datorie despre care nu se găsesc informaţii în presa cum că ar fi fost achitata.

Ovidiu Budeanu este cunoscut şi ca un mare admirator al luxului, în anul 2007 fiind cel care a făcut cea mai scumpă achiziţie la târgul produselor de lux “Luxury Show”, de la Romexpo, cumpărând iahtul Princess 42 – cel mai valoros produs expus la târg, cu excepţia unui colier de 1,4 milioane de euro.

 

Surse:

 

  1. http://www.forbes.ro/Ovidiu-budeanu_0_419.html
  2. http://www.contrasens.com/2007/12/10/budeanu-yaht-de-un-milion-de-euro.html
  3. http://www.desteptarea.ro/datornicii-care-ne-conduc.html
  4. http://www.ghidulbacaului.ro/2010-anul-proiectelor-finalizate-in-arena-mall/
  5. http://www.cancan.ro/life-style/utile/liberalul-ovidiu-budeanu-a-luat-iahtul-de-1-000-000-de-euro-11800.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: