Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Nicolae Dumitru

Posted by cercetator on July 12, 2011


NICOLAE DUMITRU

de Alexandra Tuncă

 

 Top 300 / 2010 – locul 20;

Averea estimată: 280-300 miloane euro

Vârstă: 46 de ani

Reşedinţă: Bucureşti

Domeniu: imobiliare, construcţii, turism

Nicoale Dumitru, poreclit Niro este un om de afaceri român, are 46 ani, este născut în Bucureşti, cartierul Ferentari, este căsătorit. Nicolae Dumitru a terminat Academia de Studii Economice în 1996.

El este preşedintele grupului Niro Investment care adună în structura sa peste 20 de companii distincte. Acestea activează în domenii dintre cele mai variate: industria bunurilor de larg consum, industria alimentară (producţie, distribuţie, comerţ), domeniul imobiliar, industria construcţiilor de locuinţe şi de business, servicii de pază şi protecţie, industria de agrement şi alimentaţie publică, alte investiţii. Aici sunt incluse: Compania Niro Investment SA care a fost înfiinţată în anul 1995 şi reprezintă firma-holding, în jurul căreia s-a dezvoltat Grupul de firme Niro Investment; complexul comercial Dragonul Roşu cu 5000 de buticuri şi spaţii de birouri, toate amplasate pe un teren de 28 de hectare din comuna Dobroieşti, judeţul Ilfov; Grand Hotel du Boulevard; Crama Domnească; clădiri de birouri din zona Herăstrău şi din Piaţa Traian. De asemenea, omul de afaceri mai produce băuturi răcoritoare din gama Happy şi editează revista “Balcanii şi Europa”.

Niro Investment Group colaborează cu cea mai importantă sportivă a tuturor timpurilor, Nadia Comăneci prin faptul că aceasta reprezintă imaginea grupului iar acesta, conform site-ului:www.nirogroup.ro, este alături de ea în proiectele umanitare şi sociale pe care marea gimnastă le desfăşoară în România..

Editorialul “Evenimentul zilei” a scris într-un articol din anul 2009 că Nicolae Dumitru este printre românii care şi-au cumpărat proprietăţi în Monte Carlo, una dintre modalităţile de relaxare ale omului de afaceri fiind aceea de a pleca cu iahtul în larg şi a asculta manele.

Nicolae Dumitru este unul dintre cei mai controversaţi miliardari din România, asociat de presa, ani de zile, cu lumea interlopă. Nicolae Dumitru a recunoscut pentru “România liberă” în anul 2007 că are foşti securişti de renume printre directorii executivi, tocmai pentru a proteja legalitatea afacerilor. Acesta a mai precizat că singurul lui defect este că aparţine minorităţilor: “Sunt ţigan şi de aceea sunt asociat de lume cu interlopii. N-a ieşit acuzaţia pentru că nu a putut fi dovedită legatura mea cu ei….Nu fac politică, dar am sponsorizat, este adevărat, partidele politice. Nu unul, ci pe toate, nu partidele propriu-zis, ci acţiunile lor. Numai în 2006 am făcut donaţii şi sponsorizări de un milion de euro. Am dat bani doar pentru acţiunile sociale, care pot ajuta într-adevar. Afaceri cu statul nu am făcut şi nici nu voi face, pentru a mă gândi că ei mă pot ajuta într-un fel. Concret: eu angajez numai persoane care lucrează. ”

S-a născut în Bucureşti, într-o casă de chirpici de pe strada Păstrăvului 20, imobil care există şi acum. “Am vrut să cumpar vechea casă, dar mi-a fost ruşine. Ce să le spun oamenilor? Eu am ajuns mare şi tare şi de aceea vreau locuinţa înapoi? Evident ca le-aş fi oferit condiţii mult mai bune de trăit. Până la urmă, am renunţat de ruşine, dar şi pentru că eu nu sunt genul să-mi fac muzeu sau să-mi inşir istoria pe pereţi”, subliniază Niro, care, cu toate acestea, a scos recent o carte despre ţigani celebri. Nu a scris-o el, ci a plătit toate cheltuielile făcute de o firmă a sa, care editează ziarul: “Balcanii şi Europa”.

Înainte de revoluţie, Nicolae Dumitru a practicat ca sport popicele şi a fost selectat chiar în lotul naţional şi a plecat în turnee. “Ca toţi sportivii, atunci când plecam undeva, răbdam de foame şi cumpăram tot felul de lucruri din diurna, apoi le comercializam în ţară. La 21 de ani m-am căsătorit şi a trebuit să mai fac ceva pentru a-mi întreţine familia. La 23 de ani aveam doi copii, eram angajat de forma la tot felul de întreprinderi, jucam popice şi făceam obiecte din plastic. Mi-am cumpărat o maşină de injecţie şi produceam – de la clame şi piepteni – tot ce se putea din plastic”, povesteşte Nicolae Dumitru. Aceasta ultimă îndeletnicire l-a facut să ceară sfaturi de la un vecin de apartament, colonelul Constantin Salitra. Salitra avea să fie cel care, dupa 1990, l-a propulsat în afaceri pe Niro.

Nicolae Dumitru este un om de afaceri controversat. Legăturile sale de-a lungul timpului cu lumea interlopă prin fraţii Cămătaru, faptul că afacerile sale au crescut precum Făt-Frumos din poveşti, duc la lipsa de credibilitate referitor la legalitatea lor. Dacă am vrea să-l credem, Niro a pornit de la un credit de 100.000 de dolari în anul 1993 – “bani pe care i-am rambursat, nu ca alţii” – şi a ajuns în anul 2010 la o avere de 50 de milioane de euro.

El nu se vede aşa bogat, chiar dacă are 15 societăţi, un apartament, două case, maşini de lux, sute de angajaţi etc. “Eu nu am nimic pe numele meu. Totul aparţine firmei. Până şi casa în care locuiesc. Daca dau faliment pierd tot. Sper să nu se întample asta.”

Scandalurile nu s-au ţinut nici în anul 2010 departe de Dragonul Roşu, consolidându-i imaginea de periferie a comerţului legal din Bucureşti şi pol al raziilor poliţieneşti. Bilanţul amenzilor date de fisc la Dragonul Roşu a depăşit, doar în luna august a anului 2010, o jumătate de milion de euro. Responsabilul cu comunicarea al grupului Niro, Ion Badea descria astfel descinderile poliţiei de la Dragonul Roşu: „Săptămânal se fac razii. Ne afectează la imagine.”

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://bloggers.com/post/rememberisi-mai-aduce-cineva-de-nicolae-dumitrurdquonirordquoafacerea-niro-si-elena-de-niro-1860137

2. www.nirogroup.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: