Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Nicolae Dimaca

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

NICOLAE DIMACA (60 ani)

Avere estimată: 20-25 mil. euro

Domiciliu: Constanţa

Domenii: auto

Nicolae Dimaca este  un afacerist constănţean proprietar al companiilor
Expocar Trade, Kamsas şi Premium Auto, o reţea de showroomuri auto în Constantă, Bucureşti, Călăraşi, Slobozia, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea şi Buzău. După ce a absolvit facultatea de subingineri a fost repartizat la Iaşi, dar a preferat să rămånă în Constanţa, unde şi-a deschis un service radio-TV. Era înainte de 1989, cånd a început să economisească bani pentru a-şi cumpăra o Dacie papuc. A renunţat însă la idee, găsind că e mai important să folosească banii pentru a extinde spaţiul destinat service-ului. După 1990, a început comerţul cu electronice, avånd ca partener compania Nei, fiind unicul distribuitor din această zonă a ţării. Dimaca şi-a redefinit afacerea, transformându-se în dealer de maşini. El a fost cel care a adus autoturismele Daewoo şi Opel pe piaţa românească. Profitând de apetitul romanilor pentru nou, afaceristul a speculat şi faptul că aceştia nu mai aveau bani să îşi achiziţioneze bunuri cu banii economisiţi, aşa că a aplicat sistemul de „vânzare în rate”. Aşa se face ca de aici până la a înfiinţa prima societate de leasing din România, nu a mai fost decât un pas, el aflându-se şi printre primii dealeri auto care au introdus sistemul buy-back.

De aici până la succes nu a mai fost decât un pas, iar firmele lui Dimaca au ajuns să atingă, în 2007, o cifră de afaceri de 39 de milioane de euro, an în care a vândut 2.500 de automobile. După tentative de a-şi extinde portofoliul cu Land Rover şi chiar Hummer, la ora actuală, omul de afaceri se concentrează pe vånzarea a cinci mărci: Opel, Chevrolet, Volvo, Mâzda şi Suzuki. Cifră de afaceri a Expocar Trade a ajuns în anul 2009 la 8,2 milioane de euro, de trei ori mai mică decât cea din 2008. Nici cealaltă firmă pe care Dimaca o controlează, Premium Auto nu s-a simţit prea bine în perioada de criză, iar cifra de afaceri a ajuns în anul 2009 la doar un milion de euro, faţă de 5,3 milioane în 2008. Iniţial, Dimaca a înfiinţat compania Kamsas şi a vândut primele maşini încă din anul 1996. În total, grupul Kamsas, controlat de Nicolae Dimaca, deţine nouă showroomuri auto dotate şi cu service pentru perioada post-vanzare.

În urmă cu şapte ani, „Expocar” a încheiat mai multe contracte de achiziţionare autoturisme în leasing cu mai multe firme de taxi din Constanţa. În total, aproximativ 170 de autoturisme au ajuns la societăţile de taxi. În 2009, firmele care au primit maşinile au resimţit criza şi nu şi-au mai plătit ratele la timp, acumulând totodată şi restanţe. Cu toate că taximetriştii au cerut reeşalonarea plăţilor, cererea le-a fost refuzată de Nicolae Dimaca, ceea ce a dus la acuzaţii la adresa să precum că ar fi mărit nejustificat penalităţile. Această dispută însă a rămas  să se rezolve în mod amiabil sau în instanţă.

Nicolae Dimaca crede că piaţa locală a atins vårful de creştere în 2007, iar de acum înainte, în afacerile din domeniu, diferenţa o va face calitatea serviciilor. „Piaţa auto este plină şi oarecum în reorganizare, afacerile pe acest segment vor creşte de acum încolo din volum, dar mai ales din calitatea serviciilor oferite de dealer“, spune Dimaca, care se gåndeşte deja dacă nu ar fi cazul să-şi diversifice afacerea: „În afaceri trebuie să ştii cånd să schimbi macazul pentru a merge pe profit. La noi, piaţa se reglează natural; în capitalismul dezvoltat este uşor diferit, lucrurile sunt oarecum controlate“.

Nicolae Dimaca apare ca un om de afaceri abil, cu un spirit antreprenorial dezvoltat, care se poate adapta uşor unor noi provocări. Povestea lui este cea a unor oameni care imediat după revoluţie au pornit de jos, care nu au avut o bază obţinută altfel decât prin propriile acţiuni, având însă spirit afacerist şi profesionalism, pe care l-a dobândit cu timpul şi odată cu dezvoltarea afacerilor.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Nicolae-dimaca_0_630.html
  2. http://www.uups.ro/43984/kamsas-calca-pe-urmele-cardinal-motors-pentru-dimaca-au-apus-vremurile-in-care-facea-bani-din-orice.html
  3. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/reteta-unei-averi-ridicate-din-vanzarea-de-automobile-112338.html
  4. http://lideruldeopinie.ro/48602/taximetristi-lasati-fara-apartamente
  5. http://www.replicaonline.ro/trans-taxi-si-dimaca-de-la-expocar-au-ajuns-la-o-intelegere-vezi-video-22879/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: