Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Mircea Oltean

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Radu Vălean

Dimensiunea 1

Mircea Oltean are 52 de ani şi se numără printre puţinii producători autohtoni care fac faţă cu brio contextului economic dificil, şi e mândru de asta. Afaceristul din Reghin produce utilaje forestiere prin firma IRUM, pe care a reuşit să o obţină prin privatizare în 1999. Una dintre companiile care nu s-au lăsat doborâte de anul 2009, ba chiar s-au dezvoltat, făcând mutări – surpriză în ţări vecine României, este Maviprod SRL Reghin. Distribuitor unic al celebrelor motoare diesel Perkins, Maviprod a preluat aceasta operaţiunea şi pe piaţa Ungariei, începând cu 1 ianuarie 2010.

Dimensiunea 2

Conform lui Mircea Oltean un rol important în succesul grupului de firme îl au angajaţii, considera el. „Factorul uman este cel care face diferenţa, în cele din urmă, şi sunt foarte mulţumit că am reuşit să păstrez angajaţii de la un an la altul“, explică el. Afaceristul este mândrul de faptul că în scurt timp va ajunge să fabrice în România un tractor în întregime românesc, speranţa să este ca piaţa din România va fi mai receptive la produsele sale în acel moment. Mircea Oltean este de părere că profiturile din afaceri, reinvestite, sunt spre binele comunităţii. Deşi nu şi-ar dona din avere este preocupat de acţiunile caritabile. „Toate profiturile din afaceri le reinvestim tot pentru comunitate, în ideea de a face bine.”, afirma Mircea Oltean.

Dimensiunea 3

Mircea Oltean a pus accentul pe inovaţie în afaceri, a ales un domeniu în care până în prezent în România nu s-a dezvoltat iar apoi a creat un veritabil „boom” prin atragerea de capital şi reinvestirea acestuia. El conştientizează importanta angajaţilor şi a loialităţii acestora încercând să îi păstreze de la an la an pentru a avea o echipă cât mai bine închegată. Din punct de vedere filantropic nu se remarcă cu nimic deosebit, considera simplă reinvestire a banilor un aport vital la dezvoltarea societăţii. Deşi acest lucru este corect, investiţiile sale crează locuri de muncă, conferă putere economică regiunii respective totuşi nu trebuie scăpat din vedere faptul că aceste investiţii nu sunt făcute de dragul societăţii ci pentru a spori veniturile investitorului. Astfel nu putem afirma că în spatele investiţiilor se afla o motivaţie ideologică ci una pur financiară.

 

http://www.forbes.ro/Mircea-oltean_0_611.html

http://www.ziaruldemures.ro/detalii-stire/inapoi/eveniment/articol/mircea-oltean-am-preluat-distributia-motoarelor-perkins-in-ungaria.html

http://www.ziaruldemures.ro/pagini/detalii-stire/articol/as-da-banii-de-la-mine-adio-dar-raman-cu-tine.html

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: