Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui ION ZAPODEANU

Posted by cercetator on July 12, 2011


ION ZAPODEANU

de Gabriela Petre

Avere: 70 de milioane de euro

Vârstă: 58 de ani

Reşedinţă: Iaşi

Domeniu: Imobiliare

Ioan Zapodeanu este numit “regele terenurilor”. În timp ce el îşi evaluează averea la 300 de milioane de euro, estimarile “Forbes 500 Miliardari”, arata ca ieşeanul are doar 90 de milioane de euro. Ieşeanul Ioan Zapodeanu sau “omul cu terenurile”, aşa cum este cunoscut în oraş, a reuşit să adune în ultimii 16 ani o avere de peste 400 milioane de euro din tranzacţii cu pământ. Simplu funcţionar la fosta fabrică de metalo-chimice din Iaşi până la Revoluţie, milionarul deţine în prezent 23.000 de hectare de teren în ţară şi 2.000 în Cehia.

Cunoscut drept unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa imobiliară din România, ieşeanul Ioan Zapodeanu susţine că întotdeauna a fost bogat.

A reuşit să facă afaceri uriaşe care i-au adus milioane de lei în buzunare încă din anii ’90.  Se poate lăuda că deţine proprietăţi importante în toată ţara. A reuşit  să îşi pună la punct o reţea naţională de colaboratori, care îi şoptesc cele mai importante ponturi din domeniul imobiliar.

Ioan Zapodeanu a început să facă bani încă dinainte de Revoluţie. Devenise cunoscut în tot oraşul drept omul care face rost de orice la capitolul piese auto. L-a prins revoluţia cu circa 4 milioane de lei vechi în buzunar, echivalentul la acea vreme a 200.000 de dolari. O adevărată avere pentru anii ’90. “După revoluţie am investit masiv în piese auto. Vindeam piese şi la preţuri de 100 de ori mai mari decât le luam eu. În 1994, aveam strânşi circa 3 milioane de dolari, pe care începusem să-i investesc în terenuri”, mărturiseşte Zapodeanu. În goana după pământ a renunţat la afacerea cu piese auto.

Are o fiica  din prima căsătorie  care a fost implicată într-un accident auto grav şi despre care are o părere foarte buna. ”Pe fiica mea o cheama Amalia, si este casatorita de zece ani cu Gelu  (Gelu Rusu), dar nu-i mai stiu numele exact de familie al acestuia. Nu stiu sa spun daca a fost copilul meu implicat in accident deoarece am fost plecat din localitate si am revenit astazi. Nu pot sa spun daca are vreo treaba cu acest caz, deoarece nu o controlez. Este o fata cuminte, care nu ar face prostii de genul acesta”, a spus Ioan Zapodeanu. Acestea sunt afirmaţiile tatălui în urma accidentului în care fiica sa  a provocat o coleziune cu alte 5 maşini.

Surse:

http://www.adevarul.ro/financiar/expert_imobiliar/Ioan-Zapodeanu-regele-iesean-terenurilor_0_31798231.html

http://www.agendadeiasi.ro/ziare/ziarelocale/21-continut/15355-fiica-afaceristului-ioan-zapodeanu-este-vinovata-de-accidentul-de-miercuri-noapte-soldat-cu-sase-masini-avariate.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: