Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Ion Dumitrache

Posted by cercetator on July 12, 2011


 Social-democratul capitalist

de Petru Moldovan

54 de ani/Constanta

Turism, comert, imobiliare

Avere: 54-55 milioane euro

 

Politica si afacerile merg in mana, fara discutie! Un mare manager a unei intreprinderi, indiferent de marimea acesteia, cu siguranta va face fata si in lumea politica. Ca pana la urma, totul e un schimb rational, iar oamenii, inainte de a avea profesii, sunt agenti comerciali, mereu angajati in diferite schimburi. Cam asa ar suna filosofia de viata a domnului Ion Dumitrache, consilier judetean PSD Constanta. Domnul Dumitrache si-a cladit o reputatie de „colectionar” de firme, fiind actionar la nu mai putin de 12 societati comerciale, si avand in proprietate peste 370 hectare de teren agricol si 30 hectare de teren forestier in judetul Dolj[1]. Mai precis, familia Dumitrache patroneaza ziarul local „Observatorul” (cu un tiraj de 2000 exemplare[2]), un lant de farmacii, mai multe spatii comerciale, cat si Santierul Naval Midia Navodari. Colectia domnului Dumitrache continua cu un pachet de actiuni la Marina&Sainst (care detine 54% din Muntenia Estival 2002), Hotelul Muntenia (doua stele) fiind situat la 50 m de plaja, in statiunea Olimp. Totusi, datorita unor probleme financiare, in 2005 el a ratat topul 300 Capital, avand mai multe datorii catre statul roman, iar la sase societati comerciale unde era proprietar sau asociat li s-a pus sechestru in vederea recuperarii datoriei[3].

Tatal deputatei PSD, Cristina Dumitrache, si-a inceput cariera politica, mai intai in Consiliu Local, iar din 2008 este membru in Consiliu Judetean din partea PSD.

In ansamblu, domnul Ion Dumitrache prefera sa ramana un personaj discret, si sa-si gestioneze interesele si companiile in liniste, lasandu-si ziarul sa vorbeasca pentru el. In acest spirit, el a reusit sa ocupe locul121 in topul 300 Capital, cu o avere estimata la 54-55 milioane euro.

Desi este departe de reputatia si „ordinul” unui mogul, domnul Ion Dumitrache se pare a adoptat modelul „politician afacerist cu ziar”, cliseu devenit un laitmotiv mioritic. In lipsa unor informatii mai precise despre Ion Dumitrache, nu se pot deriva niste concluzii pertinente, in raport cu implicarea dansului in societate (mai ales ca declaratia de interse stipuleaza neparticiparea in vreo organizatie nonprofit); acestea fiind spuse, ii doresc mult succes domnului social-democrat cu capital stufos!

Surse:

Revista Forbes 500 Miliardari, Septembrie 2010

http://www.uups.ro/26787/ion-12-firme-dumitrache-s-a-reactualizat.html

http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/politic/din-cauza-datoriilor-la-stat,-ion-dumitrache-a-ratat-top-300-anul-acesta.html

http://www.realitatea.net/deputata-psd-acuzata-de-ani-de-fals-in-declaratii_840572.html

http://www.mediaindex.ro/articol.php?a=48&s=12&ss=-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: