Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Ioan Niculae

Posted by cercetator on July 12, 2011


IOAN NICULAIE

de Tuncă Alexandra

 

Top 300 / 2010 – locul 19;

Averea estimată: 300-310 miloane euro

Vârstă: 53 de ani

Reşedinţă: Braşov

Domeniu: producţie, construcţii, turism, sport, imobilare, agricultură, zootehnie

Ioan Neculaie este un om de afaceri român care deţine producătorul de autocamioane Roman Braşov, hotelul Piatra Mare şi complexul Favorit din Poiana Braşov, hotelul Bodoc din Sfântu Gheorghe, este patronul grupului de firme Prescon profilate pe producţia de materiale de construcţie şi pe construcţii civile şi industriale şi echipa de fotbal FC Braşov.

Agricultura este un alt domeniu unde are afaceri. Deţine mai multe sute de hectare de teren arabil, câteva livezi şi aproximativ 100 de hectare de vita-de-vie iar în anul 2008 a investit la Codlea peste două milioane de euro într-o fermă de 400 de vaci.

Ioan Niculaie este membru PD, respectiv PD-L din anul 1996 iar în anul 2008 a candidat pe listele PD-L Braşov pentru Senat, la alegerile parlamentare dar nu a câştigat un loc de senator.

Braşoveanul preferă să investească în modernizarea camioanelor şi a autovehiculelor produse la Roman, pe care apoi le vinde armatei americane, şi în hotelurile pe care le deţine, cel mai mare aducător de profit fiind Piatra Mare din Poiana Braşov. În octombrie 2004, a avut loc în acest complex hotelier reuniunea Miniştrilor Apărării din ţările NATO.
Ioan Niculaie s-a născut la Codlea, are 53 de ani, este căsătorit şi are un copil.

Ca orice om de afaceri înstărit, Ioan Niculaie are şi hobby-uri, unul fiind fotbalul. Omul de afaceri este patronul echipei de fotbal FC Braşov pe care a cumpărat-o din pasiune pentru acest sport dar din care a făcut, ulterior şi o afacere. De asemena colecţionează vehicule de lux.

Pe lângă automobile de lux, piesa de baza a colectiei de mijloace de transport este un elicopter EC-120, în valoare de aproximativ 1.200.000 de euro, pe care omul de afaceri îl foloseste în deplasările prin ţară sau îl închiriază celor pasionaţi de zbor.

Nu-şi mai aminteşte de când nu şi-a mai luat concediu, si nici unde şi l-a petrecut pe ultimul. Cea mai mare pasiune a sa a devenit dormitul.

Criza economică i-a afectat puternic afacerile. Astfel uzinele de autocamioane Roman au înregistrat o scădere abruptă a vânzărilor. Grupul Prescon a resimţit criza, după cum declara acesta: “Avem nişte şantiere, dar puţine. În comparaţie cu anii trecuţi, acum dacă suntem pe la 20%. Merge foarte, foarte prost.” De asemenea, omul de afaceri a stopat investiţiile la hotelul Bodoc pe care spera să îl aducă la un standard de cinci stele.

În martie 2010, Ioan Neculaie a pierdut dreptul de proprietate asupra pachetului majoritar de acţiuni la societatea „Pro Roman”, administratorul parcului industrial Roman Braşov, în favoarea omului de afaceri Ioan Olaru. La data de 20 aprilie 2011 a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru că a construit ilegal pe un teren al cărui proprietar era tot Ioan Olaru.

Referitor la acţiuni de binefacere, declaraţia lui Ioan Niculaie a surprins atunci când a fost solicitat de consiliera prefectului, Adriana Donţu, de a contribui şi el cu ceva la acţiunea de ajutorare a sinistraţilor din Moldova, în urma inundaţiilor din vara anului 2008: „N-am de unde!” Ulterior, miliardarul Neculaie a „explicat” motivele şocantului său refuz: „N-am zis că nu vreau, ci că nu prea pot acum, fiindcă sunt în criză mare, am avut investiţii imense în fotbal, am băgat peste 10 milioane de euro numai în stadioane şi nu mai am bani! La inundaţiile din anii trecuţi am trimis zeci de camioane cu materiale de construcţii, fără să mă laud la presă.”

Omul de afaceri Ioan Neculaie, patronul FC Braşov, a primit în data de 19 aprilie 2011, o sentință de patru ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de tulburare de posesie. Sentinţa a fost dată de Judecătoria Braşov şi nu este definitivă, sub supraveghere judiciară, cu o perioadă de probă de şapte ani. Ioan Neculaie a depus deja recurs la decizia Judecătoriei Braşov, a relatat Mediafax.

Dosarul în care a fost condamnat Niculaie are la bază o speţă legată de un teren din Poiana Braşov, de 900 de metri pătraţi, pentru care Ioan Niculaie se judecă de câţiva ani cu Ioan Olaru. Ambii afacerişti au hoteluri construite pe parcela în cauză. Instanţa a decis că Ioan Niculaie a ocupat în mod abuziv terenul în cauză, pe care acesta a construit o sală de conferinţe. În urma acestei decizii, miliardarul Ioan Neculaie a declarat: “Avocaţii mei au declarat deja recursul şi mai mult ca sigur că nu voi avea niciun fel de probleme să câştig la Tribunal, pentru ca n-am tulburat niciun fel de posesie. Decizia a dat-o un judecator care are ceva cu mine, deşi nu-l cunosc, sau e prieten cu avocata părţii adverse. Pentru un trotuar de gard mutat câţiva metri numai un nebun mă putea condamna aşa, la o asemenea pedeapsă!”

Ce mai spune despre el Ioan Neculaie este că din 2011 este cetăţean american: “A câştigat nevastă-mea la Loteria vizelor în ’96, mi-au dat rezidenţă şi cinci ani mai târziu cetăţenia! Cu drept de vot! Şi io n-am stat în State mai mult de opt zile odată! Le-am şi zis că io am afaceri aici”.

Ioan Niculaie este un om de afaceri controversat, controversa începând cu uzina Roman, pe care a obţinut-o în urma unui presupus tun imobiliar, pe marginea căruia candidatul braşovean a fost subiectul mai multor dosare în Justiţie, inclusiv la nivelul DNA. Anchetele deschise împotriva lui Neculaie vizau capete de acuzaţii multiple: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Fiscul braşovean a pus sechestru pe bunurile omului de afaceri din cauza datoriilor clubului de fotbal pe care îl patronează.

Este cunoscut faptul că miliardarul braşovean e un patron dur cu angajaţii săi. S-a spus chiar că-i supraveghează din elicopter: “Pure prostii! Sunt io atât de dur cu oamenii, că 4.000 au rămas lângă mine!?”. Apoi, se contrazice singur: “Am dat 3.500 de inşi afară. Acum mai am 1.500… Sper să încerc, să angajez vreo 2.000 înapoi”, se încurcă în cifre industriaşul de conjunctură.
Afaceristul a fost la un pas de a căpăta imunitatea oferită de un fotoliu de senator PDL. “Am rămas membru inactiv. De fapt io am câştigat alegerile!” A avut cele mai multe voturi, dar, la redistribuire, a ieşit senator PNL-istul Ioan Ghişe, fostul primar al Braşovului. “M-am bucurat că a ieşit Ghişe, că rămăsese fără serviciu. Am băgat mai puţini bani decât în alte campanii unde n-am candidat!”

Din comportamentul său, din declaraţiile date presei, precum şi din problemele pe care le are cu legea, referitor la afacerile pe care le derulează, Ioan Niculaie este o persoană plină de sine, puternică prin prisma averii pe care o deţine şi pe care crede că braţul legii nu o poate atinge (vezi declaraţia dată în anul 2011 referitoare la faptul că a fost condamnat pentru că a construit pe un teren care nu îi aparţinea), o persoană pe care problemele sociale ale semenilor săi nu o afectează (vezi declaraţia referitoere la întrajutorarea sinistraţilor de la indundaţiile din anul 2008) şi o persoană care trebuie să-şi etaleze averea prin colecţiile de lux pe care le deţine şi faptul că îşi supraveghează angajaţii din elicopterul personal.

 

Reviste

300 Cei mai bogaţi români, Revista Capital 2010

Pagini web

1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Neculaie

2. www.mytex.ro/

3. www.libertatea.ro/detalii/articol/colectionarul-de-masini-164379.html+ioan+niculaie+avere&cd=10&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

4. http://www.b1.ro/stiri/eveniment/ioan-niculaie-condamnat-la-patru-ani-de-inchisoare-cu-suspendare-3490.html

5. http://ro.catavencu.ro/judetul-brasov-7506

6. http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioan-neculaie-berlusconi-de-brasov-daniela-crudu-bianca-dragusanu-926379.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: