Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Horatiu Dan Buzatu

Posted by cercetator on July 12, 2011


 Boemul examenelor luate

de Petru Moldovan

50 de ani/Craiova

Afaceri cu masini

Avere: 20-25 milioane euro

 

 „Tinerii pornesc în viaţă gata învinşi, îţi înşiră n motive pentru care nu pot face un lucru[1]“. Horatiu Buzatu

„Am luaaaat măăăă …!”… asta as fi auzit daca m-as fi aflat in curtea[2] Institutului de Arhitectura si Sistematizare „Ion Mincu” din Bucuresti, in vara lui 1982, langa panoul cu “Admisi”, tolerand cu stoicism inghesuiala si “bulucul” de curiosi, de sub afis. Cu alte cuvinte, as fi fost partas la o scena antologica si de relevanta biografica ce surprindea fericirea unui viitor arhitect, expusa intr-o jubilare inocenta pe care a dobandit-o din a treia incercare (dupa ce in primele doua dati, a luat sub linie). Dar mai bine mai tarziu, decat deloc. Iar la 50 de ani, domnul arhitect Horatiu Buzatu nu regreta nici o clipa ca si-a ales arhitectura. Sau ca l-a ales arhitectura, pe el.

Ar fi nedrept sa-l caracterizam pe domnul Buzatu doar din prisma artistului care proiecteaza frumos, mereu rememorand romantic crampeie din episodul admiterii, pentru ca dansul s-a dovedit un artist si in ale businessului. Domnul Horatiu Buzatu ocupa locul 269 in Topul Capital din 2010, cu o avere estimata putin peste 20 milioane euro. Asadar, a intrat in grupul select al celor care au izbutit in afaceri si a luat peste linia primilor 300 milionari in euro din Romania! Asa ca, domnul Buzatu mai poate striga o data, „Am luaaaat măăăă …!”

Apetitul pentru business s-a conturat in 1992, materializandu-se printr-o asociere cu un mai vechi  prieten de-al sau din scoala primara, astfel punand pe picioare Arhi Design. Asocierea s-a dovedit a fi de bun augur, acestia ramanand, de multe ori, buimaci in fata graficului care indica o performanta demna de basmele autohtone: cresteau intr-un an, cat altii in 3. Iar succesul pe plan privat, o necunoscuta in vremea aceea pentru societatea romaneasca, a venit in urma unei asocieri bazate pe incredere, pasiune, si pe comunicare constructiva si transparenta. Metodologia rudimentara si regulile obscure ale pietei, cat si asimetria informationala tipica perioadei democratiei virgine, nu i-a inhibat pe antreprenori, acestia pornind de la comertul cu lapte praf, trecand prin distributia de papetarie (Arhi Design), pana la productia articolelor de papetarie (Interpa).

De la distributia de papetarie, cei doi asociati au decis sa mareasca miza, si sa schimbe profilul afacerii, pastrand ingredientul pasiunii, ca esenta primordiala a oricarei intreprinderi. Astfel s-a nascut Plusauto[3], prima reprezentanta auto din Craiova (in 1998), un show-room dedicat masinilor Ford. Desi a pornit timid, cu o platforma de doar 2 masini, conceptul celor doi a respectat tiparul primei afaceri, devoltandu-se armonios dar rapid, si ajungand al doilea dealer de masini din Romania ca importanta si numar de spatii, dupa Tiriac Auto.

Horatiu Buzatu a avut timp si destule conjuncturi prin care sa inteleaga mai bine textura societatii romanesti, patologiile, chimia si hermeneutica ei. Din dorinta de a contribui la reglementarea problemelor sociale, la maturizarea actorilor economici, si de a avea un impact pozitiv in comunitatea craioveana, a trecut la nivelul urmator. Boemul antreprenor a intrat in politica din responsabilitatea de a face o schimbare in bine, din idealism, din empatie, si dintr-o convingere ca politica este „un instrument prin care societatea sa capete prosperitate, bunastare[4]. Mai intai pe listele PNL-ului, apoi ca fondator al PLD, trecand prin PDL, si sfarsindu-si mandatul de deputat ca independent. Ceva l-a intrigat pe arhitectul vizionar, insa acesta prefera sa nu se avante in declaratii tendentioase si calomnioase, ci elegant, expune destule motive pentru a fi justificat sa blameze cancerul cutumelor corupte cu care lumea politica se hraneste si se reproduce. Dupa un mandat in Camera Deputatilor (2004-2008), pe declaratia lui de avere apar tot cele trei firme pe care le-a inventat, practic, impreuna cu vechiul sau prieten din scoala generala. Spune ca politica nu l-a ajutat, ba din contra, i-a pus o sumedenie de piedici, si l-a lasat cu un gust amar. S-a dezgustat, practic, de dramaturgia macabra a jocurilor de interese, si a nesimtirii incoronate de la cea mai inalta tribuna. Nu a facut afaceri cu statul, si s-a simtit ca un extraterestru in lumea celor „adaptati” unei culturi a fraudei.

In schimb crede in generatia tanara, si o incurajeaza sa-si urmeze visul. Dar nu fara munca: fizica sau intelectuala. Spune ca tinerii trebuie sa se lepede de obiceiul de a se victimiza, stigmatizandu-i pe altii, si dand vina pe persoane terte pentru esecul lor. Acestia trebuie sa constientizeze ca cele mai bune investitii nu sunt banii, ci ideile bune, inovatia, inteligenta, capacitate de munca, perseverenta…

Daca domnul Horatiu Buzatu se poate lauda cu doua luate (in facultate si business), cea de-a treia s-a dovedit a fi de neluat (politica). Dar refuz sa cred ca il putem considera pe acesta, un restantier neserios, ci mai degraba, un „prea romantic” pentru o materie „prea meschina”. Un poet captiv in lumea matematicienilor.

De fapt, scorul este 3-1 pentru arhitect, pentru ca mai presus de toate examenele pe care le-a sustinut in scoala vietii, la examenul „familie” a fost briliant, mandrindu-se cu sotia si cei trei copii ai sai – o binecuvantare „proiectata” de cel mai mare Arhitect. Si asta ii da tot dreptul sa strige: „Am luaaaat măăăă …!

Surse:

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=144&cam=2&leg=2004&pag=5&idl=1

http://www.adevarul.ro/locale/craiova/Craiova-_Portret-Horatiu_Buzatu-arhitectul_afacerilor_cu_masini_in_Banie_0_427757630.html

http://www.horatiubuzatu.ro/index.php?p=presa.interviu101

http://0-100.hotnews.ro/2010/09/24/nou-dealer-ford-la-craiova-deschis-cu-resemnarea-ca-vanzarile-de-altadata-nu-vor-reveni-curand/


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: