Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Dănuţ Prisecariu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

DĂNUŢ  PRISECARIU (44 ani)

Avere estimată: 20-25 mil. euro

Domiciliu: Iaşi

Domenii: Centre comerciale, hoteluri

Danuţ Prisecariu este unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Iaşi, fiind patron al firmelor Alimentară SĂ şi Moldova Universal,  al posturilor media TeleM şi VoxT, şi cel care controlează Uvertura Citymall din Botoşani şi hotelurile Astoria şi Traian din Iaşi. Prisecariu este deasemeni proprietar al Halei Centrale, al firmei Tamaz Frigocarne şi al Hanului Trei Sarmale din Iaşi. Acesta a fost cel care a reuşit unul dintre primele exit-uri semnificative dintr-o afacere imobiliară, vânzând fondului de investiţii Equest la începutul anului 2006 centrul comercial Moldova Mall din centrul Iaşiului, pentru 34,5 milioane de euro.  Tranzacţia efectuată de Prisecariu a propulsat firma acestuia pe primul loc în topul celor mai profitabile firme, aceasta înregistrând la finele anului 2007 un profit net de 55 milioane lei, adică peste 17 milioane euro.

Luând în calcul şi proiectul Uvertura City Mall, a cărui finalizare este programată pentru prima parte a anului viitor, investiţiile antreprenorului numai în Botoşani se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro, un volum semnificativ pentru un oraş cu o populaţie ce trece cu puţin de 100.000 de locuitori şi un buget de venituri de 38 mil. euro în 2008, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei.

Deşi pare să-i meargă bine afacerile, totuşi criza l-a afectat şi pe afaceristul ieşean întrucât, potrivit ultimelor informaţii vehiculate în presă, din datele prezentate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Iaşi, Dănuţ Prisecariu a cerut în 2010 o amânare la plată pentru două societăţi (Tele M S.A. şi Turism Moldova S.A.), sperând că va prelungi scadenţa datoriilor la stat pe o perioadă de şase luni de zile. În ceea ce priveşte Moldova Universal, o altă firmă controlată de Prisecariu, Fiscul ieşean i-a scos la vânzare în luna mai, 2010, în contul datoriilor acumulate la bugetul statului, un apartament. Conform unor informaţii recente din presă, afacerile în spatele cărora se află Dănuţ Prisecariu intră una câte una în executare silită. După SC Construct Design SRL, societatea care ar trebui să construiască mall-ul de la Botoşani şi postul Tele’M, cotidianul Bună Ziua Iaşi anunţă că finanţiştii au pus gaj şi pe mai multe bunuri ale Radio Vox T, post controlat de ieşean.

Chiar dacă aceste informaţii ar fi veridice, totuşi Prisecariu, prin declaraţiile sale, nu da dovadă că s-ar afla în impas financiar. O declaraţie recentă a sa, la inaugurarea celui mai mare mall din Botoşani, pare foarte optimistă: “Sunt onorat şi bucuros să mă aflu aici, alături de dumneavoastră, la inaugurarea acestui mall. Mi-e greu să vorbesc…abia-mi stăpânesc emoţiile. Uvertura este ca şi copilul meu. Îl ştiu de când nu era, a crescut sub ochii mei, s-a înălţat, s-a înfrumuseţat şi…vai! acum sunt nevoit să-l exploatez, să las să fie călcat în picioare, să profit de el. Dar, ce să-i faci, asta-i viaţa noastră a părinţilor. Nu construirea mall-ului a fost dificilă, ci să fac faţă şi să aleg cu maxim discernământ din miile de cereri ale firmelor care doreau să aibă închiriate spaţii în Uvertura. Am fost nevoit să aplic criterii drastice de selecţii. Chiriile încep de la 300 euro pe metru pătrat şi cu toate acestea gradul de ocupare este de 100% şi încă pe-atata precontracte încheiate cu cei care spera că o parte din cei care-au reuşit să închirieze se vor răzgândi în timp. Am avut cereri să închiriem şi scările rulante, dar am refuzat. În schimb am închiriat fântâna arteziană. Aceasta va fi păstrată, însă fără a da drumul la apă. Un alt aspect pe care vreau să-l menţionez este ca firmele care-au venit în cadrul Uvertura au dorit să plătească chiria în avans pe următorii 15 ani, pentru a fi siguri de locul pe care-au reuşit să-l prindă. Deja am în plan construirea în Botoşani a încă 2-3 mall-uri, dar de dimensiuni mai mari. Încă o dată, vă mulţumesc pentru că vă aflaţi aici şi trăiţi alături de mine aceste momente emoţionante şi, să nu fim prea modeşti, istorice”.

Din povestea sa în mediul afacerilor, din comportamentul său şi din declaraţiile sale  preluate de presă, Danut Prisecariu pare a fi o persoană sigură pe sine şi pe calităţile sale de bun anteprenor, puternică prin prisma averii pe care o deţine şi doritoare în a-şi etala bunăstarea prin achiziţii scumpe şi colecţiile de lux pe care le deţine. În anul 2008 el a achiziţionat un avion american de mici dimensiuni, marca Cessna, care costă, conform informaţiilor de pe site-ul firmei producătoare, 367.000 de dolari.

 

Surse:

 

  1. http://www.forbes.ro/Danut-prisecariu_0_381.html
  2. http://www.zf.ro/companii/milionarul-iesean-danut-prisecariu-a-investit-9-mil-euro-intr-un-hotel-de-patru-stele-in-botosani-4591651/
  3. http://www.caietul.info/tag/danut-prisecariu/
  4. http://www.evenimentul.ro/articol/avionul-lui-danut-prisecariu-a-adus-garda-financiara-in-instanta.html
  5. http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/danut-prisecariu-si-a-cumparat-avion~ni4ljg
  6. http://doar-cu-inima.ablog.ro/2011-06-02/
  7. http://ziarero.antena3.ro/1184898287Top_10_Rasturnari_spectaculoase_in_topul_celor_mai_rentabile_firme_din_Iasi
  8. http://www.botosaneanul.ro/stiri/prisacariu-telea-executat-la-radio/

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: