Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Culiţă Tărâţă

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

CULIŢĂ TARÂŢĂ (59 ani)

Averea estimată: 120 mil euro

Reşedinţa: Neamţ

Domenii: Agricultură, prelucrarea lemnului, turism

 

Absolvent al Institutului Agronomic “Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi, Facultatea de Horticultura, Culita Tarata este proprietarul companiei TCE 3 Brazi. Afacerea sa a fost gândită încă de la început ca business de familie, un pachet minoritar din grup, de 10%, fiind deţinut de soţia sa Elvira Târâtă. Însuşi numele companiei, TCE 3 Brazi, a fost creat din iniţialele celor doi şi cu referire directă la cei trei copii ai familiei Târâtă.

Culita Tarata a început afacerile în agricultură cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi. La doi ani după prima recoltă, pentru a creşte valoarea businessului a pus pe picioare ferma de animale, sectorul de abatorizare şi de prelucrare a laptelui şi cărnii.

În prezent, lucrează circa 65.000 de hectare de teren agricol în Insulă Mare a Brailei şi în judeţul Neamţ, are 2.500 de bovine, 10.000 de oi şi 20.000 de porci. Anul acesta Tarata a deschis un abator de bovine şi ovine în judeţul Neamţ care are capacitatea de sacrificare de 400 de capete pe zi. Investiţia realizată 100% din surse proprii a fost de 7,5 milioane de euro. Alături de abator Tărâţă a mai construit şi o fabrică de nutreţuri combinate care a costat 4,5 milioane de euro. Are deasemeni în construcţie şi mai multe silozuri după construcţia cărora se va putea lăuda că are un grup total integrat ce deţine de la culturi de plante până la produse procesate de origine animală.

Pe lângă afacerile din agricultură Tarata şi-a extins activităţile şi în sectorul prelucrării lemnului şi turism. În anul 2009 omul de afaceri din Neamţ a inaugurat un hotel de patru stele în staţiunea Durau (Jud. Neamţ), în urma unei investiţii de patru milioane de euro. Hotelul are 50 de camere, săli de conferinţe, un restaurant, spa şi club de noapte.

În anul 2010 Culita Tarata şi-a predate afacerile fiilor săi. Cel mai mare, George, se ocupa de domeniul lemnului şi răspunde de TC Compil. Mijlociul, Culita, are în administrare afacerile din staţiunea Durau, iar mezinului, Mihai, i-a revenit sectorul agricol, acesta fiind licenţiat în agronomie.

Deşi este un om de afaceri controversat (conform mediatizării sale în presă locală şi naţională), Culita Tarata, conform declaraţiilor sale, pare a fi o persoană pentru care valorile tradiţionale romaneşti contează.  Acesta a înfiinţat Societatea Agricultorilor şi silvicultorilor din România, care îşi propune să întreprindă activităţi pe tot spectrul rural, nu numai pe cel agricol, ci şi pe cele social, economic. Cu privire la aceasta, omul de afaceri a declarat: “Va fi o activitate care să mobilizeze toţi factorii decizionali din satul romanesc: scoala, biserică şi administraţie”.  Tot el declară: “Mediul rural românesc, atras cu seriozitate într-o mişcare de asemenea de anvergură, nu poate decât să creeze un mediu propice. Populaţia din mediul rural este îmbătrânită, condiţii de reîntoarcere a tinerilor din străinătate nu sunt, şcoala nu mai merge, ne confruntăm din nou cu analfabetism, în condiţiile în care ştim că, de-a lungul istoriei noastre, marile valori intelectuale au plecat din mediul rural”.

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Culita-tarata-si-familia_0_371.html
  2. http://www.zf.ro/companii/culita-tarata-isi-imparte-averea-celor-trei-copii-5816991/
  3. http://portal.radioiasi.ro/bogatii-judetului-neamt-a8565.html
  4. http://www.agrinet.ro/content.jsp?page=206&language=1
  5. http://www.in-justitie.ro/in_justitie_nr_6.pdf

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: