Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Costică Rusu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Radu Vălean

Dimensiunea 1

Costică Rusu, proprietarul producătorului de betoane Rombet din Bacău. Omul de afaceri băcăuan a ales să activeze în acest domeniu pentru că nu ştie să facă altceva, după cum spune chiar el. Odată ce a terminat facultatea, Costică Rusu a înfiinţat Unic General Constructor, firma prin care a reuşit în câţiva ani să preia Rombet şi Electroconstrucţia. A mai înfiinţat şi o firmă ce activează pe segmentul lucrărilor de infrastructură, Moldavia Construct. Sunt firme care au reprezentat nucleul afacerii sale, experienţa şi organizarea oamenilor care lucrau în acele companii prezente pe piaţa de prin anii ‘ 50 – ‘ 60, fiind atuurile care l-au ajutat să se menţină în rândul jucătorilor de top. Potrivit aprecierilor sale, dacă până în acest an contractele pe care grupul de firme pe care îl conduce le derula erau încheiate preponderant cu firme din domeniul privat, acum a preferat să se orienteze spre contractele încheiate cu statul român. Dacă înainte de criză financiară antreprenorii erau într-o competiţie continuă, acum au renunţat la orgolii şi s-au aliat pentru a câştiga contracte. Printre contractele la care lucrează în acest moment se număra construcţia unui centru de afaceri din Bacău, un proiect finanţat prin fonduri europene, iar firma care se ocupă de instalaţiile electrice are o serie de lucrări în desfăşurare la Gura Humorului şi la Vatră Dornei.

Dimensiunea 2

Costică Rusu a ales să utilizeze experienta celor care au activat în acest domeniu înaintea lui angajând oameni cu experienţă:  „ Experienţa lor ne-a ţinut şi pe noi în frâu, dacă era doar după noi, era mai rău”. Antreprenorul s-a ghidat în tot ceea ce a întreprins după o idee simplă : să nu te apuci de prea multe lucruri şi, mai ales, să nu te apuci de ceva la care nu te pricepi. Când vine vorba despre această perioadă marcată de criză, Rusu spune scurt : „ Am sistat anul acesta orice fel de investiţii”, precizând ca la nivelul judeţului Bacău au început să se deruleze o serie de achiziţii şi fuziuni între jucătorii de pe piaţa construcţiilor în încercarea de a supravieţui acestei etape. Este un om pasionat de maşini şi mărturiseşte că îl tentează idea organizării unui club auto propriu din care să facă parte alţi iubitorii auto precum şi piloţi de performanţă romani.

Dimensiunea 3

Cu toată că nu îi place să discute despre scandaluri domul Costică Rusu reuşeşte deseori să se afle în centrul acestora, de la imagini controversate care îl surprind în compania unor domnişoare frumoase, până la acuzaţii în presa sau chiar în instanţă asupra legalităţii afacerilor desfăşurate, cum a fost în cazul grevei muncitorilor de la Rombet care au înaintat un dosar în instanţă. Pasiunea sa pentru maşini se concretizează în achiziţia unor autovehicule de marcă, extrem de scumpe şi cam atât. Niciodată nu şi-a pus problema finanţării unui program de siguranţă auto. Omul de afaceri a ales să nu investească în sectorul non profit, impactul social total al acţiunilor sale fiind practic inexistent până în momentul de faţă, el concentrându-se exclusiv pe maximizarea veniturilor proprii.

http://www.ghidulbacaului.ro/miliardarii-bacaului/

http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Inginer-constructor-fiu-din_0_133186827.html

http://www.impartialdebacau.ro/ancheta/investitii-suplimentare-de-a-imaginea-.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: