Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Constantin Pănescu

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Georgiana Gherman

Avere: 16-18 milioane de euro

Vârstă: 51 de ani

Reşedinţă: Argeş

Domenii: Industrie, comerţ, construcţii, turism

Nu multe sunt firmele din România care reuşesc să intre pe piaţa externă şi să trăiască din exporturi. Un astfel de exemplu este Metabet, companie controlată de Constantin Pănescu şi familia Zamfir din Piteşti. Compania a livrat în 2009 structuri metalice şi piese prelucrate din metal în ţări precum Germania, Franţa şi Spania, exportul reprezentând circa 70% din afaceri. Au mai fost exportate macarale portuare în Germania şi Italia, dar şi aparate antiseismice în Franţa, Spania, Portugalia şi Polonia. Semn că produsele româneşti au căutare.

Metabet a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 20 milioane de euro faţă de 12 milioane în 2008, în timp ce profitul s-a dublat la 2,5 milioane de euro. Pentru 2010, Pănescu vrea să menţină cifra de afaceri, aşteptându-se însă la un profit mai mic.„Salvarea mea sper să fie tot exportul pe partea de prelucrări şi confecţii metalice. Avem contracte de patru milioane de euro semnate, fiind în discuţii cu parteneri din Germania, Italia şi Spania“, susţine Pănescu.

Şi Alcadibo, cu activitate în distribuția de echipament electric de joasă tensiune și de materiale pentru instalații electrice, a avut anul trecut creştere, fiind consemnat un avans de 20%, în timp ce pe Selca, firmă care se ocupă de construcţii civile şi industriale, a fost consemnată o scădere de 7-8%. Selca a avut anul trecut o cifră de afaceri de patru-cinci milioane de euro şi un profit în creştere faţă de 2008. După ce în prima parte a anului nu s-a putut lucra din cauza timpului, Pănescu mizează pe un contract de circa şase milioane de euro legat de staţia de epurare a Piteştiului.[1]

 

      Imaginea omului de afaceri este afectată de anumite apariții din media ce fac referire la modalitate de creștere a averii acestuia: ”Tun imobiliar de 2 milioane de euro”[2]. In afară de articole cu detalii referitoare la presupusele tranzacții frauduloase nu au putut fi regăsite date relevante despre Constantin Pănescu. De asemenea, nu am reușit să identific o fotografie relevantă pentru omul de afaceri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: