Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Cătălin Constantin Chelu

Posted by cercetator on July 12, 2011


Cătălin Constantin Chelu

de Gabriela Petre

Avere: 70 milioane de euro
Vârstă: 44 de ani
Reşedinţă:
Domenii:  imobiliare         

Cătălin Constantin Chelu are 44 de ani, a fost preşedinte la SIF Moldova, are o avere estimată la 70 de milioane de euro şi este un investitor activ pe piaţa de capital, acţiunile sale la cele cinci SIF-uri depăşind 50 de milioane de euro.

Noul acţionar principal al Faimar este un important jucător pe piaţa mobiliară, prin casa sa de brokeraj City Invest Galaţi, de-a lungul timpului devenind acţionar principal al câtorva zeci de firme listate la bursă, precum şi la societăţile de investiţii financiare SIF Oltenia, SIF1 Banat-Crisana, SIF Transilvania şi SIF Muntenia.

În ultimii ani, Chelu a fost de mai multe ori acuzat de Comisia Naţională a Valorilor Mobliare (CNVM) că, prin diverse firme, a obţinut controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri şi a fost obligat să-şi vândă acţiunile pentru a rămâne cu mai puţin de 1%, conform legii. Chelu este cercetat de procurorii DIICOT în legătură cu unele tranzacţii pe care societăţi din portofoliul SIF Oltenia le-au făcut pentru capitalizarea firmelor controlate de omul de afaceri.

Ultimul scandal în care a fost implicat miliardarul Chelu a avut loc în 18 noiembrie 2010, când DNA l-a a prins în flagrant delict în timp ce încerca să-i ofere mita 50.000 de euro secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fatuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT. În urma flagrantului, Chelu a fost reţinut şi arestat, împreună cu trei apropiaţi de-ai săi.
În 23 noiembrie 2010, Fatuloiu a fost revocat din funcţie, după ce a recunoscut că firmele familiei sale (conduse de soţia, socrul şi vărul său) aveau afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu. Miliardarul gălăţean a stat în închisoare două luni, dar în cele din urmă s-a decis eliberarea şi judecarea sa în stare de libertate.

Surse:

http://www.emaramures.ro/Stiri/51268/ACTIONARUL-SECRET-Controversatul-miliardar-galatean-Catalin-Constantin-Chelu-a-cumparat-40-din-Faimar-Baia-Mare-

http://www.emaramures.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: