Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Adrian Roncea

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

ADRIAN RONCEA (47 ani)

Averea estimată: 30 mil. euro

Domiciliu: Bucureşti

Domenii: Distribuţie farmeceutica

Adrian Roncea este unul dintre patronii puternicei firme de medicamente Relad. Activitatea Relad presupune activităţi de import şi distribuţie de medicamente realizate prin intermediul Relad Internaţional şi Relad Pharma. Grupul Relad a luat fiinţă în anul 1994, înregistrând o creştere rapidă de-a lungul anilor. Portofoliul Relad acoperă toate grupele terapeutice, cuprinzând circa 2500 de produse farmaceutice de la aproximativ 133 furnizori externi şi 18 furnizori interni. Relad, fiind nu numai unul dintre jucătorii cu ponderea cea mai mare, ci şi un inovator şi un creator de modele de succes din piaţa naţională, distribuie produse farmaceutice, de diagnostic şi parafarmaceutice pe cele două principale segmente ale pieţei, farmacii şi spitale, aprovizionând circa 3.500 de farmacii şi peste 450 de spitale (potrivit datelor de pe site-ul Relad).

În anul 1995  firma implementează sistemul de livrări “door-to-door’’, o premieră pe piaţa farmaceutică românească şi în 1996 înfiinţează în Bucureşti primul antrepozit de produse farmaceutice din România. Potrivit siteului firmei, în anul 2004 Relad a fost prima firmĂ în implementrea de soluţii IT de optimizare a rutării şi monitorizării flotei de distribuţie; în 2005  a avut loc relocarea antrepozitului într-un spaţiu modern cu o suprafaţă de peste 1000 mp, care respecta toate standardele GDP, urmând ca în anul 2007 să fie cea mai amplă relocare de depozite din istoria Relad: depozitul Relad Internaţional SRL s-a mutat într-un spaţiu de peste 3 000mp.

Pentru prima dată, compania a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2002, în timpul licitaţiei pentru medicamentele destinate bolnavilor de SIDA. Tot în 2002, firma Relad a intrat în atenţia presei pentru că a pus mâna pe jumătate din contractul de furnizare a reactivilor necesari transfuziilor de sânge din România. Din 2002 şi până în prezent, Relad a semnat aproape 400 de contracte cu instituţii publice.

În 2009, Relad Internaţional a avut o cifră de afaceri de 206,7 milioane de euro, faţă de 200 milioane de euro în 2008, în timp ce Relad Internaţional Pharma a raportat o scădere de la 202 milioane de euro în 2008 la 168 milioane de euro. Printre furnizorii externi ai Relad se numără lideri mondiali în producţie, cercetare şi inovare cum ar fi Hoffmann La Roche, Glaxo SmithKline, Pfizer, Sanofi-Aventis, Schering Plough Eli Lilly, Novartis, Merck Sharp&Dohme, Johnson&Johnson, Boehringer Ingelheim, Abbott Laboratories, Zentiva etc.

La finele anului au apărut informaţii legate de problemele financiare ale grupului Relad, marea lor majoritate legate de plată cu întârziere a ratelor către creditori. Între timp firma Relad Internaţional Pharma a intrat în insolventa şi este la un pas de faliment.

Nu există date cu privire la acţiuni sociale, de ajutorare a comunităţii, desfăşurate de Adrian Roncea şi nici informaţii privind autoreflexivitatea individuală.

Adrian Roncea s-a dovedit a fi un om de afaceri de success, dar care, asemeni asociaţilor săi, Laurenţiu Stratulat şi Tiberiu Zigu, şi un mare cheltuitor, ceea ce probabil a dus la problemele financiare ale grupului Relad, a cărui acţionar este şi el parte. Este cunoscut ca o persoană foarte activa în peisajul monden, cheltuind foarte mulţi bani pe petreceri exclusiviste, vacante în cele mai exotice şi rafinate locuri ale planetei. Este deasemeni şi un mare pasionat de maşinile cu mulţi cai putere şi foarte scumpe. De departe în topul preferinţelor afaceristului se număra firma Ferrari, cunoscută pentru modelele sale exclusiviste, al căror preţ sare uşor de câteva sute de mii de euro.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Adrian-roncea_0_339.html
  2. http://www.relad.ro/ro_history.htm
  3. http://www.adevarul.ro/actualitate/Radacinile-Ministerului-Sanatatii-Insulele-Virgine_0_72593676.html
  4. http://www.mediasinfo.ro/insolventa-relad-international-pharma-a-fost-formulata-de-un-numar-de-45-de-creditori/2011/02/28/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: