Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Adolf Baclea

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

ADOLF BACLEA (60 ani)

Avere estimată:  58 mil. euro

Domiciliu: Constantă

Domenii: transposrt maritime, activităţi portuare

Adolf Baclea, fost cmandant de nava la Navrom, este patronul firmei Cosena S.R.L. şi deţine mai multe nave petroliere şi mineraliere, mult mai puţine însă decât în 2001, când se bucura de un patrimoniu de 47 de vase. Strategia de afaceri a lui Adolf Baclea prevede dezvoltarea propriei flote, omul de afaceri anunţând, în perioada de boom economic, că are în plan să construiască, în Japonia, cel puţin zece nave noi până în 2013. BPS Construct Înveşt este o altă firmă aflată în portofoliul afaceristului, care deţine aici un pachet minoritar de acţiuni. În anul 2009, de exemplu, Cosena a înregistrat afaceri sub 300.000 euro, în scădere cu 25% faţă de 2007.

Baclea s-a remarcat de mai multe ori din cauza nemulţumirilor pe care le-a avut în legătură cu birocraţia şi cu fiscalitate din România, acesta fiind motivul pentru care a ales să îşi exporte „profitul” în alte state, mult mai prietenoase din punct de vedere economic. Acesta este şi motivul pentru care gurile rele spun că averea sa ar fi mult mai mare decât pot contabiliza cei care realizează topurile miliardarilor de la noi.Bâclea are în portofoliul imobiliar mai multe proprietăţi în străinătate şi este, totodată, un împătimit colecţionar de obiecte de artă.

Adolf Baclea este una dintre cele mai discrete prezenţe din businessul românesc. După unele surse Baclea nu a dat niciodată interviuri şi singurele informaţii publicate despre el şi compania să sunt date publice care se regăsesc fie pe site ul companiei, fie pe siteul Ministerului Finanţelor sau pe alte pagini de Internet profesionale, cum ar fi marinarii.ro.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Adolf-baclea_0_173.html
  2. http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Aflati-Forbes-Top-revista-astazi_0_129587046.html
  3. http://www.cosena.ro/ro/despre.html
  4. http://www.marinarii.ro/
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: