Sociology of Richness

Research Center

Povestea familiei Zinger

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Georgiana Gherman

Avere: 14-15 milioane de euro

Reşedinţă:  Braşov

Domenii: Imobiliare, turism

Controversatul Maor Zinger a intrat în afaceri la începutul anilor ’90, fiind atras de la bun început de mirajul imobiliarelor. Zinger deţine în acest moment mall-ul Eliana din Braşov, precum şi centrul comercial Brintex, comparabil ca organizare şi dimensiuni cu Dragonul Roşu din Bucureşti. Ambele centre comerciale sunt amplasate în zona Bartolomeu, la poalele muntelui Tâmpa. Maor Zinger a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe schimburi cu terenuri în zona Braşovului, prin care a trezit suspiciunea autorităţilor, împreună cu primarul Scripcaru. Zinger a cumpărat în urmă cu trei ani platforma de 44 de hectare a fostei fabrici de coloranţi Colorom Codlea, precum şi terenurile aferente Romradiatoare Braşov (la care a fost cândva acţionar Mircea Lucescu) şi Lubrifin.

Mai mult, Zinger declara presei locale în urmă cu câţiva ani că intenţionează să construiască un cartier rezidenţial cu imobile, parcuri, locuri de joacă şi parcări, pe terenul unde era situată fabrica de lubrifianţi. Despre afaceristul israelian se mai spune că s-ar afla în atenţia DIICOT pentru spălare de bani, însă acest subiect nu a fost confirmat de niciuna dintre cele două părţi până în acest moment. Zinger mai este proprietarul complexului Capra Neagră din Poiana Braşov, precum şi al celei mai mari firme de pază şi securitate din Braşov, D.O. Sport Center. Maor Zinger şi familia sa au declarat în urmă cu câţiva ani că, pe lângă afacerile din zona Braşovului, mai au investiţii imobiliare importante în Israel şi în Statele Unite ale Americii.[1]

 

Israelianul Maor Zinger (34 de ani) este unul dintre cei mai bogati oameni din Brasov si a inceput sa faca afaceri in Romania inca din prima parte a anilor 90, intrand in afacerile imobiliare in 1997. “Daca as vinde maine tot ce detin la Brasov, as incasa 350 de milioane de euro. Afaceri similare ca dimensiuni am insa si in Israel, dar si in alte tari unde afacerile imobiliare au rata mare de crestere acum“, spune omul de afaceri pentru BUSINESS Magazin.

Planurile pe termen scurt si mediu ale lui Maor Zinger sunt deschiderea primului hotel de cinci stele din Brasov, cu 100 de camere, la sfarsitul acestui an, constructia unui lant de 20 de pensiuni, tot in orasul Brasov, cu termen de finalizare la sfarsitul lui 2008, si a unui parc de distractii, care se va intinde pe 5-6 hectare si va necesita o investitie intre 15 si 20 de milioane de euro, a carui constructie va incepe in 2008.

Strategia de dezvoltare a omului de afaceri este achizitia de terenuri de la fabricile care intra in lichidare sau vand terenurile centrale pentru a reloca productia in afara orasului. In acest fel, omul de afaceri a cumparat terenuri bloc de la Lubrifin, Romradiatoare sau Colorom Codlea. Acesta din urma a fost cumparat de Maor Zinger in primavara acestui an, cu 7,5 milioane de euro. Omul de afaceri spune ca va investi 1,5 milioane de euro pentru a curata zona de deseuri si, la anul, va incepe sa vanda din terenul pe care il estimeaza acum la 35 de milioane de euro.

 

Maor Zinger are o imagine afectată de anchetele efectuate de organele abilitate din Romania. Articole precum ”Latifundiarul brasovean Maor Zinger în vizorul Crimei Organizate” [2] și ”Mostenitorul lui Maor Zinger!”[3] vorbesc despre interesele omului de afaceri, însă nu poate fi apreciat nivelul veridicității acestor informații. În ansamblu, nu am reușit sa identific informații obiective suficiente despe omul de afaceri pentru a putea crea o imagine completă a acestuia. Despre Ana Gianina Zinger am putut identifica faptul că cei doi au divorțat.[4]

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: