Sociology of Richness

Research Center

Povestea familiei Vlas

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

FAMILIA VLAS

Avere estimată: 54-56 mil. euro

Domiciliu: Mureş

Domenii: turism, imobiliare

Firma Voiajor SRL, deţinută de familia Vlas, are în proprietate în Târgu-Mures hotelurile Voiajor (35 de camere) şi Business (54 de camere), ambele clasificate la trei stele, la care se adauga Hotel Transilvania (78 de camere), achiziţionat în anul 2009 de la omul de afaceri Josef Goschy, tranzacţie care s-a cifrat la aproximativ 2 milioane de euro. Grupul de firme Voiajor SRL din Târgu-Mures se afla deasemeni în negocieri pentru preluarea a două unităţi hoteliere în Dubai de patru şi cinci stele, care au 120, respectiv 170 de camere, şi o valoare de aproximativ 9 milioane de euro, bani care provin din surse proprii şi credite bancare. Compania Voiajor va încerca să achiziţioneze şi alte unităţi hoteliere, din Bucureşti, Constantă, Braşov, Cluj, dar şi din străinătate. “Suntem în discuţii avansate pentru achiziţia de hoteluri vechi, pe care să le renovăm. Am găsit deja în Cluj şi în Mamaia şi suntem aproape de semnarea actelor. Şi la Bucureşti suntem în discuţii pentru un hotel care nu este deschis încă, este construit în proporţie de 60%, dar proprietarul nu mai are bani să-l termine”, a spus Dacian Vlas (fiul).

În 1990, când a început activitatea în domeniul alimentaţiei publice, la momentul respectiv în centrul ţării activitatea de carburanţi nu era dezvoltată, Florin Vlas (tatăl) a făcut prima benzinărie privată din judeţul Mureş şi a doua din Transilvania. Nonconformist dar muncitor, şarmant şi cu principii de business foarte clar conturate, Florin Vlas este unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri din judeţul Mureş, care deţine alături de familia să trei hoteluri importante în Târgu-Mureş. Deşi investiţia de la Hotel Plaza Business & Spa se cifrează la aproape şapte milioane de euro, Florin Vlas nu se opreşte aici, dezvăluind că familia să are dejaplanuri mult mai măreţe. Familia Vlas s-a axat mai mult pe business hoteluri, pe partea de afaceri, cu clienţi străini şi din ţara, dar şi pe turişti. Lucrează cu agenţii de turism din România şi din străinătate, cu care au foarte multe contracte.

Pe 28 martie 2011 familia Vlas a deschis oficial primul hotel de 5 stele din Târgu Mureş, hotel Plaza Business&Spa. Hotelul Plaza este primul „design hotel” din Târgu Mureş, are o capacitate de cazare de 170 de persoane, un restaurant cu o capacitate de 220 de persoane (bucătarul şef este adus din Manchester), un centru de conferinţe şi centrul SPA care are 2 jacuzzy, saună finlandeză, baie de aburi, zonă de relaxare, sală de fitness, zonă de realare şi bar zone. Noutatea adusă de acest hotel este design-ul exclusivist, adică vor fi 18 tipuri de camere total diferite, de la mobilier până la întrerupătoare, potrivit managerului unităţii Dacian Vlas. „Diversitatea spaţiilor de cazare, unicitatea acestora, designul inovator şi revoluţionar, deschid un nou concept de hoteluri, unic în România. Oaspetele nostru va avea posibilitatea de a alege în mod interactiv camera în care doreşte să îşi petreacă timpul, îl vom impresiona de asemenea cu un nou mod de abordare a gastronomiei şi de petrecere a timpului liber”, se arată pe site-ul hotelului.

Despre aceasta realizare Florin Vlas mărturiseşte: “Am încercat mereu să îmi investesc profiturile în imobile, imobiliare şi unităţi de cazare, luând în calcul faptul că valoarea unui imobil creşte tot timpul, mai ales al Hotelului Plaza, acesta fiind la kilometrul zeo al municipiului Târgu-Mureş. Sigur, creşterea valorii unui imobil e mai substanţială decât a ţine banii în bănci, în conturi cu dobândă. Un om de afaceri care ţine banii în bancă să ia dobândă nu e om de afaceri, asta o face un om simplu care are o moştenire şi zice îşi ajunge să trăiesc din dobândă”.

Conform celor relatate în presă, familia Vlas este o familie de admirat pentru reuşita în afaceri, şi mai ales pentru unitatea de care dă dovadă în atingerea acestui scop. Domeniul de activitate ales este unul de un real succes, compatibil cu preferinţele întregii familii, după cum declară Florin Vlas.  El consideră că turismul nu este în criză şi că valoarea imobilelor nu va dispărea niciodată, „iar cu turismul orice ai face, nu prea ai cum să o dai în bară“, argumentează plastic raţionamentul pe care l-a avut la bază. Povestea de success a familiei Vlas se poate rezuma la câteva cuvinte “unitate, perseverenţă, continuitate, vitalitate”, după cum reiese şi dintr-o mărturisire a seniorului – “Am avut şi am norocul de o familie unită, care contează foarte mult în rezultatele firmelor noastre, deoarece acţionarii firmelor sunt membrii familiei. Sigur, copii vor duce mai departe activitatea aceasta, însă acest lucru nu mă opreşte să continui să muncesc, pentru că aşa sunt format şi mă simt foarte tânăr”.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Florin-vlas_0_538.html
  2. http://www.zi-de-zi.ro/detalii-articol/back_to/prima-pagina/article/familia-vlas-hotelul-plaza-de-5-stele-si-povestea-continua.html
  3. http://www.plazahotel.ro/home.html

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: