Sociology of Richness

Research Center

Povestea familiei Ropotan

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Radu Vălean 

Dimensiunea 1

Cezar Rapotan este proprietar, alături de soţia sa, al companiei Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii de pe piaţa locală. Înainte de ’89, Rapotan a fost student la Facultatea de Mecanică din Galaţi. Omul de afaceri a deschis primul magazin de 200 de metri pătraţi specializat în distribuţia de materiale de construcţii în zona Ultimul Leu din Galaţi, iar ulterior s-a extins puternic, odată cu creşterea apetitului pentru construcţii pe piaţa locală. În prezent Arabesque controlează 18 centre comerciale în ţară, cu o suprafaţă de depozitare de peste 200.000 de metri pătraţi, şi alte 22 de magazine în Serbia, Moldova, Bulgaria şi Ucraina.

Dezvoltarea filialelor Arabesque în afară Galaţiului a venit ca un pas firesc de extindere a afacerilor, din moment ce în anii ’90 oraşul de la Dunăre trăia exclusiv de pe urma combinatului SIDEX .Cele mai mari vânzări, circa 60-70%, erau derulate în datele de 15 şi 30 ale lunii, când muncitorii din combinat luau salariile. Extinderea a fost făcută cu finanţare din surse proprii şi cu creditele obţinute foarte greu în acea perioadă de la bănci.

Extinderea reţelei la sfârşitul anilor ’90 a coincis cu criza financiară puternică şi cu devalorizarea rapidă a leului în raport cu dolarul.

Ulterior, în iunie 2006 Rapotan a cumpărat unul dintre primii trei jucători de pe piaţa materialelor de construcţii business-to-business din Ucraina, Budmax, brand sub care a intrat în 2007 şi în Bulgaria, la Sofia. Ulterior a deschis primul magazin din Serbia, la Belgrad. Strategia lui Rapotan este că pe termen mediu şi lung să acopere principalele oraşe din ţările în care s-a extins.

 

Dimensiunea 2

Cezar Rapotan considera că a fost norocos deoarece a făcut parte în 1992 din prima generaţie de ingineri fără repartiţie de la stat astfel fiind forţat să îşi valorifice singur potenţialul, care altfel ar fi rămas nedescoperit.

Despre criza Rapotan afirma : “Probabil că în anii 1997 – 2000 au fost cele mai grele momente în aceşti 20 de ani, atât pentru Arabesque, cât şi pentru România în trecerea ei spre capitalism, din cauza condiţiilor economice şi a devalorizării”, Cea mai mare problemă la acea vreme era presiunea furnizorilor care trebuia plătiţi în valută, şi cea a constructorilor, care nu mai puteau achita facturile la timp, aceeaşi problemă se regăseşte şi în criza din zilele noastre. El afirmă că primul milion de euro a fost făcut dezvoltând Arabesque, care este şi va rămâne principala să afacere. Considera că cel mai mare pericol pentru business-ul românesc este pierderea motivaţiei, şi că nimic nu se poate realiza fără devotament şi încredere în ideile proprii.

 

Dimensiunea 3

 

Cezar Rapotan este un om devotat propriilor idei, el a început de la zero afacerea Arabesque pe care a reuşit să o transforme într-o poveste de succes. Este adeptul independenţei sectorului privat şi susţine faptul că o bună gestionare poate scoate orice companie din impas fără amestecul statului. Implicaţiile sale în sectorul social sunt practice inexistente, afaceristul concentrându-se exclusive pe bună gestionare a firmelor proprii fără a face donaţii considerabile sau a susţine în mod sistematic vreo organizaţie non profit.

 

http://www.zf.ro/companii/cezar-rapotan-iese-la-cumparaturi-de-companii-pe-pietele-externe-8247794

http://www.antidotul.ro/8189/miliardarul-rapotan-de-la-arabesque-s-a-dus-%C3%AEn-cap.html

http://www.forbes.ro/Familia-rapotan_0_203.html

http://www.zf.ro/companii/cezar-rapotan-arabesque-cel-mai-mare-pericol-pentru-businessul-romanesc-este-pierderea-motivatiei-3080200/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: