Sociology of Richness

Research Center

Povestea familiei Lazăr

Posted by cercetator on July 12, 2011


de Marinel Marcu

Avere estimată: 58 mil. euro

Reşedinţa: Bucureşti

Domenii: Imobiliare, turism

Familia Lazăr este proprietara celui mai mare complex hotelier independent din Bucureşti, complexul Caro din zona de Nord. Pe lângă activităţile din turism şi servicii, familia Lazăr este prezenta şi pe piaţa imobiliară. Omul de afaceri Ion Lazăr este acționarul majoritar al societății ”Editura Adevărul” în componenţa căreia se află complexul hotelier Caro.

Complexul hotelier Caro a fost privatizat în 1994 prin metoda MEBO, Ion Lazăr primind atunci aproximativ 60% din acțiuni. La finalul anilor ’90, compania franceză EuroSiif a achiziționat de la acționari minoritari restul acțiunilor. Principalele venituri ale proprietarilor – familia Lazăr – veneau din închirierea camerelor şi din chiria pe care o luau lunar pentru clădirea de birouri de la intrarea în complex.  Ion Lazăr decide să închirieze toată clădirea de birouri companiei Unilever, care i-a plătit anticipat 13 milioane de dolari pentru întreaga clădire pe o perioadă de 15 ani. Cu banii luaţi de la Unilever, familia Lazăr construieşte încă un hotel de 50 de camere în complex, pe care îl clasifică la trei stele, iar apoi dezvoltarea continuă cu veniturile din cele două hoteluri. Închirierea întregii clădiri de birouri către Unilever a fost una dintre mişcările pe care Ion Lazăr, proprietarul complexului Caro, le-a făcut pentru a putea dezvolta cât mai repede complexul. A introdus în 1996 sistemul de acces cu cartelă la uşi, „sistem necunoscut chiar şi expaţilor la acea vreme“, a avut mai multe momente când maşina personală a devenit „shuttle bus“ pentru clienţi (pentru a-i duce de la hotel la aeroport) şi a investit toţi banii care au intrat în familie pentru dezvoltare.

„Editura Adevărul” a terminat în anul 2009 cu o cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro și un profit de 762.000 de euro. Suprafața de teren aferentă complexului Caro, situat în Nordul Capitalei, este de 50.000 de metri pătrați.  Complexul hotelier din Capitală, care operează 216 camere, este împărţit în trei categorii, Caro Golf de patru stele, Caro Parc de trei stele şi Caro Horoscop de două stele, unităţi în care lucrează 140 de angajaţi. Complexul este condus de Ion Lazăr, alături de cei doi copii ai săi, Octavian și Camelia. Octavian lucrează împreună cu tatăl său din 1990. “Am fost pe rând muncitor necalificat, paznic, recepţioner, şef de recepţie, iar din 2000 sunt directorul hotelului”, povesteşte Octavian, al cărui stil de conducere diferă radical de cel al tatălui său. “Eu lucrez cu referate pe hârtie, el numai la computer. Eu îi dau telefon, el îmi răspunde pe e-mail. Eu sunt puţin mai dictator, ele este foarte permisiv cu angajaţii. Eu am un buget general, schiţat în mintea mea, pe care nu reuşesc totdeauna să-l comunic angajaţilor, el lucrează numai cu bugete clare, cu planuri pe hârtie”, spune amuzat Ion Lazăr. Iar diferenţele se văd atât în vestimentaţie, cât şi în modul cum arata biroul fiecăruia. Chiar şi acum, bugetul este controlat tot de tatăl său, care spune că nu a dorit să aibă copii de bani gata. “Am vrut să-mi învăţ copiii de mici care este valoarea banilor. Aşa că, acum câţiva ani, când Octavian m-a rugat să-i dau împrumut 10.000 de euro pentru că soţia lui să-şi deschidă o cofetărie, i-am spus că am planuri mari de investiţii şi nu pot să-i dau. În schimb, m-am oferit să-i cumpăr eu o parte din acţiunile pe care le are la firmă. Dar nu a vrut să le vândă….”, relatează Ion Lazăr.

Asemeni altor familii de succes din România, familia Lazăr, în urma schimbărilor politice şi economice de după anul 1989, a venit cu unele idei anteprenoriale oarecum novatoare, investind în imobiliare şi turism, ceea i-a permis în decursul timplului accederea în top 300 cei mai bogaţi oameni de afaceri din România.  Familia Lazăr este una dintre puţinele familii cu bani din România care şi-au arătat interesul pentru sutinerea manifestărilor culturale, declarându-şi public sprijinul pentru evenimentele muzicale organizate în capitală. Astfel, cei care organizează concerte în Bucureşti pot beneficia de cazare gratuită pentru formaţiile invitate. Cultură şi divertismentul trebuie susţinute de bucureşteni, în ciuda condiţiilor economice nefavorabile. Concertele organizate în Capitala stimulează turismul şi prin el o multitudine de segmente de afaceri, implicându-i pe cetăţenii oraşului care au nevoie de noi oportunităţi de business, dar şi de relaxare şi noutate. În plus, numărul de concerte organizate aici nu este la fel de mare ca cel din alte capitale europene, fiind întotdeauna binevenite cât mai multe posibilităţi de divertisment. În speranţa de a preveni amânarea sau anularea altor evenimente mult aşteptate, familia Lazăr s-a angajat în a sprijini pe organizatorii unor astfel de evenimente punându-le la dispoziţie în mod gratuit camerele hotelului Caro pentru trupele participante.

 

Surse:

  1. http://www.forbes.ro/Familia-lazar_0_400.html
  2. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ion-lazar-si-a-rascumparat-o-parte-din-actiunile-la-caro-hotel-140816.html
  3. http://www.wall-street.ro/articol/Economie/7457/Cui-isi-lasa-averile-milionarii-romani.html
  4. http://www.businessmagazin.ro/printare/analize/imobiliare/bani-de-drum-1036469

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: