Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui SOV

Posted by cercetator on July 11, 2011


CONDAMNAT MILIONAR

de Răzvan Papasima

Sorin Ovidiu Vantu, născut la Roman, este un om de afaceri român, în vârstă de 55 de ani cunoscut publicului ca proprietar al trustului media Realitatea-Caţavencu şi prin scandalul FNI. În topul celor mai bogaţi oameni din România, SOV ocupă locul 6 cu o avere estimata la 800-850 de milioane de euro. Vântu a deţinut până de curând grupul media Realitatea-Caţavencu, care cuprindea radiourile Guerilla şi Total, revistele Academia Caţavencu, Tabu, SuperBebe, Idei in Dialog, 24Fun, Jadore, Psihologia Azi, Aventuri la Pescuit, ziarele Cotidianul şi Business Standard, televiziunile Realitatea TV, Money Channel TV, Telesport, Romantica şi agentia de presă NewsIn. Alte interese ale omului de afaceri sunt neclare, acesta preferând să îşi conducă afacerile prin interpuşi, cu ajutorul off-shore-urilor aflate în Cipru. Printre acestea se numără Petrom şi câteva agenţii de turism. Vântu a devenit cunoscut publicului român odată cu prăbuşirea Fondului National de Investitii (FNI), un fond fără o bază solidă de experţi şi investiţii, în care foarte mulţi români îşi depuseseră economiile, atraşi de şansele mari de câştig. Dupa 5 ani de procese, Vantu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, dar faptele au fost prescrise. Prima aparitie televizata a lui Vantu a survenit pe 7 ianurie 2002 la emisiunea Marius Tuca Show. Mai multe ziare au prezentat o serie de documente prin care susţin că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu ar fi semnat, la vârsta de 28 de ani, un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, cu numele conspirativ “Nuş”. Afaceristul ar fi fost racolat în Penitenciarul Bacău, unde executa o pedeapsă pentru delapidare, şi preluat, după eliberare, în reţeaua unui ofiţer din oraşul Roman, judeţul Neamţ. Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiţerul Constantin Stănescu, Vântu ar fi fost ales dintr-un număr de patru candidaţi, fiind considerat “cel mai corespunzător, dispunând de un dezvoltat spirit de sesizare şi discernământ”. În 1996 a înfiinţat o asociatie profesională non-profit, cu denumirea Asociaţia Centrul de Pregătire Financiară Millenium, având ca scop sprijinirea şi dezvoltarea pieţei financiare din România. În conducerea asociaţiei a fost numită Ioana Maria Vlas iar asociaţia a fost precursoarea SOV Invest, societatea care a dus în anul 2000 la prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, cel mai mare scandal financiar din ultimii 20 de ani din ţara noastră. Ultima dată SOV a fost arestat pentru 29 de zile în cazul șantajului managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă.

“EU SUNT CAPITALIST, NU SUNT MAICA TEREZA”

Atunci când vorbeşte despre propria persoană, Sorin Ovidiu Vântu se consideră un model de succes al economiei capitaliste, fără a simţi nici-o apăsare a trecutului asupra a ceea ce este. “Nu-s moşier. Eu sunt capitalist”, spune Vântu, care considera cu ceva timp în urmă că ststul român nu-i oferă protecţia de care are nevoie. “Am mai spus-o. Sorin Ovidiu Vantu este un om bogat, al dracului de bogat. Are nevoie de un stat puternic care să-l protejeze. Eu nu am nevoie de un stat slab. În momentul în care am făcut afirmaţia “întăriţi-vă statul”, aceasta afirmaţie a fost făcută în contextul în care statul roman era prea slab ca să mă poata proteja de eventuale mişcări de stradă, urmare a sărăciei. De eventuale abuzuri ale unor funcţionari”, afirma Vântu.  În ceea ce priveşte succesul în afaceri acesta consideră că, “succesul pe care l-am avut până acum a fost cauzat tocmai de o apreciere corectă şi nuanţată a poziţiilor mele. Capitalul autohton a fost şubrezit încă de la apariţia sa. Cei care s-au îmbogăţit în România nu au fost tocmai cele mai onorabile figuri ale acestei ţări, nu au fost cele mai minunate caractere ale acestei ţări. Evident că mă includ în această descriere. Nu sunt maica Tereza, nu vindecăm leproşi pe nu ştiu ce insulă”. Cât despre scandalul FNI, acesta răspunde sec: “În cazul FNI am fost exonerat”.

VÂNTU CARE ÎŢI FURĂ SOMNUL

Un personaj precum Sorin Ovidiu Vântu este o provocare pentru orice fel de investigator, trecutul său plin de controverse, prezentul impregnate de scandaluri politice şi viitorul său incert sunt ingredientele unei caracterizări atipice. Un fost condamnat, acuzat de colaborare cu fosta securitate, care a reuşit să adoarmă conştiinţele a sute de mii de români convingându-i să-i cedeze agoniselile lor pentru a deveni unul dintre cei mai bogaţi oameni din România este un subiect de analiză şi reflecţie. Misterul care a învăluit persoana lui Sorin Ovidiu Vântu, charisma cu care a reuşit să intre în relaţii mai mult decât amicable cu oamenii politici şi chiar cu preşedinţii sau candidaţii la preşedinţie, l-au făcut pe acesta unul din cele mai interesante personaje ale României postdecembriste. Patron al unuia din cele mai mari trusturi de presă până de curând SOV a reuşit să-şi creeze în spatele unei armate de jurnalişti imaginea unui om care controlează din umbră România. Şi totuşi, biografia sa la limita legalităţii, i-a trasat un destin care se încadrează mai degrabă într-un scenariu de film cu gangsteri decât ca o poveste a unui capitalist care a găsit reţeta succesului. Vântu rămâne cel mult o simbioză între capitalism şi gangsterism, o persoană care a profitat de naivitatea celor slabi pentru a-şi construi şi menţine un imperiu financiar cu ajutorul celor puternici, adică al oamenilor politici. Sloganul “Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine”, va rămâne mult timp coşmarul care tulbură somnul multor români.

SURSE

Sorin Ovidiu Vântu a fost “turnătorul Nuş”? | Libertatea.ro
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sorin-ovidiu-vantu-a-fost-turnatorul-nus-295782.html

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6698869-audio-sorin-ovidiu-vantu-sunt-cel-care-poate-cumpere-dinu-patriciu-nu-invers-nu-sunt-pestele-mic-piata-romaneasca-fost-pirahna-anii-90-acum-sunt-somn.htm

http://personalitati.infoportal.realitatea.net/biografie~nume-sorin-ovidiu-vantu.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: