Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Nicolae Badea

Posted by cercetator on July 11, 2011


LA TRECUTU-I MARE, MARE VIITOR

de Răzvan Papasima

S-a născut pe 2 octombrie 1948 şi este un om de afaceri român cu investiţii în comunicaţii, alimentaţie publică şi fotbal. Cea mai mare pondere din afacerile lui Nicolae Badea o au companiile din domeniul IT, fiind proprietarul firmei Computerland, înfiinţată în 1991, şi deţine, de asemenea, francizele pentru România ale restaurantelor Pizza Hut, Hard Rock Café şi KFC, extinse în ultimii ani în toată ţara. În plus, omul de afaceri este şi dealer pentru România al producătorului de articole de îmbrăcăminte Benetton şi al firmei de aparatură electronică JVC. Alături de alţi oameni de afaceri din România, Nicolae Badea a demarat în anii ’90 investiţii în domeniul imobiliar şi în industria hotelieră, un exemplu în acest sens fiind lanţul hotelier Howard Johnson.

În Top 300 Capital, averea lui Nicolae Badea este estimata la 150-160 milioane de euro şi ocupă poziţia 45. În vârstă de 63 de ani, se află la a doua căsnicie, după ce, în tinereţe, s-a căsătorit cu Liliana Dincă, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă, vice-premier în perioada ceauşistă, cunoscut şi sub numele de “Dincă Te-leagă”. Miliardarul mai deţine şi un pachet de 1% din acţiunile principalului operator de telefonie mobilă din România, Orange. Prima sa soţie a activat în contraspionaj, cu grad de căpitan, a predat la Şcoala de Ofiţeri de Securitate Băneasa, fiind specializată în dialecte arabe. Nicolae Badea este preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti din 1999 postură care i-a adus notorietatea. S-a aflat în atenţia DNA pentru un proiect început cu mai mulţi ani în urmă în cartierul bucureştean Satul Francez, iar în acest moment este acuzat într-un proces aflat pe rol la Tribunalul Bucureşti de prejudiciu adus statului roman în “Dosarul transferurilor”.

“NU VREAU SĂ MĂ IDENTIFIC FOTBALULUI, AM IDENTITATEA MEA”

Atunci când vorbeşte despre propria persoană, Nicolae Badea este extreme de atent. Jurnaliştii îl consideră o “persoană cifrată”, discretă, care ascunde încă multe secrete. Postura de preşedinte al clubului Dinamo i-a adus notorietatea, dar Nicolae Badea nu este foarte încântat de faptul că numele său trimite imediat la lumea fotbalului. “Din copilărie sunt dinamovist vârsta exactă n-o ştiu. Veneam la meciuri de la 40 de kilometri de Bucureşti, cu rata. Călătoream împreună cu suporteri stelişti şi rapidişti, fără probleme”, susţine acesta, apoi, reflexiv, este gata să nege evidenţele: “Am investit şi bani, şi competenţă, şi raporturi de afaceri. Mult în opinia mea, puţin sau deloc în a altora. Dar eu nu vreau să mă identific fotbalului, eu am identitatea mea profesională”. Şi totuşi, Nicolae Badea este un nume cunoscut mai degrabă din lumea sportului şi mai puţin din cea a afacerilor, cu toate că simbioza dintre cele două domenii pare să i se potrivească perfect. “Teoreticienii vorbesc deja despre o nouă industrie. Industria timpului liber. Stadionul Dinamo nu poate fi o atracţie pentru timp liber, pentru oamenii non-fotbal. Astăzi, arenele sportive au devenit spaţii de entertainment. Siteuri de petrecere a timpului liber”, spune acesta, lăsând impresia că a mai identificat un business pe această nişă. Cât despre faptul că preferă să rămână un personaj de plan second acesta este de părere că, “noi, cei din conducere, nu trebuie să ne substituim sportivilor”.

LEGAT DE DINCĂ TE-LEAGĂ

Nicolae Badea este un personaj pitoresc al capitalismului românesc postdecembrist. Legăturile sale cu fostul prim-viceprim ministru al regimului ceauşist, Ion Dincă, materializate într-o căsătorie cu fiica acestuia i-au deschis oportunităţi nebănuite şi probabil l-au propulsat direct în topul viitorilor milionari. Intrarea sa în afaceri, alături de celălalt ginere al fostului demnitar comunist, Puiu Popoviciu, un alt personaj controversat, s-a petrecut într-un moment în care România încă nu se trezise după şocul căderii lui Nicolae Ceauşescu. Nicolae Badea a investit strategic, în domeniul IT şi în francize celebre peste ocean de restaurante fast-food. Investiţii sigure, fără riscuri inutile, menite să conserve capitalul şi să-l sporească direct proporţional cu creşterea nivelului de trai al românilor.Pentru a beneficia de notorietate, Nicolae Badea a investit la clubul de fotbal Dinamo Bucureşti fostul club al Securităţii şi al Ministerului de Interne în perioada comunistă, satisfăcându-şi astfel un hobby din copilărie. Implicarea sa socială ţine tot de fotbal, acesta anunţând în 2006 că doreşte înfiinţarea unei fundaţii care să ofere pensii şi ajutor financiar foştilor fotbalişti dinamovişti, însă nu pot confirma dacă acest proiect există în prezent sau a rămas doar la stadiul declarativ. Povestea succesului lui Nicolae Badea este povestea naşterii capitalismului în România, transferul puterii dinspre fosta oligarhie ceauşistă către noua oligarhie capitalistă de sorginte comunistă. Astfel, vechile structuri şi-au menţinut forţa şi influenţa mulţi ani după evenimentele din decembrie 1989.

SURSE

Wikipedia

http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/umbra-internelor-la-dinamo-badea-si-a-aratat-influenta-8387409

http://www.adevarul.ro/sport/fotbal_intern/Nicolae-Badea-transferurilor-Auditul-Dinamo_0_461954323.html

http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/nicolae-badea-stie-reteta-succesului-mai-mult-torje-decit-borcea-241012.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: