Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Aurel Kober

Posted by cercetator on July 11, 2011


VOPSEAUA, GĂINILE ŞI MAGAZINUL ISTORIC

de Răzvan Papasima

Aurel Köber s-a născut la 17.07.1962 şi este unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, având două fabrici în care se produc anual 180.000 tone de vopsea. Averea acestuia este estimata la 45-50 milioane dolari. A absolvit Liceul Militar, apoi a urmat la Facultatea de Construcţii de Nave din Galaţi. În timpul vacanţelor studenţeşti se întorcea în oraşul natal, Drobeta Turnu Severin, şi muncea, împreună cu un unchi de-al său, la zugrăvit case. Proaspăt inginer naval, Aurel Köber s-a întors la fabrica de vapoare din Drobeta, unde a lucrat până în 1990. După revoluţie acesta a primit, la fel ca toţi lucrătorii de pe şantier, o cotă din participaţie, de 20.000 de lei, bani pe care i-a investit într-un atelier. Acolo şi-a înjghebat instalaţia de producere a unor vopseluri pe bază de ulei şi astfel, la 29 de ani a intrat în lumea afacerilor.

În 1994, întreprinzătorul a pus la punct un laborator de cercetare unde au fost angajaţi cei mai buni absolvenţi de chimie ai facultăţii de profil din Iaşi, pentru a scoate pe piaţă produse după reţete proprii. Köber este considerat cel mai mare producător de vopseluri din ţara noastră şi este şi proprietarul mărcii de centrale de apartament “Motan”. A investit şi într-o secţie de implantat componente electronice SMD pentru realizarea plăcilor electronice şi într-o linie de boilere de inox şi oţel laminat. Se consideră un om obişnuit, îşi face singur cumpărăturile, are grijă de cele 20 de găini din curtea sa şi obişnuieşte să plece în escapade în Ceahlău, cu soţia şi cei doi copii. În timpul liber preferă să citeasca, printre altele, din colecţia sa completă de “Magazin istoric”. Este de 10 ani organizatorul Cupei Kober la tenis şi din 2011 al turneului MOTAN- KÖBER, concurs de şah cu premii totale în valoare de 6.000 lei.

“AVEM NEVOIE DE ANTREPRENORI, NU PUTEM RĂMÂNE O ŢARĂ DE MUNCITORI”

Aurel Kober este considerat un personaj extrem de discret. Apariţiile sale rarisime în media sunt explicate de omul de afaceri prin nevoia de intimitate, pe care o apără cu success în ciuda notorietăţii sale. “Tata a fost jumătate român, jumatate german”, dezvăluie acesta originea numeui său, apoi continuă: “Eu sunt mai retras, aşa, de felul meu”. Afaceristul ţine să precizeze că este pasionat de tehnică şi consideră că aceasta ar putea contribui la renaşterea spiritului antrepenorial al românului. “Sunt pasionat de tehnică. Pregatirea tehnică ar trebui să fie de bază într-o ţară care şi-a pierdut antreprenorii. Avem nevoie de antreprenori, nu putem ramâne doar o ţară de muncitori”, afirmă Aurel Kober. Privitor la debutul său în afaceri, acesta spune că pasul decisive a fost făcut din nevoia de stabilitate, lăsând să se înţeleagă că situaţia din România din primii ani ai democraţiei post-decembriste a avut o contribuţie majoră la luarea deciziei de a porni propria afacere. “Mie îmi place stabilitatea unui loc de muncă. Dacă aveam atunci şansa să lucrez într-o mare firmă, fie în străinătate, fie în ţară, probabil că nu mi-aş mai fi făcut propria firmă”, susţine Kober. Acesta considera patronul că România pentru a putea fi apreciată pe plan internaţional are nevoie de o revenire la valorile muncii. “Se va întâmpla atunci când românii se vor stima pe ei înşişi, prin muncă şi seriozitate”, afirmă Kober. Despre afacerea pe care o conduce acesta spune: “Suntem un model de reuşită în societatea românească deoarece ne caracterizează: creativitatea la toate nivelurile, în tot ceea ce întreprindem; toleranţa faţă de greşelile care pleacă din intenţii bune; onestitatea atât faţă de noi înşine cât şi faţă de clientii şi partenerii noştri; determinarea în atingerea obiectivelor propuse; disciplina şi o conduită profesionala ireproşabilă”.

SERIOZITATE PÂNĂ LA BANI

Aflat în topul celor mai bogaţi români, Aurel Köber pare a fi, din datele pe care le-am cules, un model de antreprenor specific pentru România postcomunistă. Într-un moment în care societatea românească era caracterizată de instabilitate economică şi politică, Kober a inovat pe piaţa internă a vopselurilor, aducând reţete de succes din afară şi combinându-le cu propriile sale cunoştinţe în domeniu. Acest lucru i-a adus succesul, astăzi fiind unul din cele mai mari branduri în domeniu din România. Faptul că are rădăcini germane l-a ajutat să creeze în jurul numelui său o imagine a seriozităţii şi calităţii, bazată pe prejudecăţile existente cu privire la nemţi în mentalul colectiv al poporului roman. Mai mult decât atât, Kober şi-a însuşit aceste prejudecăţi şi le-a transformat în propriile valori după care şi-a orientat întreaga filosofie a business-ului. În ciuda acestui lucru, reclama care promovează vopseaua lavabilă Kober Zertifikat Plus a fost interzisă de Consiliul Naţional al Audiovizualului.pe TV pe motiv că “încalcă principiul informării corecte şi conţine mesaje înşelătoare”, una din puţinele măsuri de acest gen dictate de CNA.  În ceea ce priveşte implicarea socială, milionarul Aurel Kober, milionarul Aurel Kober s-a limitat la organizarea unor evenimente sportive pentru copii şi tineri, în tenis şi mai nou, în şah, cu premii nu foarte mari (de ex. 6.000 de lei), dacă nu chiar extrem de scăzute pentru profitul pe care îl realizează şi pentru beneficiul de imagine pe care acestea i-l aduc.

SURSE:

http://www.paginademedia.ro/2011/03/spotul-%E2%80%9Ckober-zertifikat-plus%E2%80%9D-interzis-de-cna/)

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/kober-miliardar-fabricat-100-in-romania-139357.html

http://www.gazetanord-vest.ro/2011/04/08/motan-kober-open-concurs-de-sah-cu-premii-in-valoare-de-6-000-lei/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: