Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Andrei Lişinschi jr.

Posted by cercetator on July 11, 2011


MILIONAR ÎNTR-O SECUNDĂ

de Răzvan Papasima

La doar 26 de ani, gălăţeanul Andrei Lişinschi jr. este cel mai tânăr milionar din TOP 300 Capital cu o avere de 40 de milioane de euro, bani proveniţi, printre altele, din producţia de ţevi, tablă şi metalurgie.  A devenit milionar brusc, după ce a împlinit 23 de anicând tatăl său, Andrei Lişinschi, i-a dăruit 75% din acţiunile Grupului Profiland-Intfor  şi l-a făcut astfel partener în toate afacerile dezvoltate de familia sa în domenii precum producţia de ţevi, combustibil biodisel şi imobiliare. Nu a fost primul cadou de acest gen, la împlinirea vârstei majoratului Andrei Lişinschi jr. a primit cadou un Porshe Cayenne, care l-a populsat în topul “copiilor de bani gata”. De fapt ascensiunea sa este indisolubil legată de cea a tatălui său Andrei Lişinschi, fost candidat la primăria municipiului Galaţi sub egida PDL. Acesta are un trecut extrem de controversat fiind deconspirat de CNSAS că a fi semnat un angajament cu Securitatea ca informator, preluând numele conspirativ “George”. Potrivit unui raport al Securitatii citat de CNSAS, Andrei Lişinschi ar fi fost recrutat deoarece în rândul elevilor din cadrul Filialei de formare şi perfecţionare a lucrărilor de la navigaţia fluvială Galaţi, pentru calificarea în funcţii de ofiţeri electricieni “nu era nicio sursă de informare”.

Pe lângă acestea la data de 21 mai 1982 Judecătoria Galaţi, prin sentinţa 1356 l-a condamnat: Lişinschi Andrei născut la 19 martie 1959, în comuna Frumuşiţa, judeţul Galaţi, fiul lui Gigă şi Anica, domiciliat în Galaţi, cetăţenie română, studii 8 clase plus 4 profesionale, operator expediţii INVF Navrom Galaţi, stadiul militar satisfăcut cu gradul de soldat, la o pedeapsă de 1 an şi 8 luni” pentru infracţiunea de speculă, iar în 1983 la data de 26 ianuarie prin sentinta numarul 239 /26 Ianuarie 1983, dosar 332 din 1983, în baza articolului 208, alineatul 1, Cod Penal este condamnat la un an de închisoare pentru infracţiunea de furt în dauna folosului privat. Aceste date au fost făcute publice în timpul campaniei electorale pentru primăria Galaţi din 2008. Ca acţiuni caritabile, familia Lişinschi susţine că s-a implicat în ajutorarea bisericilor ortodoxe dar şi a bătrânilor nevoiaşi.

“ÎN CONTINUARE, COMUNIŞTII SUNT ACTIVI”


Andrei Lişinschi se declară un familist convins şi aşteaptă weekend-ul pentru o întrunire de familie. “Sâmbăta şi duminica ne reunim, obligatoriu, la prânz. Atunci discutăm, conform tradiţiei existente în familia mea, tot ce nu reuşim în cursul săptămânii. Sunt mândru de fiul meu că nu fumeaza, nu consumă alcool şi se hrăneşte cât se poate de ecologic. Sunt gata să pariez sume importante în euro cu oricine îmi poate furniza o fotografie în care fiul meu să fie surprins fumând sau consumând altceva decât şampanie, ocazional”, spune Lişinschi. Cât despre debutul său în afaceri acesta susţine că a fost inevitabil în periaoda de după 1989. “Am ajuns aici datorită economiei de piaţă şi a dezvoltării afacerilor mele una câte una. În industria metalurgică am intrat în 1996, dupa diverse activităţi de comerţ. Am sărit de capitolul intermedieri, construind întâi depozite pentru produse siderurgice şi apoi a venit producţia. În anul 2000 mi-am dat seama că trebuie să trec pe producţie, să investesc în utilaje şi oameni”, dezvăluie milionarul. În ceea ce priveşte implicarea sa socială, redusă la anumite donaţii şi acte caritabile, Lişinschi o vede ca pe un element de normalitate. “Sunt foarte multe, şi mai mari şi mai mărunte astfel de acte caritabile. Ele se întind de la anumite ajutoare pentru cetăţenii aflaţi la nevoi până la folosirea unor pretexte de a ajuta pensionarii (pe care îi respect foarte mult), şomerii şi tinerii valoroşi fără posibilităţi materiale. Am sprijinit şi foarte multe biserici, dar nu vreau să-mi fac reclamă enumerând investiţiile în bisericile ortodoxe”, povestea afaceristul. În schimb, atunci când vine vorba despre trecutul său nu tocmai curat acesta afirmă: “Nici nu confirm, nici nu infirm, pentru că, repet, pe mine mă interesează viitorul, nu trecutul. Constat, însă, că, în continuare, comuniştii sunt activi şi îşi apără vremurile cu orice preţ”.

MILIONARUL LUI TATA

Povestea milionarului gălăţean gălăţeanul Andrei Lişinschi jr. este de fapt povestea tatălui său. Tânărul afacerist a apărut în Top 300 Capital graţie tatălui său care a dorit să-i cedeze cea mai mare parte a acţiunilor la societăţile pe care le deţine. Povestea lui Andrei Lişinschi senior este în schimb o poveste intetesantă, nu greu de anticipat însă atunci când vine vorba de oameni care au avut anumite legături cu regimul comunist. Datele pe care le-am cules însă nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie în privinţa modului în care a reuşit să pună cap la cap afaceri care i-au adus profituri de milioane de euro. În privinţa implicării sale sociale, în care după prpriile sale declaraţii un loc important îl ocupă donaţiile către bisericile ortodoxe, aceasta ar putea avea mai multe explicaţii. Una din ele este aceea că Andrei Lişinschi este o persoană credincioasă, un creştin ortodox practicant, care din ataşament şi vocaţie faţă de biserică face asemnea acte de caritate. O altă explicaţie se poate ascunde în trecutul său. Un fost condamnat pentru furt, un fost informator al Securităţii, care speră că făcând donaţii către biserici va obţine iertarea păcatelor. Oricare ar fi explicaţia, Andrei Lişinschi rămâne un personaj controversat, care în ciuda faptului că are doar studii medii, a reuşit să strângă o avere care i-a adus un loc sigur în micul univers al oamenilor milionari în euro.

SURSE:

http://www.antidotul.ro/185/andrei-lisinschi-am-citit-ce-ai-scris-despre-trecutul-meu.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/galati-candidatul-pdl-andrei-lisinschi-condamnat-inainte-de-1989-798819.html

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Miliardarul-Andrei-Lisinschi-Forbes-milioane_0_448155285.html

http://www.antidotul.ro/777/andrei-li.html

http://candidatul.wordpress.com/2008/03/30/andrei-lisinschi-candidat-la-primaria-galati-fost-puscarias/

http://www.impact-est.ro/?module=disp_sto&story_id=793&format=print&edition_id=150

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: