Sociology of Richness

Research Center

Povestea familiei Sechelariu

Posted by cercetator on July 11, 2011


ÎNTRE PRIMĂRIE ŞI AREST

de Răzvan Papasima

Dumitru Sechelariu  a fost mecanic de întreţinere la Teatrul “Bacovia” din Bacău a fost primar al municipiului Bacău în două mandate, în perioada 1996–2004, din partea PSD, iar din 1992 a preluat şi echipa de fotbal FCM Bacău. Are o avere estimată la 40-45 de milioane de euro şi ocupă locul 147 în Top 300 Capital. Este fratele fostului parlamentar Sergiu Sechelariu şi tatăl pilotului Doru Sechelariu. A intrat în afaceri chiar în 1990, când a înfiinţat compania Selena, prima societate comercială născută după legislaţia nouă. De asemenea, este patronul trustului de presă “Deşteptarea” (care cuprinde un ziar, un post de radio şi unul de televiziune), este acţionar principal al Fabricii de Hârtie “Letea” Bacău şi este preşedinte de onoare al FCM Bacău. Din momentul în care a devenit primar, Sechelariu a intrat în scurt timp în vizorul organelor de anchetă. A fost urmărit penal pentru asociere în vederea comiterii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice. În perioada 2000 – 2004, Consiliul Local Bacău a acceptat 179 de schimburi de teren, în urma cărora Sechelariu, alături de alte persoane fizice şi juridice, au beneficiat de aproximativ 80.000 de metri pătraţi, primiţi din proprietatea Consiliului Local Bacău. În 2005 a petrecut 45 de zile în arest, fiind acuzat de luare de mită, schimburi şi achiziţii ilicite de terenuri, după care a fost achitat. În 2010 a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru cumpărare de influenţă.  Sechelariu a fost reţinut pentru 24 ore după care s-a dispus cercetarea lui în libertate. Ca acte caritabile trebuie menţionat că în 2006 acesta şi-a donat indemnizaţia de creştere a copilului unui grup de mici interpreţi format din copii defavorizaţi. După ce a şocat lumea depunându-şi dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere a copilului, Sechelariu a decis să doneze cele 50 de milioane copiilor de la grupul ‘Zmeuris’. În 2010 a demarat proiectul construirii unei Academii de Tenis, cele trei fiice ale sale declarându-se mari fane ale sportului alb. Proprietatea lui Dumitru Sechelariu este păzită de 20 de câini, din rasele shar-pei sau câini lup.

“NU SUNT BOLNAV PSIHIC”

Dumitru Sechelariu a fost mai tot timpul în atenţia pesei, în special prin procesele la care a fost parte. Cu toate că a ţinut prima pagină a ziarelor, amănunte despre personalitatea acestuia nu au fost surprinse detaliat de presă. „Nu sînt nici descreierat, nici bolnav psihic. Va urma o pauză şi apoi o să mă urmăriţi pe posturile naţionale cu declaraţii incendiare despre coaliţia din 1996-2000, de la preşedinte, premier până la miniştri. Citiţi şi ziarul meu în care voi spune despre toţi. Voi începe cu fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cu Hrebenciuc, cu Benea, chiar şi cu fratele meu. Voi fi eu, şi ceilalţi“, afirma în urmă cu ceva timp simţindu-se încolţit fie pe linie de partid, fie de organelle de anchetă. Dezvăluirile nu au mai apărut, în schimb, Dumitru Sechelariu a rămas un om care şi-a pierdut demult încrederea în oameni, astfel se explică faptul că şi-a împânzit domeniul pe care locuieşte cu peste 20 de câini. “Mă bazez mai mult pe ei, decât pe camerele video sau pe nu ştiu ce sistem de alarmă. Dacă vii noaptea la mine, e bine să suni înainte, pentru că atacă în haită”, spune Sechelariu. În ceea ce priveşte implicarea sa socială, acesta se declară un nostalgic al vremurilor copilăriei, motiv pentru care spune că va continua să facă astfel de investiţii. “Vreau să institui aici un fenomen de maidan. Adică să se întîmple cum era în copilărie, când ne strîngeam toţi băieţii, fiecare vroia să fie cel mai bun la joaca din spatele blocului şi de aici ieşeau la suprafaţă cei cu valoare”, spune Sechelariu.

BARONUL MOLDOVEI

Ex-primarul Bacăului, Dumitru Sechelariu, reprezintă modelul de success al unui anumit tip de afacerişti ai perioadei de tranziţie a României sub guvernarea de stânga, cunoscuţi sub numele de “baroni locali”. În perioada cât a ocupat fotoliul de edil şef al Bacăului, Dumitru Sechelariu a prosperat ân afaceri, annual averea sa acumulând un volum şi mai mare. În urma deselor scandaluri politice în care a fost implicat Sechelariu şi-a prezentat demisia din PSD, în 2004, şi a anunţat că va spune tot ce ştie despre oamenii politici, inclusiv despre colegii de partid. Primul vizat a fost Ion Iliescu, pe care l-a învinovăţit pentru plecarea sa din partid, însă dezvăluirile nu au mai apărut nici până în ziua de azi. În schimb Sechelariu a vizitat de mai multe ori arestul, fiind un client fidel al sălilor de judecată. În ciuda acestui fapt, fostul primar nu are până în prezent nicio condamnare, fapt care a ridicat numeroase semen de întrebare privind funcţionarea justiţiei în România. Astfel, după 8 ani, în care a condus unul din principalele oraşe ale Moldovei, ca un adevărat baron, Sechelariu a ajuns să plângă în faţa magistraţilor pentru a obţine eliberarea din arrest. Omul care renunţa din milă la indemnizaţia de creştere a copilului, pe care o solicitase statului în ciua faptului că avea una din cele mai mari averi din România, este apărat pe propria-i proprietate de o haită de câini, dar îl poate apăra cineva de propria-i conştiinţă?

http://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/moartea-unui-gigant-cum-a-sfarsit-letea-bacau-singurul-producator-de-hartie-de-ziar-din-romania-42667/

www.sfin.ro/articol_754/dumitru_sechelariu_agent_imobiliar_de_succes_penal.html%3Faction%3Dprint+Dumitru+Sechelariu&cd=49&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&source=www.google.ro

http://www.adevarul.ro/actualitate/dumitru_sechelariu_0_217778225.html

http://www.observatordebacau.ro/2006/02/25/dumitru-sechelariu-si-a-donat-indemnizatia-de-mama.html

http://www.apropo.ro/sport/fotbal-intern/sechelariu-quot-s-au-dus-vremurile-cind-bacaul-statea-capra-quot-2234862

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: