Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Butucă Adrian

Posted by cercetator on July 11, 2011
MOLDOVA, LAND OF MILK AND HONEY

de Răzvan Papasima

Inclus în 2008 în top 300 Capital, Adrian Butucă este un om de afaceri de naţionalitate română a cărui avere este estimată la aproximativ 70 de milioane de euro. S-a născut în Iaşi, fost şef al tineretului comunist înainte de 1989, are 44 de ani şi este de profesie inginer electronist. Este tatăl a doi copii, proveniţi din două căsătorii diferite, iar după spusele sale, locuieşte într-un apartament şi are o maşină obişnuită, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai bogaţi români. Prima sa soţie, Irina, era fiica directoarei adjuncte de la sucursala ieşenă a Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC). Din mariajul lor, care s-a încheiat prin divorţ în octombrie 2000, s-a născut Andrei Tudor. Copilul rezultat din cea de-a doua căsătorie a fost botezat de fostul ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu, actualmente director al SIE.

Adrian Butucă este proprietarul Editurii Polirom şi al fabricii de mobilă Moldomobila SA. A debutat în afaceri, imediat după Revoluţia din decembrie 1989, la doar 24 de ani, pe “frontul din Răsărit”, mai exact în Republica Moldova. Acolo s-a axat pe tipărirea de cărţi datorită faptului că atât costul hârtiei, cât şi cel al forţei de muncă erau mult mai ieftine decât în România. Afacerea s-a bucurat de succes fiindcă, după 3 ani de “navetă” la Chişinău şi cu ajutorul unui credit bancar, Adrian Butucă a reuşit să-şi cumpere prima tipografie. Astăzi deţine 54% din acţiunile editurii Polirom, una din cele mai profitabile de pe piaţa românească. Din 2001, Butucă este membru de onoare al sindicatului SANITAS, cu toate că nu este cadru medical, dar donează anual 1% din veniturile sale salariale către organizaţie. În 2008, omul de afaceri ieşean a devenit consulul onorific al Turciei pentru toate judeţele din zona estică a ţării, fiind numit reprezentantul intereselor economice şi culturale ale guvernului de la Ankara. În mai 2010, Butucă a fost cooptat în conducerea PDL Iaşi, dar acesta a demisionat după doar câteva luni, rămânând un simplu membru de partid.

“NU SUNT UN CIOCOI”

“Eu sunt tipul de om care are o idee şi munceşte pentru ea, nu fac parte din mulţimea de ciocoi de astăzi”, aşa se auto-caracterizează Adrian Butucă. Afaceristul ieşean afirmă că este o persoană liberă şi că aceasta este una din cele mai mari satisfacţii ale sale. “Săptămânal mă duc la cumpărături, fără bodyguarzi, şi colind mereu prin librării. Sunt liber, ăsta este luxul meu”, mai spune Adrian Butucă. Despre intrarea sa în politică, dar şi despre demisia sa rapidă, omul de afaceri susţine că aceasta s-a produs într-un moment în care a simţit nevoia unei implicări pentru a face ceva pentru comunitate.  „ Am intrat în structura de conducere a PDL Iaşi într-un moment greu şi pentru partid, dar mai ales pentru ţară. Am intrat într-un moment în care asupra mea nu pot plana acuzaţii ca «arivist» sau «vânător de ciolan»Am activat politic fără a «cerşi» sau «cumpăra» capital de imagine sau intrând în casele ieşenilor pe ecranul televizorului. Ultimele decizii, incoerenţa la nivelul conducerii PDL Iaşi, absenţa unei strategii pe termen mediu şi lung, la nivel local, pentru îmbunătăţirea vieţii comunităţii în care lucrez şi trăiesc sunt tot atâtea motive ale retragerii mele. Pentru că nu se face nimic”, mai spune Adrian Butucă.

NIMIC NU E CEEA CE PARE

Povestea de viaţă a omului de afaceri Adrian Butucă pare desprinsă dintr-un capitol al marii cărţi a Succesului. Un tânăr care la 24 de ani, lovit de inspiraţie caută să profite rapid de beneficiile capitalismului ambiguu de după 1989 şi care de-a lungul vieţii s-a dedicat tipăririi cărţilor şi construirii bibliotecilor sau, mai precis, mobilei. Şi totuşi, cel puţin un mister se ascunde în trecutul afacerii sale, iar alte dileme însoţesc pe tot parcursul anilor povestea sa. Să le luăm pe rând. Debutul în afaceri în 1990 este legat de tipărirea cărţilor în Republica Moldova, stat comunist. Cine a intermediat această afacere, cine l-a sprijinit pe tânărul de 24 de ani (fost lider al UTC) în acest demers, fiindcă e greu de crezut că un inginer electronist avea relaţii în afara graniţelor şi cunoştea atât de bine piaţa cărţii în acel moment încât să ajungă dintr-o întâmplare să tipărească într-un stat comunist. Cine se ascunde în spatele lui şi de unde avea banii pentru a porni afacerea? Analizând informaţiile se poate trage concluzia că un ajutor incipient ar fi putut veni din partea soţiei, care fiind fiica directoarei adjuncte de la sucursala ieşenă a Casei de Economii şi Consemnaţiuni ar fi dispus de o anumită zestre sau cel puţin de mijloacele pentru a face rost de banii necesari, dar firul poveştii se întrerupe aici… Peste mai bine de un deceniu, Adrian Butucă îl pune naş la botezul fiului său pe ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu, actualul şef al SIE. Ascensiunea sa este fulminantă. În 3 ani de la plecarea spre Moldova, cumpără prima tipografie, iar peste încă 7 ani, îl pune naş pe ministrul de externe.  Nu pare neverosimil? În 2010 intră în politică “pentru ţară” cu toate că una din firmele sale, Moldomobila SA ocupa locul şapte în topul celor mai mari datornici, cu restanţe de 29,8 milioane de lei, iar în declaraţiile sale publice, extreme de rare, a ţinut de fiecare dată să spună că “nu sunt ciocoi” , “arivist” sau “vânător de ciolan”, cu toate că nu a existat nicio acuză în acest sens împotriva sa.

SURSE:

http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/online/17881/

http://www.evenimentul.ro/articol/bomba-noul-patron-de-la-moldomobila-este-sefa-de-sindicat.html

http://www.financiarul.com/articol_21672/moldomobila-iasi-executata-silit-de-fisc-.html

www.stitirol.ro

http://www.administratie.ro/articol.php?id=17415

http://roncea.ro/tag/polirom/

http://www.bzi.ro/adrian-butuca-este-membru-sanitas-30662

http://www.jurnalvirtual.ro/2010/10/23/adrian-butuca-si-a-dat-demisia-din-coda-al-pdl-iasi-motivul-incoerenta-conducerii-filialei-si-lipsa-unei-strategii/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: