Sociology of Richness

Research Center

Povestea lui Alexander Hergan

Posted by cercetator on July 5, 2011


CAPITALIST AMERICAN DE ESENŢĂ ROMÂNEASCĂ

de Răzvan Papasima

Alexander Hergan este un om de afaceri american, de origine română. S-a născut la Bucureşti, în 1946, este de profesie inginer, iar  în topul Capital “300 cei mai bogaţi români” 2010 Alexander Hergan se află pe locul 149, cu o avere estimată la 40-43 milioane de euro. Acesta a pus bazele a opt companii în Statele Unite ale Americii (în domeniul IT&C, medical şi bancar), iar între 1999 – august 2010, Hergan a administrat Grupul Avrig 35, perioadă în care a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare de mare avengură.

Grupul Avrig 35 are 100 de firme, însă valoarea proprietăţilor din portofoliul acestora a scăzut mult în ultimii doi ani, iar grupul Avrig 35 a încheiat anul 2009 cu minus 2,25. Este considerat unul dintre cei mai importanţi şi discreţi jucători ai pieţei imobiliare din România, fiind persoana care a pus pe picioare primii “zgârie-nori” de birouri din Capitală. Pe lângă business-urile din România, acesta mai are peste ocean şase afaceri, în domenii precum banci, kituri medicale şi software, precum şi investiţii pe bursa de la Bucureşti în câteva companii “cheie”, o statie TV şi o fabrică de sticla, din a cărei producţie a fost realizată faţada clădirii Charles de Gaulle Plaza Pe lângă toate acestea, grupul Avrig 35, în care Hergan este acţionarul principal, controlează circa 80 de firme (special purpose vehicles – spv) în portofoliul cărora sunt circa 100 de terenuri în toată ţara.

“NU AM CONSTRUIT PROIECTE SPECULATIV”

 “Am ales să rămân în România la începutul anilor ’90, când tocmai mă retrăgeam din afacerile pe care le aveam în China tot în domeniul imobiliar. Nu se mai putea din cauza regimului. Într-unul din drumurile de întoarcere, mi-am zis că nu are cum să fie mai rău ca în China, mai ales că eram român, nu?”, declara Alexander Hergan, despre cum a avut loc intrarea în lumea afacerilor din ţara natală. Cartea sa câştigătoare a fost sectorul imobiliar,un segment care timp de aproape 20 de ani a reprezentat o mină de aur pentru cei mai mulţi investitori în domeniu.  Reţeta de succes a fost una şi aceeaşi: achiziţionarea de terenuri cu potenţial pentru dezvoltarea de proiecte mari. Firmele lui Hergan au ajuns astfel la un portofoliu al proprietăţilor care a trecut de pragul a o mie de hectare. “Nu am vândut niciodată teren, cu o singură excepţie: am vândut un teren către McDonald’s în Titan, când au început să se extindă pe terenuri deţinute în proprietate şi nu am vrut să ne punem rău cu ei. Pentru fiecare teren cumpărat exista un proiect în capul meu. Chiar acum sunt în proces de a face două noi tranzacţii, una în Bucureşti şi una în ţară”, povestea Hergan. Axat cu preponderenţă, în România, pe afacerile imobiliare, Alexander Hergan este unul dintre cei care au participat la realizarea proiectului Bursei de la Sibiu, fiind în acelaşi timp şi un jucător pe piaţa de capital. “Chiar dacă personal am un nivel al investiţiilor pe piaţa de capital în titluri de un milion de euro, în această perioadă analizez să nu mai ţinem firma de brokeraj. Pentru noi a devenit o activitate în urma căreia nu ne mai mulţumeşte randamentul obţinut, în comparaţie cu cel pe care l-am putea obţine din imobiliare, cu aceiaşi bani”, afirma cu ceva timp în urmă Alexander Hergan. Omul de afaceri dezvăuia într-un interviu că în afaceri “trebuie să asculţi piaţa. Nu să o ghiceşti. Nu am construit proiecte speculativ. Am făcut ce ne-au cerut clienţii”.

MONEY, MONEY, MONEY

Alexander Hergan este unul din fericiţii câştigători ai premiului din oficiu, “investeşte în imobiliare”, acordat de statul roman în ultimii 20 de ani, tuturor jucătorilor de acest tip de pe acest segment de piaţă. În ciuda faptului că experienţa sa în afaceri ar fi putut aduce un plus de valoare în dezvoltarea economică a României, Alexander Hergan a preferat câştigul facil şi “speculativ” din imobiliare, chiar dacă neagă faptul că aceasta a fost intenţia sa. În ultimii 10 ani, majoritatea profiturilor din imobiliare, fie că e vorba de achiziţionarea unui teren la un preţ scăzut şi vânzarea lui mai târziu la un preţ de câteva ori mai mare, fie că e vorba de achiziţionarea unui teren şi vânzarea acestuia cu un imobil construit, la un preţ de sute sau mii de ori mai mare, tot o afacere speculativă se numeşte. Dacă adăugăm la acest lucru şi faptul că majoritatea clădirilor de birouri, de tip “zgîrie-nori”din Capitală, construite de Hergan au fost ridicate de cele mai multe ori în detrimentul arhitecturii şi a planurilor urbanistice ale Bucureştiului cu complicitatea autorităţilor, imaginea omului de afaceri profesionist în care pozează acesta se nuanţează tot mai pregnant în note de gri. Hergan rămâne un personaj misterios în peisajul milionarilor de pe plaiurile mioritice. Neimplicat în acţiuni sociale, în viaţa activă a societăţii, Hergan este doar un om bogat care pentru România există doar atunci când încheie o tranzacţie în urma căreia profitul depăşeşte şase zerouri. Restul e tăcere…

SURSE:

http://www.ccisv.ro/targuri/construct/2010/03/hergan-in-imobiliare-ne-uitam-%C2%ABpeste-deal%C2%BB-nu-la-ziua-de-azi-iar-viitorul-arata-bine/

http://www.adevarul.ro/actualitate/Tatal-zgarie-norilor-Capitala-banii provincie_0_34797279.html

http://www.jurnalul.ro/special/special/monument-langa-guvern-teapa-din-piata-victoriei-print-558744.html

http://catavencu.ro/lista-incendiilor-avizate-de-guvernul-boc-15959

 Advertisements

One Response to “Povestea lui Alexander Hergan”

  1. Virtejanu said

    sociologyofrichness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: